Har han löst mysteriet med den svarta dahlian?

Elizabeth Short, Black dahlia

TT

Hon drömde om stjärnglans och att möta den stora kärleken. Istället gick Elizabeth Short till historien som mordmysteriet den Svarta Dahlian. Steve Hodel tror att han vet vem mördaren är. Hans pappa.

Elizabeth Short föddes som den tredje av fem döttrar till Cleo Shorts och Phoebe Mac Sawyers i Boston. Pappa Cleo var egenföretagare men stötte som många andra på svårigheter efter börskraschen 1929. Cleo Shorts var en av många som gick i konkurs i depressionens spår.

När Elisabeth var fem år så lämnade pappan familjen. Enligt en berättelse hade han helt enkelt lämnat jordelivet för egen hand genom att kasta sig från en bro. Han skulle i så fall inte varit den enda familjeförsörjare som valt det alternativet i lågkonjunkturens kölvatten.

Förtrollades av livet på vita duken

Oavsett vilket så fick Elizabeths mamma jobba hårt för att försörja döttrarna med flera olika jobb. Elisabeth hade redan tidigt blivit förtrollad av livet på vita duken. Hon drömde redan från unga år om en framtid i filmbranschen. Men Boston var inte Hollywood. Hon längtade efter något annat.

I de sena tonåren fick Elizabeth reda på att pappan inte kastat sig för någon bro över huvud taget. Han hade helt enkelt fått nog av sin havererade ekonomi och stuckit till Kalifornien för att få en omstart i livet. Cleo hade också tagit kontakt med sin övergivna fru i ett försök att få tillbaka henne igen. Phoebe hade vägrat.

Som 19-åring sökte Elizabeth upp pappan i Kalifornien och flyttade in hos honom. Nu var hon i alla fall närmare filmindustrin som lockade henne. Det arrangemanget skulle dock inte bli långlivat. Efter ett tag fick de nog av varandra och Elizabeth flyttade ut. Vid det här laget fanns det i alla fall arbete att få och den unga kvinnan med filmstjärnedrömmar fick jobb på en militärbas. Hennes skönhet var uppenbar och ofta påpekad. Bland annat vann hon en inofficiell skönhetstävlingen på militärbasen.

Lisa Nowak-astronauten som föll

Greps på bar

Elizabeth träffade nya bekantskaper och verkar ha festat en del. I september 1943 kallades polis till en bar i Santa Barbara efter att omgivningen klagat på att det gick för vilt till. Elizabeth, som var under 21, greps. Hon fick lämna sina fingeravtryck på stationen men slapp straff i övrigt.

Hon hade gått ut med män tidigare men inte träffat den rätte. Honom skulle hon möta på nyårsaftonen 1944. En stilig militär. Majoren Matthew Gordon Jr. Matthew arbetade inom flygvapnet, men efter en tid tvingades han lämna USA för Indien, där han var stationerad. Men majoren skickade ett friarbrev till Elizabeth som glödde av passion.

Elizabeth skrev hem till sin mamma: ”Jag är så förälskad, jag är säker på att det syns. Han är så underbar, inte som andra män. Han har friat till mig.”

Elizabeth Short och Matt Gordon

Matt Gordon var den rätte men deras kärlekssaga ändade i tragik.

TT

Kärlekssagan slutade dock i tragik. I augusti 1945 dog Matthew i en flygolycka. Elizabeth var förkrossad av sorg. Men livet gick vidare. Nu tog hon upp kontakten med en före detta pojkvän, löjtnant Joseph G Fickling, även han anställd inom flygvapnet. De kärleksplanerna gick dock inte i lås.

Men Elizabeth var i Los Angeles där hon fortsatte att jaga drömmen om en framtid i filmindustrin. För att klara hyran sökte hon jobb som servitris men hade få påhugg. Hon jobbade en del som hembiträde i en fransk familj och hade ett rikt socialt liv, dejtade en del män och festade. Vid den här tiden hade hon ingen fast adress men fick sova hos vänner. En av hennes tillfälliga pojkvänner, en gift försäljare, lämnade av henne på Biltmore hotel i Hollywood i januari 1947. Elizabeth hade sagt att hon skulle möta en av sina systrar där.

Trodde de såg en skyltdocka

En solig morgon sex dagar senare var Betty Bersinger ute på förmiddagspromenad i Leimertparken med sin treåriga dotter. Plötsligt fick de syn på, vad de trodde var en skyltdocka. De gick dit – och upptäckte att det i själva verket var ett lik. Mor och dotter rusade därifrån och larmade polis. Elizabeth Shorts kropp var stympad och helt tömd på blod. Mördaren hade dessutom tvättat henne. Mordet var utstuderat och bestialiskt.

