Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Tusse inför Eurovision: ”Pappa stöttar från andra sidan jorden”

16 apr, 2021 
Minna Wallén-Widung
Tousin ”Tusse” Chiza berättar i en intervju om sina känslor inför Eurovision song contest i maj 2021.
Tusse har siktet inställt på att ta Europa med storm och ge Sverige en bra placering i världens största musiktävling i maj. Samtidigt kämpar han för att ta studenten bara veckor senare. Det är hektiskt, men Tusse har ett bra stöd av sin familj – både sina svenska föräldrar hemma i Dalarna och sin biologiska pappa i Kongo.
– Det är så himla nice att han stöttar mig från andra sidan jorden, säger Tusse.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tousin Chiza, som blev Tusse med hela svenska folket när han vann Idol 2019, har minst sagt bråda dagar. Det har gått några veckor sedan han vann hela Melodifestivalen och det stod klart att det är han som ska få representera Sverige i Eurovision song contest i Rotterdam i slutet av maj.

Tusse Chiza om nerverna inför EurovisionBrand logo
Tusse Chiza om nerverna inför Eurovision

Den inledande chocken och euforin över att han tog hem segern har lagt sig. Men glädjen består.

– Nu har jag börjat landa i att jag faktiskt vann, men det har varit svårt att greppa det. Långsamt börjar det sjunka in, jag känner mig lugnare nu och är sugen på att ge Sverige en bra placering i Eurovision, säger han.

Tousin ”Tusse” Chiza har vunnit Melodifestivalen och ska tävla i Eurovision song contest i Rotterdam i maj 2021.
Tusse Chiza är igång med alla förberedelser inför Eurovision song contest i maj.

Så blir Tusses nummer i Eurovision

Han är på väg till studion för att spela in en ”hemlig version” av Voices, låten som han nu hoppas ska ta Europa med storm på samma sätt som den gjorde med Sverige. Förberedelserna inför äventyret i Rotterdam är i full gång.

Annons

– Vi repar mycket med numret nu. Det blir en del förändringar, så vi har många möten om kläder, numret, dansen, ljuset – ja, allt egentligen. För det första ser ju scenen annorlunda ut i Rotterdam, därför måste vi justera numret. Min målsättning är att sprida det fina budskapet i hela Europa och få folk att förstå att deras röster förtjänar att höras. Om man kollar på numret och ska ta med sig en sak så är det just det. Det var tydligt i Sverige och jag hoppas att det blir lika tydligt ute i Europa.

Tusse tappade rösten efter Melodifestivalen

En sak som spökat sedan Tusse vann Melodifestivalen, är hans röst. Efter vinsten blev hans skivbolag tvunget att ställa in samtliga av hans framträdanden, eftersom han tappat rösten. Sedan dess har det blivit bättre – men helt bra är det fortfarande inte.

– Det är tyvärr fortfarande svårt att sjunga, även om pratrösten är tillbaka. Jag ska träffa en foniater, en stämbandsdoktor, som ska kika lite. Det är lite stressande, men jag är en positiv människa och tänker att rösten hinner komma tillbaka i tid.

Annons

Tusse i Idol och Talang

Att Tusse som 19-åring skulle ha vunnit både Idol och Melodifestivalen, hade han inte kunnat föreställa sig när han som 16-åring åkte ut i semifinalen av Talang. Då var självförtroendet på botten och han tänkte att artisteri kanske inte var för honom trots allt.

Tousin ”Tusse” Chiza vinner Melodifestivalen 2021.
Att han skulle vinna Melodifestivalen bara 19 år gammal, hade Tusse aldrig kunnat föreställa sig.

I dag känns allting annorlunda.

– Jag är bara så himla nöjd och stolt just nu. Jag är stolt över mig själv, över hur Sverige röstade och över mitt team som jobbade stenhårt för att göra numret så bra som möjligt. Jag är också så glad över att jag vågade gå in i allt det här som mig själv och komma ut som mig själv efteråt.

Tusse kom ifrån sina föräldrar under flykten

Även om Tusse har gått från klarhet till klarhet de senaste åren, har hans resa till framgång varit allt annat är spikrak. Han föddes år 2002 i Kongo-Kinshasa, men tvingades som femåring att fly från det krigsdrabbade landet. Under flykten kom han ifrån sina föräldrar och hamnade till sist i ett flyktingläger i Uganda tillsammans med sin moster och andra släktingar.

Annons

Sju år gammal kom han till Sverige som kvotflykting. Under flera år flyttade han runt mellan olika fosterfamiljer, men sedan 2015 bor han hos sin nuvarande familj i den lilla byn Kullsbjörken utanför Tällberg i Dalarna.

Tousin ”Tusse” Chiza tävlar i Eurovision song contest i Rotterdam 2021.
Tusse föddes i Kongo-Kinshasa men bor i dag i Dalarna tillsammans med sin bonusfamilj.

Det är där han mår som allra bäst.

