Jessica Andersson om sambon Johan: ”Han har fått mig att leva i nuet”

Jessica Andersson tävlar i Melodifestivalen den 6 februari.

Jessica Andersson tävlar i Melodifestivalen lördagen den 6 februari.

Cornelia Nordström/Expressen/TT

Hon har varit med åtta gånger och vunnit en. Nu är det dags igen med låten Horizon.
– Texten är väldigt fin och jag tycker den passar in väldigt bra i dessa tuffa tider. Den handlar lite om att ta sig ur svårigheter och sikta högre – att försöka se ljuset bortom mörkret.


Jessica Andersson är den artist som varit med flest gånger av alla i Sveriges största sommarturné Diggiloo – 14 av 17 möjliga sedan starten 2003 och är klar för den 15:e i år.

När hon nu för åttonde gången tävlar i Melodifestivalen närmar hon sig också täten vad gäller flest deltaganden i landets i särklass största musiktävling.

Se också: Här är artisterna som tävlar i Melodifestivalen 2021

1:41

Efter reklamen: Här är artisterna som tävlar i Melodifestivalen 2021

(1:41)

Endast Ann-Louise Hanson (tolv), Kikki Danielsson (tio) och Andreas Lundstedt (nio) har stått på den scenen vid fler tillfällen.

– Min starka kärlek till Melodifestivalen gör att det är väldigt kul att vara med. Samtidigt är det en fantastiskt bra möjlighet att få visa upp en ny låt för flera miljoner tittare. Jag älskar programmet som fenomen och att det är något för alla, ler Jessica.

Hon tillägger snabbt:

– Sedan är jag en tävlingsmänniska som hemskt gärna vill vinna, ha ha. Man hamnar som i en bubbla dessa veckor och åker man ut innan finalen blir det en besvikelse.

Fast det har bara hänt två gånger hittills. Hela fem av hennes sju bidrag har nämligen tagit sig hela vägen fram till final.

Jessica har vunnit Melodifestivalen

Allra bäst gick det i debuten 2003 – då hon tillsammans med Magnus Bäcklund i gruppen Fame och låten Give me your love vann.

Magnus Bäckström och Jessica Andersson vann Melodifestivalen 2003

Vid debuten i Melodifestivalen 2003 vann Jessica tillsammans med Magnus Bäckström. Låten hette Give me your love.

Foto: TT

– Det var förstås en alldeles speciell upplevelse, då vi ju även fick representera Sverige i Eurovision Song Contest. Men frågan är om inte det starkaste minnet rent känslomässigt genom åren var 2010 med I did it for love. Då gavs även min självbiografi ut om min uppväxt, som var en mycket turbulent och jobbig tid.

I did it for love blev åtta i finalen – och fick störst framgångar efteråt då den valdes till Årets låt på Svensktoppen, låg på listan i hela 98 veckor och slog i samband med det flera rekord.

Även om Jessica är en tävlingsinriktad person har hon inte som mål att passera Ann-Louise Hanson och bli den som medverkat i flest festivaler.

– Det är så klart inte omöjligt på något sätt, men är inget jag går runt och funderar över. Allt handlar om vad man får för bidrag. Det är väldigt svårt att värja sig när det kommer en låt som man blir berörd av, som Horizon.

Hon hade egentligen inte tänkt att ställa upp i år.

– Jag fick lyssna på några andra låtar, men kände inte att jag blev sugen på någon av dem. Men när jag fick denna presenterad för mig väcktes något inom mig. Texten är väldigt fin och jag tycker den passar in väldigt bra i dessa tuffa tider. Den handlar lite om att ta sig ur svårigheter och sikta högre – att försöka se ljuset bortom mörkret. Att sikta högt, men ändå veta var man kommer från och behålla bägge fötterna på marken.

Jessica Anderssons mamma har gått bort i ALS

Ingen turné i årets mello

Trots att Jessica är den i startfältet som har överlägset mest erfarenhet av att stå på scenen i Melodifestivalen blir det väldigt annorlunda denna gång. På grund av pandemin är det ingen turné med deltävlingar i olika städer runtom i landet som vanligt – allt avgörs i Stockholm utan publik.

