Timbuktu för första gången i Melodifestivalen: ''Pirrigt och nervöst''

Jason ''Timbuktu''Diakité glad.

Foto: Jessica Gow/TT

För första gången någonsin får vi se artisten Timbuktu medverka i Melodifestivalen – som programledare.

Jason Diakité, 46 år gammal, mer känd under artistnamnet Timbuktu, har varit ett stort namn på hiphop–scenen under de senaste 20 åren. Han slog igenom på riktigt under början av 2000-talet med låtar som Alla vill till himmelen men ingen vill dö och Det löser sig, som har miljontals lyssningar på Spotify i dag.

Genom alla dessa år har han tagit hem en del olika priser i Grammis, P3 Guld och Kingsizegalan.

Dock har det inte endast handlat om musik, utan Timbuktu har varit med på flera fronter, bland annat i radio och på senare år har han även givit ut flera böcker.

Timbuktus uppväxt

Timbuktu föddes 11 januari 1975 i Lund, och växte upp där tillsammans med sina föräldrar som kommer från USA. Namnet Timbuktu kommer från en stad i Mali vid namn Timbuktu, där hans fars släkt har rötter.

Timbuktus första singel kom så tidigt som 1996, Lifestress, och sedan dess har det blivit en del låtar som gått hem hos folket. Timbuktu har även varit med i radio, där han har haft flera radioprogram i P3. Under tre år mellan mellan 2009 och 2012 var han programledare för Musikhjälpen. Däremellan har han även synts i Så mycket bättre på TV4.

I år medverkar Timbuktu i Melodifestivalen som programledare. För första gången i mello, vilket inte var helt förväntat.

Melodifestivalen är en okänd mark för mig, men det ska bli spännande! Jag slipper i alla fall att tävla, det är jag glad över, säger han till Kingsize Magazine.

På presskonferensen inför helgens deltävling berättade Timbuktu lite mer ingående om sin medverkan.

– Det är jättekul, men samtidigt pirrigt och nervöst. Jag är nog inte så mycket mello, så jag får helt enkelt representera världen utanför, sa han på presskonferensen under fredagen.

Björkmans stora önskan

Christer Björkman som kommer att leda Melodifestivalen för sista gången har länge velat ha med Timbuktu – dock som artist. Men Timbuktu har flera gånger tackat nej. Till slut gick det igenom, men som programledare, vilket Christer är lika mycket glad över.

– Han kommer att visa upp ett artisteri som vi inte är vana vid att se, det blir väldigt kul, säger han till Aftonbladet.

Anledningen till att Timbuktu har tackat nej tidigare har artisten själv svaret på.

– Jag vågade inte riktigt. Melodifestivalen har aldrig riktigt varit hiphop, sa han under fredagens presskonferens.

Ewa Roos i ständig smärta – trotsar artrosen under Mello

Timbuktus barn och sambo

Timbuktu bor med sin sambo Amelie Coyet och deras dotter som föddes under 2018. Innan dess var han gift med Ronja Ljunghager Diakité, men paret gick skilda vägar 2016.

Timbuktu är aktuell med boken Du har rätt, som publicerades 8 september, 2020. Han har även skrivit boken En droppe midnatt, som kom 2016. Dessutom har han nyligen blivit delägare i en pizzeria i sin gamla hemstad, Lund, på Clemenstorget. Och sedan några år tillbaka är han även ägare av Malmöfalafel i Stockholm.

Hur lång är Timbuktu?

Det brukar många fråga. Och i Sveriges radio har han tidigare sagt att han är 163,9 centimeter lång.

Deltävling 3 går av stapeln nu på lördag, den 20 februari, kl 20.00 och sänds på SVT 1 och SVT Play.