Maffiabossen Whitey var en värsting även på äldre dar

James "Whitey" Bulger på Alcatraz

Foto: TT

James ”Whitey” Bulger är en USA:s mest ökända maffialedare. Han befann sig på ständig flykt undan polisen och var en av FBIs mest eftersökta, tills en dag då polisen stormade ett fridfullt äldreboende i Santa Monica, Kalifornien...

James ”Whitey” Bulger, föddes 1929. Han växte upp i ett miljonprogramsområde i södra Boston och var redan som barn bråkig, aggressiv och våldsam samt rymde iväg med en cirkus då han var tio år gammal.

Han fick tidigt sitt smeknamn Whitey på grund av sitt kritvita hår och arresterades första gången för stöld redan som 14-åring. Efter ytterligare ett par stölder, förfalskningar och domar för misshandel tillbringade James fem år på en ungdomsvårdsskola. Så fort han skrevs ut därifrån tog han värvning i flygvapnet, men även inom det militära arresterades Whitey gång på gång för misshandel och slängdes ut 1952.

Tillbaka i Boston fortsatte den drygt 20-årige huliganen sin kriminella karriär med småstölder och rån, men det eskalerade snart i en rad bankrån. 1956 dömdes han till 25 års fängelse för dessa. Efter att bland annat ha suttit på Alcatraz blev han villkorligt frigiven efter nio år och återvände till Boston där han började livnära sig som torped åt ett av de större brottssyndikaten. James gjorde sig snabbt känd för att vara lika slug och listig som hänsynslös och våldsam.

"Whitey" Bulger i början av sin kriminella karriär.

James Bulger blev tidigt ett bekant namn för Bostons polis.

Foto: TT

Irländska maffian Winter Hill Gang

1972 anslöt han sig till den irländska maffian Winter Hill Gang där han snabbt steg i graderna genom att mörda rivaliserande gäng-medlemmar och företagare som vägrade köpa beskydd.

Whitey hade en bror vid namn William som var senator. Han utnyttjade dennes kontakter för att utöka Winter Hill Gangs makt och blev 1975 informatör åt FBI genom en gammal barndomsvän, FBI-agenten John Connelly.

Samtidigt som James hjälpte FBI att sätta dit det rivaliserande maffiakonglomeratet Patriarcas växte sig hans eget brottssyndikat allt starkare och våldsammare. 1979 blev han ledare för Winter Hill Gang och under 16 års tid kom James att kontrollera den organiserade brottsligheten i Boston: knarkhandel, illegal vadhållning, ockerlån, beskydd av krogar och småföretag. Allt låg i Whiteys händer.

Brutal skildring av gängmiljön i Göteborg inifrån
Bulgers vapenarsenal

En del av Bulger-gängets arsenal presenterades vid rättegången 2013.

Foto: TT

Whitey bland FBI:s ”Most Wanted”

1990 hoppade han dock av som informatör åt FBI och då började snaran dras åt kring den mordiske maffialedarens hals. 1994 inleddes en utredning om hans illegala spel och vadslagningsverksamhet och i början av 1995 hade den vuxit till att innefatta hot, misshandel, utpressning och mord.

James efterlystes, men varnades av sin gamle kompis på FBI. Med Johns hjälp kunde han fly Boston innan polisen hann arrestera honom.

Från början flydde han med hustrun Theresa Stanley, men hon klarade inte av att lämna sina barn från ett tidigare äktenskap och de återvände redan efter en månad. Efter att ha dumpat frun hemma lämnade Whitey snabbt stan igen, den här gången i sällskap med sin älskarinna Catherine Grieg. De höll sig framgångsrikt undan lagen under många år och redan 1999 listades James som en av de tio på FBI:s ”Most Wanted” -lista.

Se också: 4 krimfall som skakat världen

1:38

Efter reklamen: 4 krimfall som skakat världen

(1:38)

Slå på ljud

Fem år senare hade han klättrat till en andraplats på listan, brädad endast av Usama bin Laden. Dessutom utlovade FBI nu en belöning på åtta miljoner kronor till den som kom med uppgifter som kunde leda till ett gripande.

Catherine Greig och gangstern James "Whitey" Bulger

Älskarinnan Catherine Greig och James "Whitey" Bulger efter att bubblan spruckit.

Foto: TT

Levde under falsk identitet på pensionärshem

Trots detta lyckades Whitey hålla sig undan lagen ända till 2011. Jakten slutade i Santa Monica, Kalifornien där den då 81-årige maffialedaren befann sig sedan flera år tillbaka på ett fridfullt pensionärsboende. Även älskarinnan var med.

Polisen och FBI, ett tjugotal personer, omringade honom i hans garage en morgon. Först försökte han hävda att han var Charlie Gasko, personen under vars falska identitet han levt i många år. Till sist gav han upp, vände sig till FBI-agent Scott Garriola och sa:

– Du vet vem jag är. Jag är Whitey Bulger.

Whitey Bulgers sista uppehållsort

När FBI sökte igenom James Whitey Bulgers lägenhet 2011 hittade man mängder med vapen och stora summor pengar.

Foto: TT

I lägenheten på seniorboendet hittade man 30 skjutvapen, knivar, ammunition och drygt 3,5 miljoner kronor i kontanter, det mesta gömt i väggarna. Även Catherine fångades snart in. Hon dömdes till åtta års fängelse för att ha gömt en efterlyst brottsling, bedrägeri samt identitetsstöld under en rättegång 2012. Rättegången mot James hölls dock inte förrän 2013 när utredarna och åklagaren hunnit vända på alla stenar.

Johnny Depp som James Bulger i Black Mass

Johnny Depp som "Whitey" Bulger i filmen Black Mass.

Foto: TT

Hagen-fallet: Vad har hänt miljardärshustrun Anne-Elisabeth?

James Whitey dömdes till dubbel livstid

Whitey dömdes slutligen till dubbel livstid på 33 olika punkter. Däribland pengatvätt, utpressning, knarkhandel, för att ha mutat och korrumperat FBI-agenten plus ett antal poliser; för att ha lett ett brottssyndikat mellan 1972 och 2000 och sist men inte minst, för att utan tvivel vara skyldig till hela elva av de 19 olika mord han hade åtalats för.

För ett par år sedan kom en film om James liv – Black Mass – i vilken filmstjärnan Johnny Depp, 55, spelade huvudrollen.

– Det finns ett snällt och ett kallt hjärta därinne. Det är en man som älskar. Det är en man som gråter, har Johnny sagt om sin rollfigur.

Enligt Whiteys försvarsadvokat Hank Brennan är det dock inget som imponerar på Whitey:

– Johnny Depp kunde lika gärna ha spelat den galne hattmakaren i Alice i underlandet ännu en gång vad James anbelangar, yttrade advokaten sarkastiskt.

"Whitey" må ha fått evigt liv på vita duken men har själv lämnat jordelivet. Bulger dog 2018 och blev 89 år gammal.