– Det blir på något sätt liksom lika förutsättningar för alla, där allt fokus ligger på tv-sändningen. De sista 30 procenten av kicken brukar man annars få av all publik på plats i arenan. Nu blir det en utmaning att hämta dem någon annanstans.

Men det är ändå inget Jessica oroar sig över – hon är framför allt mest glad över att få stå på scenen igen. Något som inte precis tillhört vanligheterna under det senaste året…

– Jag är glad och tacksam över att jag fick vara med i Stjärnornas stjärna på TV 4 förra våren, efter att alla inplanerade spelningar ställts in eller skjutits upp. Jag hade jobbat 17 somrar på raken innan, så det kändes väldigt märkligt att inte ge sig ut på någon form av turné. Har inte åkt runt och spelat sedan i december 2019 med julshowen Stjärnklart.

Jessica Andersson på QX-galan 2019.

Jessica har saknat att stå på scen under coronaåret 2020. Här på QX-galan 2019.

Foto: TT

Jessica tycker att hon tappat delar av sin identitet av att inte få uppträda inför en publik.

– Att stå på scenen är så förknippat med mig som person och jag har saknat det väldigt mycket. För att få i alla fall lite utlopp för min kreativitet har jag målat mycket mer det senaste året än jag brukar. Man kan faktiskt se även på tavlorna att jag påverkats en hel del av allt som hänt med pandemin runtom i världen, då motiven är mer abstrakta och mörka än i normala fall…

Mycket frisk luft

Det gäller ändå att likt en idrottare hålla sitt största arbetsredskap i gång. Det vill säga i hennes fall rösten. Men mer sjungande i duschen har det inte blivit…

– Ha ha, nej, då hör ju övriga familjen mig. Jag tar hellre ton då jag åker ensam i bilen, där jag kan ösa på ordentligt utan att någon lyssnar.

För att dra en annan parallell till de som sysslar med en sport, är det ju ganska vanligt att ha lite ritualer för sig innan en match eller tävling. Jessica är dock inte särskilt skrockfull av sig.

– Däremot tycker jag att det är skönt att vara lite för mig själv innan jag kliver upp på scenen. Brukar nästan alltid gäspa – men inte för att jag är uttråkad, utan snarare för att ge syre till min hjärna. Men inget beror på att jag är vidskeplig eller måste genomföra varje gång.

I brist på uppdrag i artistkarriären har det blivit mer tid hemma än annars. Men det är å andra sidan inget hon lidit av…

– Jag trivs otroligt bra där vi bor i Onsala, med en underbar utsikt över havet. Tycker om att pyssla i vårt hus. Vi flyttade hit för två år sedan och jag har nog aldrig varit så mycket utomhus som sedan dess.

Sambo med kocken Johan Malm

En stor förklaring till det är sambon Johan Malm. Stjärnkocken och krögaren som hon träffade under 2016.

– Så mycket frisk luft jag fått och så mycket äventyr jag varit på sedan vi blev ett par har jag inte varit med om tidigare. Johan har verkligen fått mig att leva i nuet på ett helt annat sätt än jag gjorde innan, då jag ibland ältade gamla saker. Och jag har blivit mycket bättre på att fånga dagen.

Bland annat tog Jessica sitt första vinterbad i fjol, något hon fortsatt med. Hon har börjat åka en del mountainbike bland rötter och stenar i skogen med Johan och har provat att kitesurfa.

Jessica Andersson och Johan Malm

– Är efter över fyra år tillsammans fortfarande så otroligt kär i honom och vi har det väldigt bra tillsammans, säger Jessica om sambon Johan Malm.

Foto: TT

– Kort och gott kan man säga att jag lever ett annat liv och njuter massor. Är efter över fyra år tillsammans fortfarande så otroligt kär i honom och vi har det väldigt bra tillsammans. Det slår mig ofta hur jäkla lyckligt lottad jag är som har träffat Johan.

Att sambon stängt sin krog under pandemin och arbetat till stor del hemifrån har bidragit till att de spenderat ännu mer tid tillsammans.

