Vad har hänt miljardärshustrun Anne-Elisabeth Hagen

Anne-Elisabeth Hagen försvann i oktober 2018

Foto: TT

Den 31 oktober 2018 rapporterades den 68-åriga Anne-Elisabeth Hagen som saknad. Var det kidnappare som tog miljardärshustrun eller var det maken Tom Hagen som ville slippa skilsmässa? I boken ”Fallet Hagen” (Norstedts) skildrar journalisterna Magnus Braaten och Kenneth Fossheim ett av Norges största kriminalfall inifrån.

Hösten 2018 publicerar Dagens Näringsliv en lista över Norges rikaste. Med på listan finns relativa doldisen Tom Hagen under rubriken: ”Tjänade 174 miljoner på energi och fastigheter i fjol”. Och Hagen har skapat sin förmögenhet på egen hand. Tom Hagen är son till en byggnadsarbetare som ett av 13 barn och uppvuxen på ett småbruk. Vänner från den tiden minns att även om familjen hade det magert så hade Tom alltid pengar på fickan. Han var driftig och framåt. I 18-årsåldern mötte han han jämnåriga Anne-Elisabeth på en bowlinghall. En rejäl flicka som gick på kristen folkhögskola och älskade djur. De blev ”Lissy” och ”Turny” i vänkretsen och gifte sig som 19-åringar 1969.

Har han löst mysteriet med den svarta dahlian?

En av Norges rikaste

Medan Tom etablerar sig som byggnadsingenjör jobbar Anne-Elisabeth på sjukhem. Tom är fortsatt driftig och satsar på bygga kontorsfastigheter som hyrs ut. Han har en hög arbetskapacitet och satsar i rätt läge. Bland annat med att bygga hotell och stugor inför OS i Lillehammer 1994. Snart är intäkterna så stora att Anne-Elisabeth kan vara hemma med de tre barnen. Familjen har sin bas i ett 350 kvadratmeter stort huset i Lørenskog och är hembygden trogen. Tom Hagen håller en låg profil men vid sekelskiftet är han en av Norges 400 rikaste med en förmögenhet på 550 miljoner kronor. Han är ledigt kommunens rikaste.

Tom Hagen fotograferad 2011

Tom Hagen, 2011. Redan då en av Norges rikaste efter lyckade mark- och byggaffärer.

Foto: TT

”Jag betalar min skatt med glädje till en kommun jag tycker om”, säger han till lokaltidningen Romerikes Blad.

Makarna Hagens hem på Storeveien i Lørenskog.

Familjen Hagens hem i Lørenskog med sjön Langvannet i bakgrunden.

Foto: TT

Försvinner från hemmet

I oktober 2018 har paret Hagen snart varit gifta i 50 år. De har tre vuxna barn och plats för både dem och alla barnbarnen i huset. Djurvännen Anne-Elisabeth har också en hundvalp hon skämmer bort. Den 30 oktober har paret varit på teater i Oslo tillsammans med vänner. Till helgen är det planerat att de ska åka till stugan i Kvitfjell. Morgonen efter dricker de kaffe ihop innan Tom åker till kontoret. De ska höras av under dagen angående fjällresan. På förmiddagen ringer Tom hustrun men får inget svar. Till slut blir han orolig och åker hem för att undersöka vad tystnaden beror på. Det här är timmar som han fått berätta om fram och tillbaka om i åtskilliga polisförhör sedan dess. Tom Hagen har beskrivit hur han kommit hem och ser att det ligger en brädbit på trappen. Dörren är olåst och huset tomt. Men hennes kläder ligger i en hög på toalettgolvet precis innanför hallen. På en stol i hallen ligger Anne-Elisabeths ringar, klocka och ett vitt kuvert. I kuvertet finns fem sidor instruktioner. Inledningen säger allt.

”VI HAR DITT FRU ANNE ELISABETH OM DU VILL SEE HENNE IGEN, DU SKA LÄSA OCH FÖLJ INSTRUKTIONER PERFEKT.”

Brevet fortsätter i samma halvdant språkliga stil. Andemeningen är att man har tagit Toms hustru och nu ska han betala nio miljoner euro för att få henne tillbaka. Huset är under bevakning och om han kontaktar polis står hustruns liv på spel. Enligt instruktionerna ska lösensumman betalas i en så kallad kryptovaluta: monero. Kommunikationen ska också ske genom kryptovalutan bitcoin. Brevskrivaren listar olika kodade meddelande som ska användas. Tom Hagen funderar noga innan han bestämmer sig. Det här är för mycket för att hantera för en man. Han slår larm till polisen men understryker att de måste gå under radarn för att inte riskera hustruns liv. Hemlighetsmakeriet gör att poliserna inte kan spärra av den misstänkta brottsplatsen som brukligt. Man får genomföra förhör och spana under förevändning att man är ute efter något annat. Ingenting får läcka till medierna.

Se också: Mest hyllade svenska krimserierna just nu

1:03

Efter reklamen: Mest hyllade svenska krimserierna just nu

(1:03)

Slå på ljud

Kvinnan i den röda BMW:n

Locket ligger på i tio veckor. Den 9 januari 2019 nås allmänheten av nyheten om att Anne-Elisabeth Hagen försvunnit från hemmet. Tipsen börjar trilla in. En kvinna berättar om att hon sett något i en bilkö cirka 45 minuters färd från Lørenskog vid tiden för Anne-Elisabeths försvinnande. Hon fick ögonkontakt med en kvinna som såg skrämd ut i baksätet på en röd BMW med två män i framsätet. Kvinnan såg ut att forma orden ”hjälp mig” med munnen. Två oidentifierade män har fastnat på övervakningskamera framför Hagens kontor. Kan det vara kidnapparna som haft honom under bevakning?

