Quiz:Vad kan du om true crime?

Hans Holmér visar vapen i utredningen om palmemordet

Foto: TT

Hemska mördare, spjutkastande advokater och deckare från tv-rutan. Kriminalhistorien är full av hemska händelser och övergrepp som ristat sig in i det allmänna medvetandet. Nu kan du kolla vad som fastnat i vår quiz!

Fredagkvällar på 70-talet brukade innebära krimfest i gillestugan. Zingo, salta pinnar och ett gediget utbud av amerikanska deckare. Det var stadscowboyen McCloud, den skenbart förvirrade Columbo och Kojak med slickepinnen. Samtidigt kunde tidningarna göra krimreportage där bilderna avslöjade mer än vad som hade varit etiskt försvarbart idag. Försvarsadvokater som Henning Sjöström, Leif Silbersky och Pelle Svensson var celebriteter i kraft av sitt yrke. De syntes och citerades såväl från rättssalar som från andra sammanhang.

Se också: 4 krimfall som skakat världen

4 krimfall som skakat världen
1:38

Efter reklamen: 4 krimfall som skakat världen

(1:38)

Slå på ljud
Mike Malloy-mordoffret som vägrade dö
Telly Savalas som Kojak

En slickepinne om dan, håller buset från stan.

Foto: TT

True Crime-genrens lockelse har varit stabil ända sedan skillingtryckens tid även om beteckningen är ny. Poddarna står som spön i backen och diskussionerna om vem som egentligen mördade vår statsminister verkar aldrig ta slut. Tillhör du de invigdas skara så fixar du vårt quiz lätt som en plätt.

Lycka till och upp till bevis!