9 aktiviteter att glädja sig åt trots coronakrisen

En kvinna sitter i en röd soffa och läser en bok.

Foto: Unsplash

Inställda resor, sportevenemang och konserter i kombination med uppmaningen att jobba hemifrån är inte bara en utmaning för ekonomin, utan kan också leda till en känsla av isolering och frustration.

Kulturlivet, sporten och restaurangbranschen – nästan allt som är trevligt men umbärligt – drabbas hårt av coronavirusets framfart. Men det finns hopp för den som sitter uttråkad hemma och längtar efter lite härlig förströelse och själslig spis.

Här listar vi nio evenemang och aktiviteter som vi fortfarande har att se fram emot:

1. Ta del av svensk musikfestival

Festivalen Svensk musikvår beskrivs som en årlig manifestation för den nya svenska konstmusiken rikedom och mångfald. 2020 kommer bli festivalens femte år och i dagsläget ser det ut som att en majoritet av de planerade konserter kommer bli av, antingen med begränsad publik eller genom livestream. Evenemanget hålls mellan 18 och 22, samt den 27 mars. Läs mer på Svensk musikvårs hemsida.

2. Hämta hem något gott

För att hålla verksamheten igång erbjuder flera restauranger, caféer och bagerier hemleverans eller take away, ibland till nedsatt pris. Med hashtaggen #hålligångsverige lägger många egenföretagare upp påminnelser om presentkort, take away och hemleverans som alternativ till att stanna kvar för att äta. För dig som jobbar inom vården erbjuder dessutom Pressbyrån just nu gratis fika.

3. Upplev Malmös kulturscen i skärmen

Coronaviruset: Vågar man gå ut och äta på restaurang?

På Facebook har initiativet Culturestream Malmö och studion in-discourse AB gått ihop för att stötta och uppmärksamma Malmös kulturliv, samtidigt som kultur levereras till dig som tvingas sitta hemma. Bland annat planerar de att live-sända kommande kulturevenemang.

4. Mys med hemmabio

Filmstadens biografer har beslutat att stänga, men Svenska Bio och Cinemascenens biografer håller fortfarande öppet. För att minska smittspridningen begränsar de antalet besökare genom att blockera bokningen på varannan rad.

Små lokala biografer, som Kino i Lund, spelar ofta intressanta filmer på lite annorlunda tider och fattar egna beslut om huruvida de håller öppet eller ej.

Du som vill eller måste stanna hemma kan, utöver de vanliga streamingtjänsterna, just nu se flera filmpremiärer hemifrån. Trolls 2: Världsturnén släpps online samma dag som i biografen, och nysläppta filmer som Emma, The Hunt och The Invisible man kommer finnas tillgängliga på SF Anytime från och med den 20 mars. Enligt SF Studios är flera filmbolag i startgroparna med liknande åtgärder för att leverera film utanför salongen.

Så kan du rädda liv i coronatider:

5. Gå på gymmet – hemma

Att inte längre gå ärenden, jobba som vanligt och röra sig fritt kan leda till en hel del rastlöshet i kroppen. Dessutom kanske det ständiga informationsflödet och oron gör att du får svårt att sova. Gymkedjan SATS stänger alla sina gym i Norden för att minska smittspridningen som annars skulle kunna öka när alla delar hantlar, cyklar och mattor. Men det betyder inte att du behöver vara stillasittande. Under tiden pausas medlemskap och träningspass ledda online blir tillgänglig för alla på deras hemsida.

7. Njut av daglig kultur och skönsång

Malmö Operas hemsida laddas det varje dag upp klipp och länkar, bland annat för Allsång ledd av Rickard Söderberg eller Dagens sång. Dramaten, som stängde dörrarna för publikevenemang i måndags, planerar att lyfta redan existerande digitalt material.

Den 4 mars lanserade Kungliga Operan lägligt nog sin streamingtjänst, Operan Play .

Så bör du tvätta för att undvika coronaviruset

– Med anledning av vad som händer genomförde vi i lördags ett livesänt uppträdande av Valkyrian i en tom salong. Vi fick en publik på 8 000 personer, säger Torbjörn Eriksson, presschef på Kungliga Operan i Stockholm.

Kungliga Operan kan för närvarande inte sända fler liveshower, men planerar likt Dramaten att lyfta det digitala material de har sedan tidigare.

– Alla kulturhus kommer nog jobba för att finna lösningar. På SVT play finns fantastiska uppsättningar med Max von Sydow som är värda att se, tipsar Lena Törner, pressansvarig för Dramaten.

8. Plocka upp hobbyn du inte har tid för

The Mamas ord när Eurovision 2020 ställs in

Handarbete som att sy eller virka, måla, laga mat, läsa och skriva är utmärkta och tidskrävande aktiviteter som vi i vanliga fall önskar att vi hade just mer tid till. På internet finns det dessutom en uppsjö av hemsidor och sociala medier-profiler att inspireras och lära sig av.

9. Möt våren

Våren ställs inte in, utan tycks närma sig med bestämda och upplyftande steg. Fredag den 20 mars är det vårdagjämning vilket innebär både ljusare och varmare tider. Att promenera är fortsatt uppmuntrat och betraktat som en hälsofrämjande aktivitet som inte behöver innefatta någon större risk för smittspridning. Redan nu kan man dessutom börja vårstäda och pyssla med hemmasittande barn inför påsken.

I ett blå-vitt krus står en stor bukett påskliljor.

Foto: Unsplash

10. Gå på mindre spelningar

Många teatrar och spellokaler har färre än 500 platser, och får alltså än så länge lov att hålla öppet. Malmö stadsteater är ibland de som valt att fortsätta med sina planerade föreställningar. Med det sagt: om du inte känner dig helt frisk eller bekväm med att besöka offentliga platser är det bättre att avstå.

Källa: Pressbyråns facebook-sida, Culturestream, Malmö Stadsteater, Kino, Filmstaden

Mer nöjesinnehåll hos allas.se: