Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Tone Sekelius är första transpersonen i Mello: ”Jag har alltid drömt om att bli artist”

29 jan, 2022 
Joakim Löwing
Tone Sekelius, den första transpersonen i svenska Melodifestivalen, tävlar med låten My Way.
Det har bara gått ett år sedan Tone kom ut som trans. – Först nu kan jag leva mitt liv på riktigt och fullt ut, säger hon.
Två gånger tidigare har Youtube-stjärnan Tone Sekelius sökt till Melodifestivalen med sin låt My Way. Tredje gången gillt blir hennes dröm om att stå på scen äntligen verklighet. Och kanske blir det starten på en ny karriär…
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är en dröm som går i uppfyllelse för Tone Sekelius, 24, när hon intar Melodifestivalens scen för första gången i sitt liv.

Videobloggare på Youtube

– Mycket har kretsat kring mitt arbete som videobloggare på Youtube de senaste åren, men artist är något jag drömde om att bli redan som liten. Jag var med i olika körer, lärde mig att spela fiol och läste teater med sång som tillägg på gymnasiet. Nu ska jag göra allt för att det här blir början på en ny karriär, säger Tone som i skrivande stund har 305 000 prenumeranter på Youtube.

Tone Sekelius tävlar i Melodifestivalen med sin låt My Way.
Tones tävlingslåt My Way handlar om att våga vara sig själv och gå sin egen väg.

2017 släppte hon sina hittills två enda singlar, Awakening och One More In The Crowd. Den sistnämnda blev officiell låt för Stockholm Pride samma år.

Annons

Jag hoppas kunna bidra till att minska okunskapen och fyrkantigheten vad gäller trans

Ungefär vid samma tidpunkt skrev Tone upptempo-låten My Way tillsammans med Anders Wrethov, som efteråt bland annat skrivit Melodifestivalens vinnarlåtar Too late for love med John Lundvik och Voices med Tusse.

– Vi skickade in My Way till Melodifestivalen två gånger, men den kom inte med. Därför trodde jag att chansen var förbi. Men så ringde den nya tävlingsproducenten Karin Gunnarsson i somras och undrade om jag ville försöka komma med 2022 i stället, de hade sparat låten. När jag i november fick reda på att den gått vidare trodde jag inte att det var sant!

Den första transpersonen att tävla i Melodifestivalen

My Way är en låt som lyfter samhällsproblem, samtidigt som den uppmuntrar människor att gå sin egen väg.

Det här är Tone Sekelius

Född: 16 juli 1997 i Växjö.

Familj: Mamma, pappa och syster.

Bor: Stockholm.

Bakgrund: Började göra videobloggar på Youtube 2015 och har sedan dess vuxit på plattformen i hög fart. Har i dag 305 000 prenumeranter, samt 224 000 följare på Instagram. Genom hennes färdigheter som sminkös vann hon Årets style-video på Guldtuben 2017. Vann kategorin Årets HBTQ-youtuber på QX Gaygalan 2017. Samma år släppte hon två singlar, Awakening och One More In The Crowd, som även blev årets låt i Stockholm Pride.

Intressen: Musik och kreativt skapande.

Aktuell: Debuterar i Melodifestivalens andra deltävling den 12 februari med låten My Way som Tone har skrivit tillsammans med Anders Wrethov

Annons

– Att våga vara sig själv och stå för den man är ett viktigt budskap som jag vill dela med mig av till Sverige. Jag hoppas kunna bidra till att minska okunskapen och fyrkantigheten vad gäller trans. Det känns konstigt att jag ska behöva stå här och predika över att jag också är en vanlig människa – men för många är det absolut ingen självklarhet.

Den internationella tävlingen Eurovision Song Contest har haft artister som är transpersoner tidigare – men Tone blir den första att tävla i svenska Melodifestivalen.

