Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Alec Baldwin kommenterar dödskjutningen: "Jag saknar ord"

25 okt, 2021 
Henrik Högström
Alec Baldwin
US actor Alec Baldwin attends DreamWorks Animation's "The Boss Baby: Family Business" premiere at SVA Theatre on June 22, 2021 in New York City. (Photo by Angela Weiss / AFP)
Inspelningen av västernfilmen Rust skakas av en tragisk olycka. Ett avlossat rekvisitavapen tog fotografen Halyna Hutchins liv.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Olyckan skedde under inspelningen av västernfilmen Rust i Santa Fe, New Mexico. Enligt uppgift inför en scen där Alec Baldwins karaktär skulle backa ut från en kyrka. I samband med scenen avlossade skådespelaren ett rekvisitavapen. Men något gick snett. Ett skott brann av och dödade fotografen Halyna Hutchins och skadade regissören Joel Souza.

Souza har själv berättat om olyckan i ett rättsutlåtande från sjuksängen som New York Times tagit del av. Enligt regissören inträffade olyckan när teamet övade inför scenen. Baldwin skulle sikta mot kameralinsen och det var då som det dödliga skottet brann av. Innan scenen hade Baldwin fått klartecken att vapnet var "safe", enligt ett rättsutlåtande som New York Times tagit del av.

Platsen där skottet brann av under inspelningen av Rust
Rust spelas in i Bonanza Creek. Det var här den dödliga olyckan inträffade.
Annons

Under den gångna helgen hölls flera ceremonier till Halyna Hutchins minne.

Mötte Halyna Hutchins man

På bilder från Santa Fe syns Alec Baldwin tillsammans med Halyna Hutchins make Matt och hennes nioårige son. Vid ett tillfälle kramar männen om varandra. I ett inlägg på Instagram beskriver Baldwin om sina känslor.

– Det finns inga ord som kan förmedla chocken eller sorgen jag känner kring den tragiska händelse som tog Halyna Hutchins liv. En fru, en mamma och en högt värderad kollega till oss. Jag samarbetar till fullo med polisen i utredningen om vad som orsakade tragedin, skriver Baldwin.

Minnet av Halyna Hutchins hyllades helgen efter olyckan på filminspelningen.
Fotografen Halyna Hutchins förolyckades vid filminspelningen. Dödsfallet har vållat debatt om användandet av rekvisitavapen i filminspelningar.

Se också: 5 snackisar från veckan som gått

5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

Samtidigt har vådaskottet inneburit att debatten om filmarbetares säkerhet och användandet av rekvisitavapen tagit fart. Enligt rapporter hade det skett flera ofrivilliga skottlossningar med rekvisitavapen på inspelningen av Rust även innan dödsskjutningen.

Annons
Hilaria och Alec Baldwin
Hilaria och Alec Baldwin är gifta sedan 2012.

Flera röster har höjts för att slopa bruket av äkta vapen som laddats med "lösa" skott. För effekten blir visserligen realistisk och bra på film men även lösa skott kan skada.

– Alla tror att lösa skott inte dödar. Men om vapnet är nära nog kan själva explosionen punktera vävnad och till och med krossa ben, säger rekvisitaleverantören Rick Pallaziol till nyhetsbyrån Reuters rapporterar SVT.

Minnesstund för Alyna Hutchins
Minnesstund för Alyna Hutchins
Annons

Tragedi i repris

Det är inte första gången som Hollywood skakas av ett dödsfall i samband med filminspelning. 1984 dog skådespelaren Jon-Erik Hexum under inspelningen av tv-serien Cover up. I den aktuella scenen spelade han rysk roulette och avfyrade ett löst skott. 1993 dog skådespelaren Brandon Lee, 28, under inspelningen av The Crow. Även han föll offer för ett skott avlossat av ett rekvisitavapen.

Brandon, son till kampsportstjärnan Bruce Lee, hade spåtts en lysande karriär i Hollywood och även den gången väcktes en debatt om riskerna med rekvisitavapen i film.

Familjen Lee uttryckte också sitt stöd till Halyna Hutchins efterlevande på twitter.

Brandon Lees familj uttryckte sina kondoleanser på twitter efter olyckan.
Brandon Lees efterlevande uttryckte sitt stöd för de drabbade i olyckan.
Annons
Annons