Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

4 år sedan Lill-Babs dog: här är 5 saker vi aldrig glömmer

01 apr, 2022 
Amanda Olsson
På vänster bild: Lill-Babs. På höger bild: Blommor från begravningen tillsammans med ett foto på Lill-babs.
Den 3 april för fyra år sedan gick Barbro "Lill-Babs" Svensson bort. I över 60 år dominerade hon med sin medverkan i allt från långfilmer och TV-program till musikaler. Här är fem fina minnen från en av Sveriges största och mest folkkära artist.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 kändisar som blev farmor eller mormor tidigtBrand logo
Se också: 5 kändisar som blev farmor eller mormor tidigt

Den 3 april 2018 tog Barbro "Lill-Babs" Svensson sitt sista andetag och bara några veckor tidigare fördes hon till sjukhus med hjärtsvikt. Under sjukhusvistelsen upptäcktes en elakartad cancer, som sedan i kombination med hjärtsvikten ledde till stjärnans död.

Lill-Babs har gjort ett starkt avtryck hos den svenska befolkningen och det finns otroligt många ikoniska händelser genom åren att tala om. Vi har därför valt ut och listat fem saker att titta tillbaka på.

1. Genombrottet: Är du kär i mig ännu Klas-Göran?

Det stora folkliga genombrottet för Lill-Babs blev när hon 1959 sjöng låten "Är du kär i mig ännu Klas-Göran?" som är skriven av Stikkan Anderson. Låten blev en landsplåga och såldes sedan på skiva i över 125 000 exemplar. Detta blev hennes första guldskiva.

Annons
Lill-Babs
Sol-och-vårad blev Klas-Görans väninna 1959 på Lill-Babs skiva

2. Medverkan i Eurovision Song Contest

År 1961 framträdde hon med låten "April, april" i Eurovision Song Contest som hölls i Cannes.

Från början var det Siw Malmkvist som vann med låten i den svenska Melodifestivalen, men blev dessvärre nekad att delta i Eurovision Song Contest. Detta på grund av att hon glömde bort texten, började tralla och istället be publiken att skratta under den svenska uttagningen. Det ansågs oprofessionellt och istället fick Lill-Babs representera Sverige i den stora sångtävlingen.

Annons
Eurovision Song Contest, Barbro Svensson, "Lill-Babs", slutade 7:a med låten "April, april".

3. TV-programmet: Här är ditt liv

Det svenska underhållningsprogrammet "Här är ditt liv" gick ut på att programledaren Lasse Holmqvist "kidnappade" intressanta personer till en TV-studio där gästen konfronterades med människor och händelser i sitt liv.

1983 var det Lill-Babs tur att medverka och in bjöds hennes före detta män. Redaktionsmedlemmen Tony Kaplan ringde in sammanlagt 12 män, inklusive Lasse Berghagen och hennes dåvarande fästman Rolf Friberg. Männen klev in i studion samtidigt som de sjöng "Är du kär i oss ännu, fru Svensson? Har du kvar dina känslor för oss?".

Annons
Barbro "Lill-Babs" Svensson medverkar i TV-programmet "Här är ditt liv" i Malmö, 1983-12-18. På bilden konfronteras hon med sina tidigare pojkvänner och män tillsammans med programledaren Lasse Holmqvist. Foto: Torbjörn Andersson

4. Sjöng signaturmelodin till TV-serien Bert

1994 gavs singeln "Älskade Ängel" ut med Lill-Babs och bandet Heman Hunters. Refrängen användes som signaturmelodi till TV-serien Bert. I introt ser vi huvudkaraktären Bert dansa framför spegeln samtidigt som refrängen av låten spelas.

Bild av Martin Andersson som Bert i Berts Dagbok.

5. Lill-Babs Caffär

År 2007 köpte Lill-Babs egendomen som blev hennes affär med tillhörande café – känt som Lill-Babs Caffär. Två år senare, år 2009, kom gården att kompletteras med en utställning över Lill-Babs karriär.

Annons

I cafét kan man än idag sitta ner och njuta av nybakat bröd, pajer, soppor och annat gott som serveras. I samband med detta finns där även en liten butik som säljer bland annat skivor och böcker. I lekladugården kan barnen hålla till för att ta hand om djur och leka affär.

Cafét bytte ägare 2017 och har idag bytt namn till Järvsö gårdsbageri. De nya ägarna har dock valt att behålla hela utställningen av Barbro Svenssons framgångsrika karriär som ett minne av stjärnan.

Utanför Lill-Babs Caffär på Järvsö.
Lill-Babs café och affär "Caffär", Järvsö, 2017-05-17.
Inne på Lill-Babs Caffär på Järvsö.
Lill-Babs café och affär "Caffär", Järvsö, 2017-05-17.
Annons

Källor: Wikipedia, Expressen.

Se också: 10 saker du vill veta om Kristin KaspersenBrand logo
Se också: 10 saker du vill veta om Kristin Kaspersen
Annons