Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Faith Kakembo om musiken, uppväxten och Melodifestivalen 2020

10 feb, 2020 
Mathias Pernheim
Porträtt av en leende Faith Kakembo som berättar om karriären och Melodifestivalen 2020.
Narkossköterskan Faith har sjungit gospel, soul och jazz i olika körer och även körat bakom andra artister. Nu står hon själv i centrum när hon gör debut i Melodifestivalen. Men trots nervositeten siktar hon högt.
– Klart jag vill gå till final, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Till vardags arbetar Faith Kakembo som narkossköterska. Men på sin fritid har debutanten i Melodifestivalen nästan alltid sysslat med musik – att sjunga i kör och att spela fotboll har varit hennes största intressen genom åren.

Efter att ha nått finalen i en musiktävling i radio, P4 Nästa, i somras fick 34-åringen ett erbjudande av Svt att delta i Melodifestivalen – där nu nästa steg av karriären kan tas.

– Även om det gick väldigt bra med en tredjeplats i P4 Nästa blev jag glatt överraskad över att få chansen att vara med i Melodifestivalen. Det är ju det största skyltfönstret som finns inom musiken i Sverige med runt tre miljoner tittare varje gång, ler hon.

En av författarna bakom bidraget Crying river är Jörgen Elofsson – som skrivit låtar till stjärnor som Celine Dion, Jennifer Lopez, Britney Spears, Agnetha Fältskog, Björn Skifs och Darin.

De tävlar i Melodifestivalen 2020:

Videon kunde inte hittas

– Det är en lite sorgsen, men kärleksfull ballad i ganska modern stil. Jättekul att få jobba ihop med en sådan duktig och framgångsrik låtskrivare. Det kommer säkert att vara nervöst när jag kliver upp på scenen inför så många åskådare och inte minst tv-tittare. Något man inte precis är van vid, säger hon med ett skratt.

Annons

Sjunger i körer

Som mest har Faith tidigare sjungit framför ett par tusen åskådare under en kyrkokonsert i Jönköping.

– Det är ju egentligen ganska märkligt att tävla i musik eftersom det är en ren bedömning av vad folk tycker om för stil och man kan ju inte göra mer än sitt allra bästa när man uppträder. Samtidigt har jag tävlingsinstinkten från fotbollen – där jag alltid ger mitt yttersta för att vinna – så det är klart att jag vill gå till final.

Även om musiken är viktig för henne har hon inte haft någon stor ambition att göra karriär. Hon har trivts väldigt bra med att sjunga i olika körer hemma i Jönköping. Framför allt gospel, soul och jazz.

– Vi får se vad som händer efter Melodifestivalen om folk tycker om min låt. Jag skulle gärna vilja få tid att spela in fler egna låtar, gärna sådana jag är med och skriver på, samt att turnera.

Faith Kakembo som narkossköterska.
Till vardags jobbar Faith Kakembo som narkossköterska på Länssjukhuset Ryhov. Foto: Privat

– Samtidigt vill jag stanna kvar på mitt jobb som narkossköterska på Länssjukhuset Ryhov. Drömmen vore att kunna kombinera på ett bra sätt – att jobba halvtid med båda delarna, säger Faith.

Annons

Faith Kakembo är född i Uganda

Att bjuda patienterna på sång i ordinarie yrket är däremot inte aktuellt.

– Ha, ha, nej, det är skulle inte vara så givande – med tanke på att de flesta sover större delen av tiden vi träffas och knappt kommer ihåg mig efteråt.

Kanske som ett sätt att lugna dem inför sövningen?

– Många är oroliga inför den och det har jag full förståelse för. Men jag är en person som är bra på att behålla lugnet och hoppas att det smittar av sig på våra patienter.

Faith är född i afrikanska Uganda och flyttade till Sverige med sina föräldrar som ettåring. Hon är uppvuxen i Jönköping med familjen, som också består av en lillasyster och lillebror.

– Jag har haft en jättebra uppväxt, men tycker att det är spännande och roligt med mina rötter. Vi brukar åka och hälsa på släktingar ungefär var tredje år. Vi har kvar både min farmor, mostrar och kusiner i Uganda. Eftersom engelska är huvudspråket är det inga problem att prata med varandra.

Annons

Det är spännande och roligt med mina rötter

Å andra sidan kan Faith även göra sig förstådd på luganda – ett språk hennes föräldrar pratade när de kom till Sverige.

– Mina föräldrar använder det fortfarande en hel del och jag kan även prata lite själv. Det är kul att ha kvar något därifrån för jag minns ju inget från när vi bodde i Uganda, förklarar Faith.

