Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Så ändras röstningen i Melodifestivalen 2022

01 feb, 2022 
Johanna Svan
Tusse efter att han vunnit Melodifestivalen 2021.
Tusse vann mellon 2021.
Inför årets Melodifestival har SVT valt att ändra röstningssystemet. Allt för att göra det mer spännande, enligt SVT.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En första finalist kommer att utropas redan efter den första röstningsomgången i varje deltävling i Melodifestivalen 2022, baserat på vem som fått flest röster totalt sett.

Därefter fortsätter kvarvarande sex bidrag till en andra röstningsomgång. Där baseras resultatet istället på hur rösterna fördelats mellan de olika åldersgrupperna i appen, samt telefonrösterna.

Se också: Oscar Zia programleder Melodifestivalen: "Vill hylla tävlingen."Brand logo
Se också: Oscar Zia programleder Melodifestivalen: "Vill hylla tävlingen."

– Framför allt gör vi det för tittarupplevelsens skull, säger Anette Brattström, projektledare på SVT och chef för Melodifestivalen, till Aftonbladet.

Annons

– När vi ser hur tittarna röstar så är de väldigt engagerade i första halvan av programmet. Men sen tror vi att alla hjärtröster är slut, så under resten av programmet kan man inte engagera sig och påverka längre. Därför kommer vi nu att dela ut nya hjärtröster till omgång två.

Röstning i Melodifestivalen

Deltävlingarna

I deltävlingarna tävlar sju bidrag och röstningen sker i två olika omgångar. I vardera omgång kan tittarna rösta upp till 5 gånger per bidrag antingen via appen Melodifestivalen eller appen Mello United. Det går även att ringa och rösta upp till 10 gånger per telefonnummer.

Röstning omgång 1:

Det går att rösta på samtliga sju bidrag. Det bidrag som har fått flest röster när omgången har avslutats går direkt vidare till final.

Röstning omgång 2:

Nu går det att rösta på de återstående sex bidragen och i apparna delas det ut 5 nya röster per bidrag. Har man inte använt alla röster från den första omgången sparas de inte i appen. Men alla lagda röster från den första omgången räknas med i den andra omgången.

Annons

När den andra omgången har avslutats går ytterligare ett bidrag vidare till final och två bidrag går vidare till semifinal.

Semifinalen i Melodifestivalen

De åtta bidrag som gått vidare till semifinalen delas in i två grupper genom lottning: semifinal 1 och semifinal 2. Fyra bidrag tävlar i semifinal 1 och fyra bidrag tävlar i semifinal 2. Tittarna kan rösta upp till 5 gånger på samtliga bidrag antingen via appen Melodifestivalen eller appen Mello United. Det går även att ringa och rösta upp till 5 gånger per telefonnummer.

De två bidrag som fått högst antal poäng från tittargrupperna i semifinal 1 respektive semifinal 2 går vidare till final. Sammanlagt går alltså fyra bidrag vidare från semifinal till final.

Finalen i Melodifestivalen

I finalen tävlar tolv bidrag och det går det att rösta på alla bidrag i två olika omgångar. I vardera omgång kan tittarna rösta upp till 5 gånger per bidrag antingen via appen Melodifestivalen eller appen Mello United. Det går även att ringa och rösta upp till 10 gånger per telefonnummer. Den första röstningsomgången avslutas inför redovisningen av jurygruppernas röster. När jurygruppernas röster har redovisats i sändningen har tittarna möjlighet att reagera på utfallet och då startar röstningsomgång två.

Annons

I apparna delas 5 nya röster per bidrag ut i samband med att den andra omgången startar. Har man inte använt alla röster från den första omgången sparas de inte i appen. Alla lagda röster från den första omgången räknas med i den andra omgången.

Internationell jury

Åtta internationella jurygrupper delar ut 58 poäng var, baserat på poängskalan 12-10-8-7-6-5-4-3-2-1 poäng. Tittarna delar också ut 58 poäng baserat på skalan 12-10-8-7-6-5-4-3-2-1 poäng. Dessa poäng baseras på hur de åtta olika tittargrupperna har röstat totalt under kvällen. Det bidrag som har fått flest poäng totalt vinner Melodifestivalen 2022 och får representera Sverige i Eurovision Song Contest 2022.

I samtliga tävlingar går det endast att rösta i apparna om du befinner dig i Sverige.

Tittargrupperna – åldersfördelning

Användare som röstar via apparna Melodifestivalen eller Mello United delas in i sju olika grupper baserade på ålder.

Så här ser de sju olika tittargrupperna ut som appanvändarna delas in i:

Grön - 3-9 år

Turkos - 10-15 år

Blå - 16-29 år

Lila - 30-44 år

Rosa - 45-59 år

Röd - 60-74 år

Orange - 75+

Telefonröster

De som röstar via telefon tillhör en sista, åttonde tittargrupp. Denna tittargrupp har ingen färg.

Källa: SVT

Annons