– Kullsbjörken är hemma för mig. Det betyder mer och mer för varje dag som går – ju mer crazy det är här i Stockholm, desto härligare känns det att komma hem. Där kan jag vara mig själv fullt ut, jag behöver inte prestera utan bara vara jag. Och min familj bor ju där, så det är den tryggaste punkten på jorden för mig.

Tusse om kontakten med sin biologiska pappa

Familjen betyder mycket för Tusse. Hans biologiska mamma gick bort 2016, men hans pappa finns kvar i Kongo. Länge trodde Tusse att han var död, och det var för bara några år sedan de hittade varandra igen och kunde återuppta kontakten.

Annons

Tusse berättar att hans biologiska pappa drömmer om att Tusse ska bli läkare – men att han samtidigt jublade när han fick veta att hans son tagit hem vinsten i Melodifestivalen.

Han hör av sig varje vecka, kollar läget och frågar hur det går med skolan och musiken

– Han är helt over the moon, han tycker att det är galet kul. Han är jättetaggad och glad för min skull nu inför Eurovision, och det är så himla nice att han stöttar mig från andra sidan jorden. Han hör av sig varje vecka, kollar läget och frågar hur det går med skolan och musiken. Han tycker framför allt att det är kul att det går bra för mig i skolan. Han firar varje A jag får lika mycket som jag firade vinsten i Melodifestivalen, säger Tusse med ett skratt.

Tusse vinner Idolfinalen i TV4 år 2019.
År 2019 vann Tusse talangtävlingen Idol.

Tusse har planer på att resa ner och besöka sin pappa och sitt barndomsland. Men än så länge har det inte blivit av.

Annons

– Nu är det ju svårt på grund av coronan, men vi ska åka ner så snart pandemin är över. Det kommer att vara the reunion of my life att träffa pappa igen efter så många år. Det ska bli så kul och spännande att se var jag växte upp, stället jag kommer ifrån.

Inspireras som artist av sina tidigare erfarenheter

Tusse erkänner att han egentligen är lite trött på att prata om sin bakgrund i intervjuer. Men att hans tidigare erfarenheter har format honom både som person och som artist, råder det inga tvivel om. Han säger att han är den han är i dag på grund av allt det han upplevt.

Jag vet ju att allt kan gå förlorat från en dag till en annan

– Jag känner att jag har något slags respekt för livet. Jag vill ta tillvara på varje dag och varje möjlighet jag får på grund av det jag gått igenom. För jag vet ju att allt kan gå förlorat från en dag till en annan. Som artist har jag tagit mycket inspiration ur de känslorna, både att livet är skört och att det kan vara för jävligt. Men jag har tagit mig ur det och det tror jag att kan vara inspirerande för många andra som behöver få se att det går att ta sig ur svåra situationer. Även om livet kan vara jävligt går det att komma ur det starkare. Det går att må bättre.

Annons

Tusse om sin kärlek till musiken

Förutom en respekt för livet har Tusses uppväxt också gett honom en orubblig kärlek till musik och dans. Han säger att hans starka band till musiken grundar sig i kulturen i hans gamla hemland.

– Där handlar allt om dans. Man dansar, firar, sjunger jämt. Musik och dans är stora pelare i vardagen där och det är inget märkvärdigt med att alla sjunger hela tiden. Redan som barn lär man sig spela trummor och dansa. Det var inte förrän jag kom till Sverige och började sjunga i skolan och kyrkan och folk fick upp ögonen för mig, som det blev en stor grej för mig. I Kongo sjöng ju alla.

Tousin "Tusse" Chiza tävlar i Eurovision song contest i maj 2021.
Kärleken till musiken väcktes hos Tusse redan under hans första uppväxtår.

Det var som tolvåring Tusse förstod att musik var något han faktiskt skulle kunna kunna ägna sig åt. På skolavslutningen det året framförde han en egenskriven sång.

Annons

– Nu när jag tänker tillbaka var det en jättedålig låt, men jag minns uppståndelsen som uppstod när jag sjöng den och att jag fick min första stående ovation. Då var det något som gick genom mitt huvud och jag kände att det här är det jag ska göra.

Jag trodde ju att jag skulle ha hur mycket tid som helst för skolan efter Mellon

Tusse tar studenten från gymnasiet

Sedan den där skolavslutningen har han jagat drömmen om att få stå på de stora scenerna. Men vid sidan av sitt artisteri har Tusse också skolan. Han är inne på sin sista termin på gymnasiet och några veckor efter att han stått på scenen i Rotterdam är planen att han ska ta emot sin studentmössa. Han är målmedveten, men erkänner att vinsten i Melodifestivalen egentligen kom lite olägligt.

– Jag hade planerat min skolgång kring Mellon, men att jag skulle vinna kom som en chock. Jag trodde ju att jag skulle ha hur mycket tid som helst för skolan efter Mellon. Men jag var smart nog att göra mycket under förra terminen, så det finns goda förutsättningar att ta studenten ändå.