I Los Angeles var mordet på Elizabeth Short på förstasidorna i en dryg månad. Dagen efter mordet sålde Los Angeles Examiner mer tidningar än de någonsin gjort med undantag för när de proklamerade att de allierade vunnit andra världskriget. Men Elizabeth Shorts död var mer än en lokal angelägenhet. De makabra detaljerna och hennes skönhet gjorde att historien fick internationell spridning. Vännerna hade kallat henne den svarta dahlian för att hon alltid klädde sig i svart och kombinerat det med filmen Den blåa dahlian som var populär vid den här tiden. Nu blev smeknamnet allmänt spritt i rubriker.

Brev svarta dahlian

Ett kuvert med det här brevet, Elizabeths födelseintyg, hennes adressbok och personliga dokument nådde polisen efter mordet.

TT

Ju mer det skrevs, desto fler påstod sig vara skyldiga. Hela 60 personer erkände mordet, mestadels män. I dag är den siffran uppe i flera hundra och mordgåtan har aldrig fått någon lösning. Samtidigt har skrivklådan och sensationslystnaden gjort att porträttet av Elisabeth som människa blivit lidande. Det påstods, till exempel, att Elisabeth varit prostituerad.

”Det var helt hemskt hur hon beskrevs”, kommenterade en barndomsvän.

Det ohyggliga mordet har väckt stort intresse och gör det än i dag. Kriminalförfattare har genom åren spekulerat vitt och brett. Det har också gjorts tv-program och filmer, bland annat ”The Black Dahlia” med kända skådespelare som Scarlett Johansson och Hilary Swank.

Pekar ut läkare bakom mordet

En av de flitigaste spanarna i mördarens spår är Steve Hodel. En pensionerad mordutredare från Los Angeles som levt nära mysteriet länge. Hodel är övertygad om att och har samlat bevis för att läkaren George Hodel är skyldig till mordet på Elisabeth Short. Och George Hodel är alltså hans egen pappa. Steve bodde dock bara med pappan tills han var nio år. De hade inget närmare förhållande och pappan, en tämligen självuppfylld läkare, var ingen engagerad far.

Se också: Mest hyllade svenska krimserierna just nu

1:03

Efter reklamen: Mest hyllade svenska krimserierna just nu

(1:03)

Steves nystande började efter pappans död. Bland de bilder som George lämnat efter sig fanns två foton på en mörkhårig skönhet. Steve kände direkt att kvinnan på fotona kunde vara Elizabeth Short. Den instinktiva känslan ledde honom vidare till en utredning som ynglat av sig i flera böcker. Bland annat Black Dahlia Avenger: The true story.

Läkaren George Hodel

Sonen Steve samlar bevis som ska stödja tesen att George Hodel låg bakom mordet på Elizabeth Short.

Wikimedia/Steve Hodel

På kriminalarens noggranna vis har sonen Steve samlat och radat upp bevis som stöder hans tes. Det handlar till exempel om bilderna som funnits i pappans kvarlåtenskap och handstilen i lappar som ”mördaren” skickat till polis och press. Steve hävdar även att stympningen av kroppen skett med samma teknik som George lärt sig på läkarutbildningen på 30-talet. Dessutom kommer det fram att doktor Hodel faktiskt fanns med högt upp på polisens lista över misstänkta gärningsman redan i originalutredningen. Man avlyssnade till och med hans hem.

Att en son utreder sin pappa för ett av de gräsligaste morden som begåtts är så klart kontroversiellt. Det kan ju bli spänt på julmiddagen med andra släktingar om man säger så. Georges änka vägrade, i alla fall, att ta in påståendet. Hennes man var läkare inte mördare.

Han sköt ihjäl 10 personer från bakluckan på sin bil

I en intervju med The Guardian 2016 funderar Steve på vad hans pappa skulle sagt om arbetet sonen lagt ner.

Steve Hodel, författare

Pensionerade mordutredaren Steve Hodel har grävt i familjens egen historia för att hitta svarta Dahlians mördare.

stevehodel.com

– Jag vet inte riktigt. Jag tror att han hade varit stolt över mig. Familjen Hodel är dock inte hämmade på det sättet.

Nu rotar George Hodels barnbarnsbarn Yvette Gentile och Rasha Pecaro vidare i mysteriet i podden ”Root of Evil. The true story of the Hodel Family and the Black Dahlia”. Svarta Dahlian har sannerligen gått till historien – men knappast på det sätt hon själv hade drömt om...

Källa: The Guardian, Hemmets veckotidning, blackdahlia.web.unc.edu

Filmen The Black Dahlia

Fallet har skildrats på alla möjliga sätt. Bland annat som en hollywoodproduktion.

Foto: TT

Relaterade artiklar

Han mördade sin egen familj – för att dölja livslögnen

SVT-aktuella Gisslandramat i Gladbeck skakade Västtyskland