Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Så fungerar röstningen i mellofinalen – internationell jury och tittargrupper

08 mar, 2022 
https://image.allas.se/image-204999?imageId=204999&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=66.67&x=0&y=0
Johanna Svan
Medina och Klara Hammarström i Melodifestivalen.
I finalen av Melodifestivalen 2022 tävlar tolv bidrag. Vinnaren utses både av tittarna och en internationell jury.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Poängen i mellofinalen delas ut av tittarna som har 50 procent av makten via telefon- och appröstning och av en internationell jury som står för resterande 50 procent.

Se också: Mello-artisterna som träffade kärleken på jobbetBrand logo
Se också: Mello-artisterna som träffade kärleken på jobbet

Om två bidrag får lika många poäng i finalen av Melodifestivalen 2022 är det antalet antalet röster från tittarna som är utslagsgivande.

Internationella jurygrupper i Melodifestivalen

Jurygrupperna som är med och avgör finalen i Melodifestivalen 2022 kommer från Nederländerna, Finland, Spanien, Australien, Tjeckien, Irland, Israel och Italien.

Annons

Så går röstningen i Melodifestivalen till

Det går att rösta på alla bidrag i två olika omgångar. I varje omgång kan tittarna rösta upp till fem gånger per bidrag, antingen via appen Melodifestivalen eller appen Mello United.

Det går även att ringa och rösta upp till 10 gånger per telefonnummer. Röstningen öppnar kl 19:00.

Den första röstningsomgången avslutas inför redovisningen av de internationella jurygruppernas röster.

Två röstningar

När jurygruppernas röster har redovisats i sändningen, har tittarna möjlighet att reagera på utfallet och då startar röstningsomgång två.  I apparna delas fem nya röster per bidrag ut i samband med att den andra omgången startar. Har man inte använt alla röster från den första omgången sparas de inte i appen. Alla lagda röster från den första omgången räknas med i den andra omgången.  

Annons

 De åtta internationella jurygrupper delar ut 58 poäng var, baserat på poängskalan 12-10-8-7-6-5-4-3-2-1 poäng.

Jurygrupperna lämnar sina röster på följande vis: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 poäng redovisas grafiskt och 8, 10, 12 redovisas av talespersonen.

Tittarna delar också ut 58 poäng baserat på skalan 12-10-8-7-6-5-4-3-2-1 poäng. Dessa poäng baseras på hur de åtta olika tittargrupperna har röstat totalt under kvällen.

Vem vinner Melodifestivalen?

Det bidrag som har fått flest poäng totalt vinner Melodifestivalen 2022 och representerar Sverige i Eurovision song contest 2022 i Italien.

Om två bidrag har fått samma slutresultat avgör högst antal poäng från tittargrupperna. Om två bidrag har fått samma slutresultat och dessutom samma antal poäng från tittargrupperna vinner det bidrag som fått flest antal röster totalt från tittargrupperna.  

Insamlade medel genom telefonrösterna går även under finalen till Radiohjälpens arbete för nödlidande människor som drabbas av kriget i Ukraina.

Källa: Svt

Annons