Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Lena Philipsson: Ser fram emot en stor fest

05 feb, 2021 
Jessica Rådne
Fotograftt
lena philipsson programleder melodifestivalen
Schlagerveteranen Lena Philipsson, 55, är först ut med att leda Melodifestivalen 2021 tillsammans med producenten Christer Björkman. Efter en hektisk vecka är hon redo – så gott som.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

– För en stund sedan tänkte jag ’Herre gud, nu är det bara en dag kvar’. På ett sätt känns det helt okej. Men som vanligt tycker jag inte att jag har repat så mycket som jag skulle vilja framför kameran, säger Lena Philipsson när vi får en pratstund över telefon dagen innan Melodifestivalen 2021 drar i gång.

I år är det ett corona-anpassat evenemang där den landsomfattande turné som annars fyller Sveriges arenor har fått ställas in. I stället sänds alla deltävlingar och finaler från Hovet i Stockholm.

Se också: Kändisarnas bästa bröllopsbilder vi minnsBrand logo
Se också: Kändisarnas bästa bröllopsbilder vi minns

Först ut att programleda med Christer Björkman

Röd tråd genom sändningarna är Christer Björkman, schlagergeneralen som nu gör sitt sista år som producent och artistansvarig, och sitt första som programledare. Lena Philipsson är hans sidekick i deltävling 1.

Annons

– Christer är stabil och trygg, och vi gör det här tillsammans. Det känns så bra som det kan. Med en livesändning kommer alltid nerverna när lampan väl lyser rött, säger Lena.

Nytt för i år är att det inte finns någon publik i arenan. Lena menar att det inte påverkats hennes förberedelser.

– Jag vet ju att publiken finns där hemma i tv-sofforna, att det är för dem vi gör detta. Det är dessutom skönare att jobba på detta sätt utan stora arenor med massa folk backstage och överallt.

Lena förklarar att hela produktionen rör sig i corona-säkrade zoner, att hon inte springer på så mycket människor som hon annars skulle gjort i och med ett sånt här stort uppdrag.

– Detta upplägget känns inte så dumt för mig personligen, säger hon.

Veteran i Mello-sammanhang

Lena Philipsson har själv tävlat i Melodifestivalen fyra gånger; med Kärleken är evig 1986 (2:a plats), Dansa i neon 1987 (5:e plats), Om igen 1988 (2:a plats) och Det gör ont 2004 (1:a plats i Melodifestivalen, 5:e plats i Eurovision Song Contest).

Annons

Hon har dessutom lett tävlingen tre gånger tidigare, åren 2000, 2003 och 2006. Hon har även medverkat som mellanakt och låtskrivare för andra artister. Om Lena gillar att jobba med schlagerfestivalen? Tveklöst!

– Det är som en liten fabrik med långa dagar, vilket jag känner till väl. Mycket ska falla på plats, många moment, stor apparat. Jag ska framträda, kunna manus, spela in inslag. Det är mycket arbete men vi får verkligen lön för mödan, säger hon.

Stödet från vänner och familj

Lena Philipsson har de två barnen Saga Herngren, 23, och Noa Herngren, 28, tillsammans med exmaken Måns Herngren. På frågan om de skickat något stöd inför sändningen svarar hon lite mystiskt:

– Jag fungerar så att när jag jobbar så fokuserar jag stenhårt på det jag gör. Jag säger till alla att vi får höras av efter det, att jag svarar på alla samtal och mess sen. Men det är klart att jag har fått tillrop från nära och kära.

Vad ser du fram emot när allt det här är över – och corona blåst förbi?

– En stor j*vla fest! Med massa människor. Det längtar jag verkligen efter nu.

Annons