– Vanligtvis är vi borta ganska mycket från varandra med våra jobb. Att plötsligt ses nästan hela tiden är ju en rätt stor omställning och sådant kan ju gå åt olika håll i ett förhållande. För oss har det enbart varit positivt och jättemysigt.

Inga gemensamma barn

Om man läser artiklar om Jessica som skrivits de senaste åren märker man att hon genomgående fått två frågor i intervjuerna. Hon vet själv direkt vilka som menas.

– Ja, om vi ska gifta oss och hur det blir med drömmen om att få ett gemensamt barn. Ärligt talat är jag rätt trött på dessa frågor, de blir ju lite väl privata. Inte minst den om att få barn. Jag är ju 47 år och det är inte så enkelt att bli gravid längre, det är ett känsligt ämne. Men visst skulle det vara fantastiskt med ett kärleksbarn och yngre syskon till min son Liam. Han har ju hunnit fylla 18 år nu, vilket är helt ofattbart.

Jessica längtar efter att turnera igen och hoppas att Diggiloo blir av den här sommaren. I höst väntar förhoppningsvis den uppskjutna turnén Crossroads med Peter Johansson och Bruno Mitsogiannis. Och sedan julshow på Trägår´n i Göteborg med Jakob Samuel.

– Vi har nog alla fått oss en tankeställare och lärt oss att inte ta något för givet. Man ser hur snabbt livet kan förändra sig och då har jag och mina nära ändå haft tur som inte blivit sjuka, säger Jessica Andersson.

Jessica Andersson till sjukhus – stoppas efter ingreppet

Det här är Jessica Andersson!

Namn: Jessica Andersson

Född: 27 oktober 1973 i Spånga, Stockholm.

Familj: Sambon Johan Malm, sonen Liam, 18. Har en labrador som heter Tigra.

Bor: Hus i Gottskär, Onsala.

Intressen: Musik, vänner, socialt umgänge med fika och middagar, spela bowling.

Aktuell: Deltar i Melodifestivalen för åttonde gången, i den första deltävlingen lördagen den 6 februari. Låter heter Horizon och är skriven av David Kreuger, Fredrik Kempe, Markus Lidén och Christian Holmström.

8 snabba frågor till Jessica

Hur ofta googlar du dig själv?

– Knappt aldrig nuförtiden. Skulle vara om jag vill läsa en artikel om mig själv. Men det var betydligt oftare i början av karriären.

Vad hittar man aldrig i ditt kylskåp?

– Messmör, det har jag aldrig tyckt om.

Vilken är din värsta fobi?

– Fästingar. Vi har en labrador som får det ibland och då måste sambon Johan plocka bort dem, för de är så vidriga…

Om du fick resa tillbaka i tiden för en dag – var skulle du då åka?

– Till en dag i min barndom för att träffa båda mina föräldrar. Varken mamma eller pappa finns ju tyvärr längre. Det är också mycket från den tiden som jag inte minns i dag.

Hur många fortkörningsböter har du fått genom åren?

– Två stycken, även om man skulle kunna tro att det är fler, ha ha. Det nämligen så att jag älskar att köra bil och ibland kan det gå lite för snabbt.

Om du vore tvungen att delta i en dokusåpa – vilken väljer du?

– Hm, jag säger nog Robinson för den stora utmaningens skull. Om min sambo varit med i den skulle han ha vunnit! Johan har världens koll i naturen och hade klarat det sociala spelet också.

Vilken hushållssyssla undviker du in i det sista?

– Jag älskar att vara hemma och pyssla, men tvätta fönster är kanske inte så kul…

Vilket sällskapsspel är du bäst på?

– Jag tycker att det är jättekul att spela brädspel och har blivit extra mycket sådant under det senaste året. Men allra roligast är nog kortspelet Chicago.

Här är artisterna som varit med flest gånger i Melodifestivalen

Flest deltaganden i Melodifestivalen

12 gånger – Ann-Louise Hanson

10 gånger – Kikki Danielsson

9 gånger – Andreas Lundstedt

8 gånger – Jessica Andersson (2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2015, 2018, 2021), Magnus Carlsson och Nanne Grönvall.