Sökhundar sattes in i letandet efter Anne-Elisabeth Hagen

Polisens sökhundar försöker få upp spår i vattnet bakom familjen Hagens hus.

Foto: TT

Ville Anne-Elisabeth skiljas

Samtidigt sätts Tom och hustruns långa liv tillsammans i ett nytt och obarmhärtigt ljus. Det visar sig att hustrun haft en kort relation mer än 20 år tidigare. När Tom fick reda på detta ska han ha hotat mannen och sagt ungefär att det inte skulle vara några problem att röja honom ur vägen utan att åka dit. En gammal väninna till Anne-Elisabeth hävdar att vännen vantrivts i äktenskapet. I genomlysningen av äktenskapet hittar utredarna också ett äktenskapsförord från tiden då Anne-Elisabeths affär blev känd. Tillgångarna är tydligt uppdelade. Vid skilsmässa är förmögenheten och hemmet Toms.

Familjen Hagens stuga i Biri

Enligt boken "Hagen-fallet" har polisen kartlagt 122 platser under utredningens gång. Bland dem familjens stuga i Biri.

Foto: TT

Tom Hagen, hans vänner och barnen är illa berörda över insinuationerna. Äktenskapet hade haft sina toppar och dalar men varit kärleksfullt och stabilt. Familjen menar att polisen fokuserar på fel saker samtidigt som Anne-Elisabeths liv är i fara. Sommaren 2019 konstaterar polisen att Anne-Elisabeth troligen inte är i livet längre. Hypotesen om att hon blivit bortförd rimmar illa med hur krångligt kidnapparna gjort det med lösensummor och kommunikation. Tom Hagens dotter, som i boken kallas Vilde, reagerar starkt på hur de formulerar sig.

”I mina ögon sa polisen rent ut att de trodde att min far hade dödat min mor och gjort upp världens plan att kamouflera det som en kidnappning för att komma undan. Jag hade redan suttit i tre förhör där det mesta, som jag kände det, handlade om skit om min far”, skriver Vilde i ett brev senare samma höst.

Ulrika Bidegård kidnappades – så lever hon idag
Polisen visar upp sko av den typen som man säkrat avtryck från i Tom Hagens hus

Ett främmande skoavtryck, storlek 45, är ett av spåren som teknikerna säkrat i familjens Hagens hem.m

Foto: TT

Skickar pengar mot livstecken

Samma sommar tar motparten/kidnapparna kontakt igen. Nu har lösensumman sänkts från 9 till 5,4 miljoner euro. I sällskap av polisen skickar Tom Hagen 1,3 miljoner av de begärda pengarna. Får han ett livstecken ska han skicka resten. Men det kommer inga livstecken. Trots tusentals vittnesförhör och tips är Anne-Elisabeth försvunnen. Vad man har är bland annat fotavtryck av en tysk sko i storlek 45 som sålts av Sparkjöp. Ett buntband som låg i hallen inköpt på Biltema och papper och kuvert till utpressarbrevet från Claes Ohlsson. Den röda BMW:n har man inte lyckats spåra.

Våren 2020 tar utredningen en drastisk vändning. Efter en utredning i det dolda grips Tom Hagen, misstänkt för mord på Anne-Elisabeth. Motivet, menar polisen, är ”ekonomiskt, socialt och emotionellt” knutet till otrohetsaffären och risken med en skilsmässa där äktenskapsförordet hade kunnat rivas upp. Utredarna menar att det finns luckor i vad Hagen berättat om dagen när hustrun försvann samtidigt som en kidnappning förefaller osannolik. Bevisningen lades fram bakom lyckta dörrar så innehållet är okänt. Men rätten ansåg att Hagen skulle häktas. Men det blir bara nio dagar i häkte för Hagen efter att beslutet överklagats.

Tom Hagen parkerar på sitt arbete

Tom Hagen på arbetet i april 2021. Ett år efter att han greps av polis.

Foto: TT

Våren 2021 är Anne-Elisabeth Hagen fortfarande försvunnen. Tom Hagen har bara talat med NRK om hustruns försvinnande och misstankarna mot honom.

”Hon är en fantastiskt fin människa”, säger Hagen. ”Hon är väldigt snäll och omtänksam. Hon har varit bra för mig. Jag har varit väldigt nöjd med livet som det har varit, tillsammans med Anne-Elisabeth".

” Hur upplever du då att vara misstänkt för det?” frågar intervjuaren. ”Det gör ont. Jag trodde ju ända fram till april att jag hade ett bra förhållande till polisen. Så det som kom i april var en chock. En våldsam chock”, svarar Hagen.

Källa: Hagen-Fallet Oskyldigt anklagad eller kallblodig mördare, Magnus Braaten och Kenneth Fossheim, översättning: Staffan Söderblom (Norstedts)

Boken Hagen-Fallet får igenom alla turer i fallet.

NRK-journalisterna Magnus Braaten och Kenneth Fossheim går igenom Hagen-Fallet från början till våren 2021.

Foto: Norstedts