"Fatty" Arbuckle-100 år sedan Hollywoods första sexskandal

Roscoe "Fatty" Arbuckle

TT

Roscoe ”Fatty”Arbuckle var en av stumfilmens populäraste komiker. På toppen av sin karriär anklagades han för att ha orsakat en ung kvinnas död och förbjöds att jobba i Hollywood. Men var han skyldig?

Hösten 1921 stod Roscoe "Fatty" Arbuckles stjärna i zenit. En framgångssaga som varit allt annat än självklar. "Fatty" växte upp under påvra förhållande och en alkoholiserad far som gärna delade ut en lusing eller två. Men pojken kunde sjunga och hade talang för att uppträda. En talang som låg rätt i tiden när filmbolagens guldålder randades. "Fatty" blev en av drömfabrikens första stjärnor tillsammans med namn som Douglas Fairbanks, Buster Keaton, Mary Pickford och Charlie Chaplin.

Samtliga ingick i den nyfödda Hollywoodadeln och i populärpress kunde läsarna bland annat ta del av "Fattys" favoritmiddag på bild. En överdådig meny med krabba, lax, kalkon, ett gäng ostron, gulasch, salta kex och roquefortost på tallriken flankerat av sparris med majonnäs.

Roscoe "Fatty" Arbuckle

"Fatty" avskydde sitt smeknamn men insåg att det fungerade för publiken.

Foto: TT

Även om Fatty gillade livets goda hatade han sitt smeknamn och använde det bara i yrket. Hans namn ingick ofta i filmtitlarna och drog folk till biosalongerna. "Fatty" var så stor att till och med hans hund Luke var en celebritet och fick en roll i “Fatty’s Faithful Fido.”

I september 1921 hade han inte mindre än sju filmer uppe samtidigt på biografer över hela USA. Han bodde i ett mindre palats, körde en vräkig bil hade precis skrivit på ett guldkantat treårskontrakt med Paramount Pictures värt en miljon dollar.

Buster Keaton, Sybil Seely och "Fatty" Arbuckle

Stumfilmsstjärnorna Buster Keaton och Fatty var vänner och kolleger både före och efter skandalen.

Foto: TT

Maffiabossen Whitey var en värsting även på äldre dar

Vittne hävdade våldtäkt

Fatty hade all anledning att fira. Labour day-helgen i september ställde han till fest för vänner och bekanta i en hyrd svit på hotell St Francis i San Francisco. Festen började tidigt och en strid ström av människor tog för sig av den ymniga groggbuffén. Det var visserligen under förbudstiden men att komma över alkohol verkar inte ha varit något bekymmer. Åtminstone inte för Fatty som tog emot gästerna iförd tog emot gästerna iklädd pyjamas med en purpurfärgad badrock över och visade in till den välfyllda baren. Klingandet av is i cocktailglas blandades med sorlet från festsugna gäster och den senaste jazzskivan på grammofonen satte rytmen för partyt.

Virginia Rappe, modell och stumfilmsaktris

Modellen och stumfilmsaktrisen Virginia Rappe bjöds in till festen i sista stund.

Foto: TT

Skådespelerskan Virginia Rappe, 30, var en av gästerna som bjudits in till sviten. I efterhand skulle hon bli festens huvudperson.

Vid tretiden drog Fatty sig tillbaka för att byta om. Han skulle åka på sightseeing med en vän och då dög det inte med pyjamas. Vad som hände under de kommande tio minuterna har avhandlats över otaliga middagsbord, i tre rättegångar och i åtskilliga texter. Den första versionen står Maud ”Bambina” Delmont för. Bambina hävdade att Fatty drog in den 30-åriga Virginia i sovrummet och våldtog henne. Hon påstod också att Fattys tunga kropp hade gett Virginia så svåra invärtes skador att hon avled fyra dagar senare. Version två är Fattys egen. Han hävdade själv att han hittat Virginia när hon kräktes i badrummet. Han hade hjälpt henne att tvätta sig och sedan sett till att hon la sig till sängs eftersom hon var för berusad för att kunna göra något annat. När han kom tillbaka en stund senare för att titta till henne låg hon på golvet och då hade han hämtat hjälp.

Fatty Arbuckle blir delgiven misstanke om brott

"Fatty" delges misstanke om att ha orsakat Virginia Rappes död.