Annons

Fakta: Det här är Tusse

  • Namn: Tousin ”Tusse” Chiza
  • Ålder: 19 år
  • Bor: I Kullsbjörken, Dalarna, och i Stockholm
  • Bakgrund: Föddes i Kongo-Kinshasa år 2002, men tvingades fly landet som femåring. Bodde under några år i ett flyktingläger i Uganda, innan han kom till Sverige som kvotflykting. Har flyttat runt hos olika familjer, men bor sedan 2015 hos sin bonusfamilj i Dalarna.
  • Karriär: Deltog i Talang år 2018, och tog sig då till semifinal. Året därpå var han en av deltagarna i Idol – och vann. I mars 2021 stod han som vinnare av Melodifestivalen med låten Voices.
  • Aktuell: Som Sveriges bidrag i Eurovision song contest som går av stapeln i holländska Rotterdam mellan den 18 och 22 maj. I juni tar Tusse studenten från Rytmus musikgymnasium i Borlänge.

Man hade kanske kunnat tro att vinsten i Melodifestivalen och en blomstrande musikkarriär skulle få motivationen för skolan att dala något. Men så är det inte för Tusse.

– Det är superviktigt för mig att ta studenten. Jag har fått så många möjligheter och skolan är en av de största. Tar jag inte den här chansen har jag liksom bara mig själv att skylla sen.

Hur klyschigt det än låter så vill jag sprida kärlek och glädje med min musik

Jobbar med ny musik

Parallellt med skolarbetet och förberedelserna inför Eurovision jobbar Tusse dessutom med att skapa och spela in ny musik. Exakt när vi kan förvänta oss nya låtar eller ett album vill han inte avslöja, men han har ett tydligt mål med sitt nya material.

Annons

– Det är alltid en resa att hitta sig själv musikaliskt. Jag älskar funk och att dansa och hur klyschigt det än låter så vill jag sprida kärlek och glädje med min musik. Så det är det vi skriver på nu. Men sen gillar jag överraskningsmomentet och att få längta till nästa låt, så jag säger inte när min nya musik kommer men det är inte jättelångt in i framtiden. När klubbarna öppnar igen, kanske. Jag kommer inte att göra som Adele som har låtit oss vänta i sex år på nästa låt.

Tousin ”Tusse” Chiza tävlar i finalen av Melodifestivalen 2021.
Tusse jobbar som bäst med ny musik – men när vi andra får ta del av den avslöjar han ännu inte.

Tusse om sina chanser i Eurovision med Voices

Men först är det alltså Eurovision som står på tur. Även om det blir en väldigt annorlunda tävling i år till följd av pandemin, känner sig Tusse peppad på att få stå på scenen och visa Europa vad han kan. Vilken placering det svenska bidraget kommer att sluta på, vågar han dock inte sia om.

Annons

– Det är så svårt att säga, för man vet liksom inte hur Europa kommer att rösta och om de gillar låten ens. Men jag kommer att ge allt för nu har jag hela Sverige bakom mig. Det känns lite som fotbolls-VM – vi är 20 personer som åker ner som ett landslag och hoppas ta hem det här. Det känns väldigt mäktigt – och jag har första tjing på att vara Zlatan.

9 snabba frågor och svar med Tusse

Hur är ditt morgonhumör?
– Olika – ibland på topp, ibland på botten. Men min syster har det värsta morgonhumöret någonsin, hon är galen och ryter och morrar. Man får akta sig för henne på morgonen.

Hur är du som vän?
– Jag är en bra vän, men nu i och med Mellon har jag inte varit den bästa direkt. Jag har inte haft tid att ringa och kolla hur mina vänner mår, men annars är jag en riktigt bra kompis. Jag bryr mig jättemycket om hur det går för mina kompisar, hur deras dag har varit. Och så tycker jag om att busa och ha roligt. Jag har både lätt för att prata allvar och att skoja kan man säga.

Vilken är din favorithögtid?
– Julen! Det är så mysigt då och man får äta jättegod mat. Det är kallt ute, men varmt inne eftersom man har varandra.

Vilken är världens bästa låt om du bara får välja en?
– Det måste vara Purple rain. Prince är en stor förebild för mig, både hans image och hur han var som person. Och låten i sig är galet bra.

Vad är du mest stolt över i ditt liv?
– Jag är mest stolt över min familj. De har alltid fått mig att känna mig trygg.

När blir du arg?
– Jag blir inte arg faktiskt. Jag kan bli ledsen, men aldrig arg. Jag har svårt för den känslan, den gör liksom ingenting för någon. Det är inte bra för någon att bli arg.

Vad gör du helst en ledig söndag?
– Då hänger jag med familjen, vi myser i soffan med en långfilm.

När är du som lyckligast?
– När jag står på scen. Den känslan är allt, det är som frihet gånger en miljon.

Vad drömmer du om i framtiden?
– Jag vill tågluffa genom Europa, jag vill åka på safari i Afrika, jag vill bada i Sydamerika. Jag vill ut och upptäcka världen och andra kulturer. Leva livet helt enkelt. Och så vill jag släppa album, åka på turné, spela på de största scenerna. Jag vill göra musik som får leva kvar och beröra människor länge.

Annons