Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Ulrika Bidegård kidnappades – så lever hon idag

03 jun, 2021 
Johanna Bengtsson
FotografTT, Tv4/cmore
Tidigare proffsryttaren Ulrika Bidegård blev kidnappad år 1993.
För nästan 30 år sedan blev proffsryttaren Ulrika Bidegård kidnappad. Otäcka bilder publicerades i media och hela Sverige följde fallet. Ulrika hittades tillslut av polis och räddades. Så här lever hon idag.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ulrika Bidegård, idag 56 år, var en stor stjärna inom hästhoppning och ingick i landslaget. Men så hände plötsligt det som kom att förändra hela hennes liv.

28 år gammal blev hon plötsligt kidnappad utanför sitt hem i Rhode-Saint-Genèse, utanför Bryssel i Belgien. Hon rullades in i en matta och fördes till kidnapparens gömställe.

Ulrika Bidegård
Ulrika Bidegård var på toppen av sin karriär när hon kidnappades av en för henne okänd gärningsman.

Se också: Fyra krimfall som skakat världen

4 krimfall som skakat världenBrand logo
4 krimfall som skakat världen

Ulrika Bidegård hölls instängd i låda

Kidnapparen stängde in Ulrika i en låda, ”stor som en bajamaja”, som de medier som följde händelseförloppet uttryckte sig. Ulrika Bidegårds ansikte hamnade nämligen snabbt på löpsedlar och tv-apparater över hela Sverige. En obehaglig bild på Ulrika, sittandes fastsatt med rep, ögonbindel och öppen mun, inuti den lilla lådan spreds i media.

Lådan som Ulrika Bidegård satt instängd i
Lådan som Ulrika Bidegård satt instängd i.

Mannen som kidnappade Ulrika var främst ute efter pengar och han gick snart till en bankomat för att ta ut pengar med hennes kort. Detta gjorde att polisen snabbt kunde vara honom hack i häl.

Annons

Fem dygn efter kidnappningen stormades hans lägenhet och Ulrika räddades. Lösensumman på en halv miljon dollar hann aldrig betalas ut. Kidnapparen dömdes senare till 15 års fängelse.

Renée Nyberg gör ny dokumentär

Idag, onsdag släpps en ny dokumentär om fallet. Det är programledaren Renée Nyberg som möter Ulrika Bidegård i en unik intervju med henne och hennes familj. I dokumentären Renée Nyberg: Kidnappningen av Ulrika Bidegård berättar Ulrika för första gången om hela kidnappningsdramat.

– Jag var väldigt rädd. För jag visste ju inte om jag skulle överleva, han pratade ju inte med mig. Jag visste inte vad han ville ha, säger hon i dokumentären.

Ulrika Bidegård idag
Ulrika Bidegård är idag 56 år gammal.

Hon berättar hur kidnapparen vid ett tillfälle tappar Ulrika och mattan hon är inrullad i ner i asfalten så att hennes ansikte skrapas upp. Väl inne i lägenheten klipper han upp hennes byxor och trosor och placerar henne sittandes på hålet i ”bajamajan”. Efter några dagar var Ulrika illa medtagen.

Annons

– Jag kände att jag höll på att tappa greppet, jag kände att nu kommer jag nog snart att dö. Jag var så trött och hade så ont och var så svag, det smärtade överallt. Jag försökte tänka på mina föräldrar, mina hästar, mina kompisar, allting, jag ville ju se dem igen. Men tillslut orkade jag inte ens tänka så och då tänkte jag att nu är jag nog påväg, det är liksom ingen idé, säger Ulrika i dokumentären.

Så lever Ulrika Bidegård idag

Den polisman som först öppnade upp lådan den där dagen då Ulrika fritogs hette Tony Soberon. Han blev senare Ulrikas make, och paret fick två barn ihop innan de gick skilda vägar.

Idag lever Ulrika tillsammans med barnen Cajsa och Calvin på en stor hästgård i Kungsbacka. Dottern Cajsa går i mammas fotspår och tränas av Ulrika själv, vilket har gjort henne till en lovande talang inom hästsporten.

Ulrika Bidegård idag
Ulrika, under intervjun med Renée Nyberg i dokumentären om hennes kidnappning.

Ulrika traumatiserades av kidnappningen och än idag har hon kvar vissa men från händelsen. Hon går inte in på en toalett utan fönster själv, hon åker inte flygplan och hon blir rädd när hon åker bil med självlåsande dörrar.

Ulrika fortsatte satsa på karriären som elitryttare en tid efter kidnappningen, men slutade sedan på proffsnivå. Hästarna är fortfarande en stor del av hennes liv och idag arbetar hon med dem på andra sätt, bland annat som tränare.

Dokumentären om kidnappningen av Ulrika Bidegård finns att se på Tv4play och Cmore.

Källa: Tv4, Hänt, Aftonbladet

Annons