Anledningen till att familjen lämnade hemlandet 1986 var de oroligheter som pågick där då.

– Men nu känner jag mig säker när jag är där på besök. Sedan behöver jag ju inte gå ensam i vissa områden på kvällstid, men det ska man ju inte på vissa ställen i Sverige heller.

Faith tycker om att upptäcka nya platser och kulturer – och att hjälpa andra människor när hon kan även vid sidan av sitt yrke.

– Efter gymnasiet och ett år på folkhögskola, där jag läste ett musikprogram, bodde jag ett år i Kongo-Brazzaville där jag jobbade som volontär med ett fotbollsprojekt. Mycket handlade om integration – om att få barn att mötas via idrotten, som ledde till att även deras föräldrar kom närmare varandra. Det var väldigt givande och utvecklande för mig som person, berättar Faith. Inte minst vad gäller att komma in i ett nytt land med en helt annan miljö och kultur mot vad man själv är van vid.

Annons

Hit kommer Melodifestivalen 2020:

Videon kunde inte hittas

– Jag förstår mycket väl hur mamma och pappa kände det när de flyttade till Sverige. När jag var i Kongo-Brazzaville var det ju jag som var utbölingen där.

Faith är utbildad sjuksköterska

Faith har även bott i USA – då hon inledde sin utbildning till sjuksköterska på North Park University i Chicago.

– Det var väldigt annorlunda mot mitt år i Kongo-Brazzaville och det var kul att göra något helt annat. Jag kombinerade studierna med att spela fotboll i collegelaget. Kan tänka mig att serien motsvarande ungefär division 2 hemma i Sverige – som är den högsta serie jag spelat i här.

Numera spelar Faith i Jönköpings Södra – som nyligen avancerat upp till division 3.

– Jag kommer att fortsätta med fotbollen och har funderingar på att bli ledare också. Men det gäller ju att hinna med allt – med jobbet och musiken också, ler hon.

Porträtt av artisten Faith Kakembo som kommer från Uganda.
Drömmen vore att kunna kombinera musiken med arbetet som narkossköterska, säger Faith Kakembo. Foto: Peter Ericsson

Träffade sin man på nätet

Faith bor i en bostadsrätt i centrala Jönköping tillsammans med maken Kristian. De gifte sig den 22 december 2018 och har alltså varit hustru och man i lite mer än ett år.

– Även om det har känts som att det var han och jag innan också är det liksom ännu mer på riktigt efter bröllopet. Jag tycker fortfarande att det är lite speciellt att säga ”min man Kristian”. Som många andra numera träffades de på nätet, för snart sex år sedan.

Annons

– Han är från Ödeshög, det blir mycket östgötsk dialekt ihop med min småländska när vi hälsar på släktingarna där, skrattar Faith. Jag har flera kompisar som också blev ett par via någon dejtingsida och har gift sig – så det verkar ju vara ett fungerande koncept.

Jag har vuxit upp i frikyrkans värld

I vår fyller hon 35 år – och det är inte utan att känslorna för att bli mamma någon gång vuxit sig starkare med tiden.

– Jag skulle gärna vilja ha barn, ett eller två stycken. Vi får se vad som händer, man kan ju liksom inte helt styra över den saken – utan hoppas att allt fungerar. Faiths namn betyder ”tro” – och en sådan har hon sedan ung ålder.

– Jag har vuxit upp i frikyrkans värld, vilket kanske inte är så ovanligt just i Jönköping. Där fick jag tidigt lära mig hur man ska vara mot andra människor, vilket är något som jag tagit med mig. Tron är ett stöd i allt jag gör, oavsett om det är roliga eller tråkiga saker.

Faith besöker kyrkan regelbundet och uppträder ofta där.

– Jag leder en gospelkör och vi brukar ha två konserter per termin. De flesta är ungefär i min ålder och då är det ju ofta fullt upp med familj och jobb.

För hennes egen del finns chansen att det blir ännu mer på schemat efter Melodifestivalen. Men det har Faith Kakembo knappast något emot.

Vem är Faith Kakembo?

Porträtt av artisten Faith Kakembo som mellodebuterar 2020.
Faith Kakembo. Foto: TT
  • Ålder: 34 år.
  • Familj: Maken Kristian.
  • Bor: I Jönköping.
  • Yrke: Narkossköterska.
  • Intressen: Musik, spela fotboll, baka.
  • Bästa egenskap: Oftast bra på att behålla lugnet.
  • Sämsta egenskap: Att jag är tidsoptimist.
  • Aktuell med: Deltar i Melodifestivalens tredje deltävling med låten Crying rivers.
Annons