Foto: TT

Tidningarnas dom

Ingen av festdeltagarna ansåg dock att Virginia behövde komma till sjukhus. De visste att hon hade druckit stora mängder alkohol och menade att hon bara behövde sova ruset av sig. Dagarna gick och Virginia blev inte bättre. På torsdagen skickades hon till slut till sjukhus, men då var det för sent. Virginia dog samma dag . Rättsläkaren kunde inte se några spår av sexuella övergrepp. Obduktionen visade att döden orsakats av skador på urinblåsan och bukhinneinfammation. Det dröjde inte länge förrän Fatty anhölls misstänkt för dråp. Han var den ende som varit i rummet med henne. Tidningarna frossade i det spektakulära dödsfallet och beskrev festen som en orgie. The San Francisco Call and Post kan beskriva tonen.

" Arbuckle dansar medan flicka dör. Sorglös glädje mitt i dödstragedi"

Hans filmer plockades bort från repertoaren på biograferna. En biografägare i Wyoming hävdade till och med att cowboys i publiken skjutit mot duken när de såg Arbuckles nuna. (En historia som dock senare skulle visa sig vara en kreativ överdrift av den pr-medvetne biografägaren)

Se också: 4 krimfall som skakat världen

1:38

Efter reklamen: 4 krimfall som skakat världen

(1:38)

I november 1921 skulle domen falla, men jurymedlemmarna var inte eniga om domslutet. Följden blev att Fatty friades, men att rättegången skulle göras om. Vid den andra rättegången misslyckades hans advokater bevisa Fattys oskuld. Juryn röstade tio mot två för att han skulle dömas för att ha orsakat Virginias död. Fatty överklagade domen och i mars 1922 skulle rättssaken prövas på nytt. Fatty var väl förberedd, hade en bra förklaring till det som hänt och framstod som trovärdig. Åklagaren vågade aldrig ta upp Bambina Delmont i vittnesbåset även om det var hon som kommit med de skarpaste anklagelserna. Delmont hade druckit en del på partyt och dessutom kom det fram att hon var bigamist. Hennes trovärdighet var inte helt intakt om man så säger. Nyckelvittnet Zey Prevon svajade också kring vad Virginia hade sagt. I tidiga förhör påstod Prevon att Virginia sagt "Han skadade mig". Men det tog hon nu tillbaka och menade att åklagaren pressat henne.

Den här gången behövde juryn inte lång stund för att frikänna Fatty. Juryn gav honom dessutom ett skriftligt beklagande för det han hade varit igenom.

Frikänd men besegrad

"Fatty" Arbuckle med tredje hustrun Addie McPhail

"Fatty" Arbuckle med tredje hustrun Addie McPhail

Foto: TT

Men trots frikännandet var karriären över för den tidigare så framgångsrike skådespelaren – han var bannlyst i Hollywood. Fatty var bara den första av flera skandaler som sargade "drömfabrikens" rykte i det allmänna medvetandet. Fulla skådespelare och otrogna regissörer satte istället en bild av Hollywood som syndens näste. Filmbolagens motdrag blev att införa riktlinjer för filmerna som blev helt renade från synd och kyssar. Kyska och moraliskt oantastliga riktlinjer som levt kvar in i våra dagar.

Men Fatty då, hur gick det för honom? En tid efter frikännandet vågade han sig på en comeback. Då som regissör under namnet William B Goodrich. Men även om han lyckades göra comeback i Hollywood kom han aldrig i närheten av de succéer som han hade upplevt innan mordanklagelserna. 1933 skrev han på ett nytt kontrakt med filmbolaget Warner Brothers. Den 29 juni samma år firade han ettårig bröllopsdag med sin tredje fru i NewYork. Natten därefter fick han en hjärtinfarkt och dog i sömnen. Roscoe ”Fatty” Arbuckle blev 46 år. Hans öde och vad som egentligen hände i det där hotellrummet har stötts och blötts sedan dess. Var han ett offer för en komplott eller fanns det eld bakom röken?

Källa: New Yorker, Allers

Virginia Rappes gravsten

Modellen och stumfilmsaktrisen Virginia Rappe dog efter festen i Arbuckles hotellsvit. Hennes drömmar om en karriär i Hollywood slutade med en gravsten på Hollywood forever cemetary.

Foto: TT

Relaterade artiklar

Felix Herngrens otippade släkting-Johnny Bode stjärna och storsvindlare

Mike Malloy-mordoffret som vägrade dö