Melodifestivalen 2021: Därför är de aldrig fler än 6 personer på scenen

Danny Saucedo med dansare på scenen i Melodifestivalen 2021.

Danny Saucedo hade fyra dansare med sig på scenen i första deltävlingen av Melodifestivalen 2021.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

I den första deltävlingen i Melodifestivalen 2021 kan den uppmärksamme lägga märke till att det aldrig var mer än sex personer på scenen under kvällens Melodifestival-tävling. Och det finns två anledningar till det.

I Eurovision song contest är det max sex personer som är tillåtna på scenen när de olika ländernas bidrag framförs. I Melodifestivalen har det dock varit tillåtet med två personer till, alltså åtta personer på scenen.

Eftersom det varit olika regler i mello och i Eurovison har det till och med hänt att någon som varit med i kören inte fått följa med till Eurovision, vilket bland annat hände 2019 då John Lundviks alla bakgrundssångare inte kunde följa med.

Se också: Oscar Zia om nya låten Skuggor

2:30

Efter reklamen: Intervju med Oscar Zia om nya låten Skuggor: "Hopp i mörkret"

(2:30)

Men i år ändrar alltså SVT på reglerna och endast sex personer får vara på scenen samtidigt under bidragens framträdanden.

Beror på corona – och krav från EBU

Men anledningen till att det är färre personer på scenen 2021 beror inte bara på reglerna i Eurovision song contest, utan på coronapandemin.

– Vi har sett över antal personer på plats och försökt slimma så gott vi kan både i kulisserna och på scenen. Varje bidrag har tidigare fått vara upp till åtta personer men är i år sex personer, säger Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen, angående de olika åtgärder som SVT vidtagit för att hålla alla friska under årets mello.

Däremot så kräver EBU (European Broadcasting Union) i år att samtliga länder ska skicka in ett filmat liveframträdande av sitt bidrag som ska kunna användas i Eurovision i händelse av sjukdom – och där får max sex personer vara med.

Flera olika restriktioner på grund av corona

Antalet tillåtna på scenen är inte det enda som ändrats på grund av den rådande pandemin.

Bland annat är alla bidrag och mellanakter anpassade så att dansarna kan hålla ett avstånd på 1,5 meter. En "coronakoreografi" som Arvingarna uttryckte sig tidigare i veckan.

Det får dessutom bara vara 12 personer i varje team och hur man rör sig och beter sig i lokalerna är noga kontrollerat. Det finns även coronavärdar som ser till att alla restriktioner följs.

Vidare från deltävling 1 kom Danny Sucuedo med låten Dandi dansa och

Mer om alla coronaregler under Melodifestivalen 2021 kan du läsa nedan.

Så måste mellon coronasäkras: ”Vi har flera olika reservlösningar”