Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Så måste mellon coronasäkras: ”Vi har flera olika reservlösningar”

05 feb, 2021 
Johanna Svan
Jessica Andersson, Danny Saucedo och personal med munskydd i Melodifestivalen 2021.
Personalen i produktionen har munskydd, här repeterar Jessica Andersson och Danny Saucedo sina nummer.
Även Melodifestivalen 2021 påverkas av coronaviruset. Tomma läktare och stränga regler för både artister och personal är några av åtgärderna för att undvika kris i produktionen som har reservlösningar om det värsta skulle hända.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det blev tidigt bestämt att Melodifestivalen 2021 skulle genomföras utan publik. Men med över 200 personer som arbetar med produktionen finns det förstås all anledning för alla, både artister, dansare, låtskivare och övrig personal, att vara väldigt försiktiga under de sex veckor mellon pågår.

SVT har en plan för hur man ska kunna genomföra tävlingen utan en coronakris.

Se också: Arvingarna om att uppträda utan publik

Arvingarna om Melodifestivalen utan publik: ”Läskigt”Brand logo
Arvingarna om Melodifestivalen utan publik: ”Läskigt”

Bland annat har Arvingarna tidigare berättat om hur de inte får umgås med andra artister, inte kan ha familjen med sig på plats och hur de har en coronasäker koreografi.

Annons

– Vi har sett över antal personer på plats och försökt slimma så gott vi kan både i kulisserna och på scenen. Varje bidrag har tidigare fått vara upp till åtta personer på scenen men är i år sex personer, säger Anette Brattström som är projektledare för Melodifestivalen.

Skyddsutrustning och varningar

I lokalerna i Annexet bredvid Globen i Stockholm är passagerna enkelriktade för att undvika möten och det finns bland annat obligatoriska handtvättstationer.

Utöver detta används så kallade distanstaggar som ger ifrån sig ett pip om man kommer för nära någon annan.

– Sedan har vi en entréprocess där varje person också får göra en självskattning av sin hälsostatus tillsammans med temperaturkontroll, säger Anette Brattström.

Skyddsutrustning, som munskydd och visir, finns för de som inte har möjlighet att hålla avstånd, som exempelvis, frisörer, stylister med flera, och lokalerna är indelade i olika zoner där man bara får vara i den zon där man ska utföra sina uppgifter.

Annons

– Vi har även delat in medarbetare i bubblor vilket innebär att de som utför ett arbete inom samma område tillhör en bubbla, bubblornas syfte är att begränsa en eventuell smittspridning, fortsätter Anette.

Sjukvård och coronatester

I SVT:s coronastrategi framkommer också att man vid måltider bara får sitta fyra personer kring ett runt bord och att det är obligatoriskt med handtvätt med tvål och vatten innan man får tillgång till cateringytor. Och alla äter på schemalagda tider.

Både coronavärdar, som ser till att rutinerna följs, och sjukvårdare finns på plats.

– Generellt hänvisar vi artister, medverkande och personal som uppvisar symtom till sjukvården. Men beroende på situation och typ av symtom så har vi möjlighet att testa personer om det är sändningskritiskt. Vilka personer och situationer som kan bli föremål för ett sådant undantag bedöms av sjukvårdare.

Annons

Reservsångare i mellon

Om någon blir sjuk och inte kan framföra sitt nummer finns det en plan.

– Vi har flera olika reservlösningar beroende på när en artist insjuknar och vilken typ av sjukdom det är fråga om, berättar projektledaren.

Det finns förberedda reservsångare, men inte reservartister om någon skulle bli sjuk och SVT kommer att banda repetitionerna för att kunna använda om en artist skulle bli sjuk. Allt för att kunna fullfölja tävlingen som tänkt.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att fullfölja tävlingen och det ska mycket till för att vi ersätter ett helt nummer. I vissa fall kan det bli fråga om att ersätta en deltagare, avslutar Anette Brattström från Melodifestivalen.

Annons