Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Robert Durst i HBO-serien The Jinx fälld för mord

15 okt, 2021 
marita wass
Robert Durst. Huvudperson i The Jinx
Arvingen Robert Dursts liv har kantats av mystiska försvinnande och dödsfall. Nu döms 78-åringen till livstids fängelse för mordet på vännen Susan Berman.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hade allt gått planenligt skulle Robert Durst, äldste son till Seymor och Bernice Durst, sedan länge ha varit en av de mäktigaste fastighetsägarna på Manhattan. Robert skolades in för att ta över miljardföretaget, Durst Organization, men det blev aldrig så. Den äldste sonen hade helt enkelt inte de rätta förutsättningarna för det ansvarsfulla uppdraget. Det vilar i dag i stället på hans yngre brors, Douglas Dursts, axlar.

Kontakten mellan Robert och hans syskon är sedan länge bruten. Att det skulle bli så kunde ingen ana den 12 april 1973. Det var den dagen Robert fyllde 30 år och gifte sig med sin stora kärlek, Kathleen ”Kathie” McCormack. Hon var 21 år och hade nyligen avslutat sin utbildning till tandsköterska.De nygifta slog sig ner i en av familjen Dursts flotta våningar på Manhattan. Robert arbetade i familjeföretaget och paret njöt av lyxiga semestrar vid Medelhavet och i Thailand.Men Kathie, som kom från enkla förhållanden, tröttnade snart på lyxlivet. Hon ville ha ett riktigt arbete där hon gjorde nytta och kunde försörja sig själv. Så Kathie började läsa till sjuksköterska.

Annons

Robert och Katie gifte sig 1973. Hustrun försvann spårlöst. För att Kathie skulle ha nära till sin skola köpte paret en liten stuga vid Lake Truesdale i Salem, åtta mil norr om New York. Kathie insåg ganska snart att hon hade lätt för studierna – och bestämde sig för att i stället läsa till barnläkare.

En ung robert Durst
Robert Durst. En ung arvtagare på språng.

Men Robert hade svårt att acceptera sin hustrus strävan efter självständighet och blev alltmer kontrollerande. När Kathie blev gravid tvingade han henne att genomföra en abort. Ingreppet orsakade stor splittring mellan det tidigare så förälskade paret och med tiden blev grälen allt våldsammare. Den 31 januari 1982, några månader innan Kathie var färdig läkare, försvann hon plötsligt spårlöst.

Robert Durst och Kathleen McCormack
Robert och Katie gifte sig 1973. Hustrun försvann spårlöst.

Först efter flera dagar började Robert leta efter henne. Till polisen och hennes familj sa han att de grälat och att hon lämnat honom i stugan för att övernatta i parets lägenhet på Manhattan. Men dit kom hon aldrig. På femte dagen anmälde Robert sin hustru som saknad. Samtidigt som polisen började sitt sökande anlitade Durst flera privatdetektiver och utlyste även en stor belöning för den som lämnade avgörande uppgifter om försvinnandet. Men han lämnade också tvivelaktiga uppgifter om sin försvunna hustru, att hon troligtvis hade gett sig av med en droghandlare som kunde förse henne med de droger han hävdade att hon ville ha.Uttalanden som resulterade i att Kathies familj bröt kontakten med Durst. De kände inte igen sin dotter och syster i Roberts beskrivning och menade att han spred elaka rykten för att dölja sanningen – att han var den skyldige.

Robert Durst fru Kathleen försvann
Robert Durst sa att han och Kathleen grälat och att hon lämnat honom. Click to add image caption

Men trots alla insatser hittade man inga spår efter Kathie, så misstankarna mot Robert kunde inte bevisas.Utan vare sig kropp eller brottsplats gick utredningen också till sist i stå och Robert kunde gå vidare med sitt liv. I slutet av 1980-talet begärde han skilsmässa från sin försvunna hustru med motiveringen att hon övergett honom. Strax därpå blev mäklaren Debrah Lee Charatan fru till Robert Durst Äktenskapet blev inte långvarigt, men paret skildes som vänner.