Detta samtidigt som Sverige också fått sin första transperson i regeringen, skolministern Lina Axelsson Kihlblom (S). Hon berättade 2015 i SVT:s Skavlan om hur det var att leva i ”fel” kropp ända till 24 års ålder, då hon genomförde en könsbekräftande operation.

Tone känner väl igen sig.

Annons

– Jag har strävat efter ett kvinnligt ideal i hela mitt liv och känt att min kropp är fel. Att känna att händer, fötter och min egen hud inte är jag har varit så himla tufft. Det har varit så fruktansvärt mycket skam och jag hatar fortfarande omklädningsrum, säger hon.

Kom ut som trans för familj och vänner

Med åren fick hon det allt jobbigare i takt med en mörkare röst, mer behåring och ökade maskulina drag.

Tone hade kommit ut som gay tidigare, och då hade hon fortfarande ett killnamn. Avslöjandet om att hon varit obekväm i sin kropp ända sedan barndomen kom först den 21 februari 2021 på hennes egen Youtube-kanal.

Med tårar rinnande nedför kinderna berättar Tone framför kameran hur hon under det senaste året kämpat med att acceptera den hon är.

– Jag hade kommit till en punkt där jag inte orkade spela någon annan person utåt. Jag jagade den sista pusselbiten av mig själv och blev inte hel förrän jag kom ut med detta. Först nu kan jag leva mitt liv på riktigt och fullt ut, som den jag är innerst inne, och det känns som en enorm lättnad.

Tone Sekelius är den första transpersonen att tävla i Melodifestivalen.
– Man behöver inte genomgå könskorrigering, fixa brösten, operera näsan och ja… se ut som Barbie, säger Tone Sekelius om att hon tar en dag i taget sedan hon kom ut som trans.

Tone tycker att det jobbigaste nog ändå var att berätta för föräldrarna. I alla fall var det något hon fruktade innan. Hon åkte från sin lägenhet i Stockholm till uppväxtorten Växjö och berättade först för sin syster. Sedan för sin mamma och hennes sambo. Därefter fick hennes pappa veta nyheten.

Annons

– Jag föreställde mig att det skulle bli en stor chock för dem, men det gick faktiskt betydligt enklare. Mamma sa till och med att hon hade tänkt i de banorna innan. Efteråt kändes det så skönt, och samma sak när jag nått ut med det till svenska folket.

Samtidigt släpptes dokumentären Mitt namn är Tone på Discovery+. Där får tittarna följa hennes tankar kring könsidentiteten och rädslan inför att komma ut för familj och vänner.

– Att ha deras stöd och backning betyder enormt mycket för mig. Jag kan inte ens föreställa mig hur jobbigt det måste vara för en hbtq-person att inte ha det.

Har fått mordhot via sociala medier

Det blev ett efterlängtat namnbyte till Tone – som alla i hennes omgivning använder i dag – och hon mår bättre än någonsin.

– Jag har börjat med hormonbehandling och även den fungerar bättre än väntat. Jag var inställd på förhöjd ångest och någon form av hormonell obalans i kroppen som kan vara vanliga biverkningar, men jag har inte upplevt något sådant hittills.

Se också: Transkvinnan Ann-Christine: "Ska aldrig mer be om ursäkt för den jag är"

Ann-Christine Ruuth: ”Rolf Lassgård var perfekt som transkvinna”Brand logo
Ann-Christine Ruuth: ”Rolf Lassgård var perfekt som transkvinna”

Någon brådska är det inte. Hon vill inte stressa fram saker och anpassa sig efter ett samhällsideal utan att vara säker på vad hon vill, och att göra det helt för sin egen skull.

Annons

– Till en början ville jag göra allt direkt. Men man behöver inte genomgå könskorrigering, fixa brösten, operera näsan och ja… se ut som Barbie efter två år. När jag träffade skådespelaren och transkvinnan Saga Becker tänkte jag om. Hon berättade om sina erfarenheter och tankar. Nu vill jag ta en sak i taget. Först var det könsutredning och hormonbehandling, sedan får vi se vad som händer vidare, och när.