Susan Berman
Journalisten Susan Berman stöttade Durst. Hon hittades mördad i sin lägenhet i Los Angeles.

Hade ljugit

Under hela polisutredningen och även efteråt stod Susan Berman, en kvinnlig journalist som var god vän med Kathie och Robert, troget vid Roberts sida. Hon hjälpte honom också i kontakten med media och försvarade honom tappert inför alla. Men i slutet av år 2000 började Susan undersöka Kathies försvinnande lite mer noggrant. Ju mer hon fick fram, desto mer insåg hon att Robert nog hade ljugit för henne.

Se också: 4 krimfall som skakade världen

4 krimfall som skakat världenBrand logo
4 krimfall som skakat världen

Sköts kallblodigt

Vid samma tidpunkt bestämde sig polisen för att öppna fallet för granskning igen. Först då gjorde man en husrannsakan i parets stuga i Salem. Även den närbelägna sjön Lake Truesdale muddrades efter Kathies kvarlevor och ett eventuellt mordvapen. Men åter utan något resultat. Några dagar före jul bröt en okänd gärningsman sig in i Susan Bermans hem i Los Angeles och sköt henne kallblodigt. Polisens misstankar föll genast på Robert Durst, men han var spårlöst försvunnen.Det visade sig att den förmögne New Yorkbon slagit sig ner i Galveston i Texas där han levde ett stillsamt liv. Eller åtminstone tills att han blev osams med sin granne, Morris Black. Under ett våldsamt gräl mördade och styckade Robert mannen för att sedan dumpa kroppen i Galveston Bay. Vid den efterföljande rättegången trodde juryn på hans försäkran om att mordet var en olyckshändelse och att han agerat i självförsvar. Han dömdes därför bara till sju års fängelse.

Annons

Rättegångarna mot Robert har genom åren blivit många. Han har åtalats och dömts för att ha överträtt besöksförbudet gentemot sin familj, för att ha urinerat på godishyllan i en livsmedelsbutik, för snatteri och mycket annat. Men nu kan rättvisan ha kommit ikapp den åldrade mannen.

Pratar med sig själv

I början av 2015 greps Durst i New Orleans, sedan polisen fått ta del av inspelningar från HBO-dokumentären The Jinx. I den sista episoden av dokumentären hörs Durst prata med sig själv på toaletten omedveten om att mikrofonen är på. Han frågar sig bland annat ”Vad fan gjorde jag? Dödade dem alla så klart.”

Durst-citat från The Jinx
Durst mumlade för sig själv. Synbart omedveten om att mikrofonen satt på.

Den osannolika historien har, förutom dokumentären, både blivit en uppmärksammad bok och även en film – The Lost Wife of Robert Durst.

Annons

Under våren 2020 inleddes rättegången där Robert ställs till svars för Susan Bermans död. Förhandlingarna sköts upp under pandemin men fortsatte våren 2021 .

John Lewin. Åklagare i Durst-rättegång
Rättegången mot Robert Durst inleddes 2020 men fick skjutas upp till våren 2021.

Inga tekniska bevis

Försvaret hävdade i sitt inledningsanförande att det inte fanns några tekniska bevis som binder Durst till brottet, rapporterar New York Times.Varken fingeravtryck, blod, eller DNA. Åklagaren John Lewin målade dock upp Robert Durst som en man som spelar efter sina egna regler. Speciellt när han blir trängd.

– Bevismaterialet kommer att visa att Robert Durst är en person som skyddar och tar hand om Robert Durst.

Robert Durst inför rätta
Rättegången inleddes våren 2020 men har skjutits upp på grund av pandemin. Nu ska den fortsätta våren 2021.

I september 2021 dömdes Durst för mordet på Susan Berman år 2000. Nu har de meddelat påföljd. 78-åringen döms till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning. Återstår att se om de övriga försvinnandena och morden i hans väg kommer att klaras upp.

TV: 5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
TV: 5 snackisar från veckan som gått
Annons