Tone Sekelius kom ut som trans för bara ett år sedan.
Tone Sekelius missar aldrig att se finalen i Melodifestivalen, och i år hoppas hon att det är hon som kommer dit.

Efter sitt avslöjande har Tone fått otroligt mycket kärlek av sina följare och även många andra personer som kan tänka lite utanför boxen.

Annons

Men hon har också fått en hel del negativa kommentarer och flera hot.

– Jag har fått mordhot via sociala medier, och det är givetvis fruktansvärt att det finns så trångsynta människor som inte kan acceptera att vi är olika och drar det så pass långt. Lyckligtvis är nästan alla positiva och jag väljer att fokusera på dem.

Tone Sekelius satsar på att vinna Melodifestivalen

Det Tone är lite orolig för är att hamna i forum med folk som inte aktivt följer henne i normala fall. Som i Melodifestivalen, där hon exponeras för alla möjliga sorters personer. Totalt brukar över tre miljoner tittare följa varje deltävling.

– Jag är lite nervös över hur jag kommer tas emot och att det finns risk för spänningar i åsiktsskillnader. Men just att jag är den första transpersonen i tävlingen och förhoppningsvis öppnar upp för andra i framtiden väger över flera gånger om, säger hon.

Annons

8 snabba med Tone Sekelius

 1. Vad skulle du göra om du vann en miljon kronor och var tvungen att spendera dem samma dag?
  – Oj, jag hade nog lagt dem som insats i en lägenhet här i Stockholm. Det är ju inte gratis, haha.
 2. Hur ofta googlar du dig själv?
  – I stort sett aldrig, men sedan jag blev klar för Melodifestivalen har jag faktiskt gått in och läst en del artiklar på nätet.
 3. Vilken är din värsta fobi?
  – Jag har flera olika, som insekter, mörker – och drömmar. Ibland om jag drömt något otäckt natten innan kan jag vara rädd för att somna. Man kan ju inte styra sina drömmar …
 4. Om du fick resa tillbaka i tiden för en dag, vart skulle du åka?
  – Till min resa till Japan för några år sedan. Jag var framför allt i och kring Tokyo. Det var en fantastisk upplevelse, både att vara just där, och för att jag för första gången åkte utomlands själv. Det var skönt att få bestämma själv vad jag skulle göra.
 5. Vad är det konstigaste du har ätit?
  – Kanin kanske? Jag var vegetarian några år, men blev trött på alla pekpinnar – det var bara en tråkig nackdel att vara vegetarian offentligt. Jag slutade för att inte vara bunden till en specifik kost, men äter i stort sett bara vegetariskt hemma.
 6. Om du var tvungen att delta i en dokusåpa, vilken skulle du välja?
  – Jag skulle aldrig ställa upp i exempelvis Paradise Hotel, Ex on the beach eller liknande. Så det får bli Robinson. Det vore spännande och kul att se hur jag skulle klara mig där.
 7. Vilken hushållssyssla undviker du in i det sista?
  – Att diska är verkligen inte roligt! Jag har ingen diskmaskin, så jag måste göra rent allting för hand …
 8. Vilket sällskapsspel är du bäst på?
  – Monopol är kul och det brukar gå ganska bra.
Annons

Och inte minst för att hon också älskar Melodifestivalen sedan många år tillbaka.

– Det är ett så jäkla snyggt paket med showen, artisterna och underhållningen. Det händer att jag missar att se en deltävling, men aldrig finalen. Den är ett måste att se varje år och den här gången siktar jag på att själv nå dit.

När det vankas tävling vill Tone nämligen gärna vinna.

– Vad ska man annars i en tävling att göra, haha? Jag kommer att göra mitt allra bästa och målet är att bli etta i finalen. Tänk om jag skulle få representera Sverige i Eurovision Song Contest. Det vore otroligt häftigt och kul, säger Tone och ler.

Annons