Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Allt du vill veta om Camilla Läckberg – karriären, kärlekarna, pengarna

19 aug, 2021 
Lukas Ernryd
Från vänster: Tv- och radiostjärnan Laila Bagge, läkaren Mouna Esmaeilzadeh, influencern Antonija Mandir, författaren Camilla Läckberg, komikern och programledaren Kristina "Keyyo" Petrushina.

Skrivkursen som Camilla Läckberg gick som 24-åring skulle bli starten på en resa som få författare i Sverige har varit i närheten av – idag är hon okrönt deckardrottning.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Programmet Svenska powerkvinnor hade inte gjorts om inte Camilla Läckberg hade tackat ja. Det säger Laila Bagge som kom på idén till programmet för drygt fem år sedan. Men Camilla hade inte tid.

– Hon hade för mycket att göra. Då hade vi ingen lust att göra det här. Sedan har jag tjatat varje år och äntligen sade hon ja, berättar Laila Bagge för Aftonbladet.

Se också: Camilla Läckberg – 6 saker du inte visste om författaren

Camilla Läckberg – 6 saker du inte visste om författarenBrand logo
Camilla Läckberg – 6 saker du inte visste om författaren

Så vem är då denna eftertraktade kvinna?

Detta är Camilla Läckberg

Camilla Läckberg föddes 1974 i den idylliska fiskeorten Fjällbacka. Här växte hon upp, drygt tio mil norr om Göteborg, under trygga förhållanden.

Annons

Med tiden skulle hon bli en av Sveriges bäst säljande författare, men det visste hon såklart inte då. Kanske anade någon en framtida litterär karriär när hon blott fem år gammal skrev novellen ”Tomten”. Trots namnet var det en berättelse fylld med blodsutgjutelse och spänning.

Camilla valde dock inte att satsa på skrivandet utan kom in på Handelshögskolan i Göteborg där hon utbildade sig till civilekonom. Efter examen flyttade hon till Stockholm där hon fick jobb som just ekonom. Hon trivdes inte i rollen. Istället blev Camilla påmind om sin berättartalang när hon fick en skrivkurs i krim-skrivande av sin familj. Året är då 1998 och hon är 24 år gammal.

Ingen succé i början

Skrivkursen skulle bli starten på en resa som få författare i Sverige har varit i närheten av. Hon skickade in sitt första manus till tre förlag. Samma vecka som hon födde sonen Wille blev berättelsen antagen av det lilla förlaget Warne. ”Isprinsessan” blir den första delen i serien Fjällbackamorden och trycks upp i 3000 exemplar och säljer ungefär hälften. Recensionerna var blandade. Någon tyckte att den var dåligt korrekturläst.

Annons

Starten var trögare än vad Camilla hade hoppats på.

Det var då hon satte sig ner för att lära sig av situationen.

Hon var redan på väg att slutföra sina andra bok Predikanten. Men den skulle inte möta samma öde. Därför skriver Camilla till Liza Marklunds agent. I brevet presenterar hon sina ambitioner. Hon vill nå ut.

Brett.

Och hon är beredd att kavla upp för att bli en kommersiellt gångbar författare.

Författaren Camilla Läckberg är aktuell i en ny teve-serie där vi får följa med i fem svenska powerkvinnor.

Framgångssagan börjar

Camilla ger sig ut i landet och besöker i princip varje bokhandel som existerar. Hon signerar och möter läsare. Ställer upp i alla slags intervjuer. Samtidigt plockas Predikanten upp av landets Bonniers bokklubbar vilket skulle bli avgörande. Försäljningen skjuter iväg. Kontrakt skrivs också med förlag i Danmark, Norge och Tyskland.

Annons

Året är då 2004. Detta år blir startskottet för den nya karriären som författare. Marknadsföringskampanjen hade lyckats. En stor del av den hade handlat om att lansera Camilla Läckberg som grannflickan som gav upp ekonomkarriären för att bli författare. En jordnära jänta som man kunde relatera till.

Folk tog henne till sig. Hon blir vid denna tid alltmer omskriven och syns på galapremiärer och kändisfester.

År 2005 utkom Stenhuggaren som nominerades till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska deckarakademien. Det blir både film och tv-serier av hennes böcker om Fjällbackamorden. Sedan dess har hon skrivit böcker i en rasande fart. Och de köps överallt i världen sedan dess.

Totalt har Camilla Läckbergs sålt cirka 28 miljoner exemplar i över 60 länder.

Skriver egna manus

År 2020 hade tv-serien Lyckoviken premiär. Camilla skrev manuset till serien som kan beskrivas som en blandning av såpa och krimdrama. Sommaren 2021 beställde Viaplay både en säsong tre och fyra.

Annons

Våren 2021 var dags för filmen Glaciär att visas för första gången. Det var Camilla Läckbergs första filmmanus. Rullen handlar om en kärlekshistoria som utspelar sig under en pandemi.

Camilla Läckbergs familj

Författaren och entreprenören bor på Södermalm i Stockholm. Hon bor tillsammans med MMA-utövaren Simon Sköld. Paret inledde en relation år 2014 och gifte sig tre år senare. År 2016 fick de en dotter.

Mellan 2010 och 2014 var hon gift med Martin Melin. Från det förhållandet har hon en son. Från en tidigare relation har hon också två barn.

Med andra ord är Camilla Läckberg fyrbarnsmamma.

Gav bort en procent av lägenheten

Tidigare under 2021 blev det en rejäl snackis att Camilla gav bort en procent av sin lägenhet, som köptes för 23,5 miljoner kronor år 2017, till sin make.

I ett gåvobrev framgick att Simon fick en procent av lägenhetens yta, det vill säga 2,37 kvadratmeter.

Annons

Sommaren 2020 köpte Camilla Läckberg och Simon Sköld ett lantställe på Tyresö. En villa på 382 kvadratmeter med 10 rum. Paret gav 25 miljoner kronor för huset som var i behov av en totalrenovering.

Då hade nyligen sålt ett annat lantställe i Spillersboda utanför Norrtälje för samma summa.

Camillas alla affärer

Det är inte bara berättelser som skapas i Camilla Läckbergs universum. Hon är också engagerad i andra verksamheter.

Camilla är delägare i smyckesföretaget Sahara Silversmycke. Hon driver också musikbolaget One Spoon Music tillsammans med producenten och låtskrivaren Pelle Nylén.

Tillsammans med entreprenören Christina Saliba driver Camilla investmentbolaget Invest In Her AB. Målet är att stödja stärka kvinnor och kvinnligt ägande.

Camilla Läckbergs tv-framträdanden

År 2012 var Camilla Läckberg med i Let’s Dance där hon kom fyra. År 2019 var hon med i Stjärnorna på slottet. I det senare programmet avslöjade hon hur tufft det var att vara småbarnsmamma samtidigt som hon blev en jagad författare med högt ställda krav på sig i mitten av 00-talet.

Annons

När hon skilde sig från sin första man blev det löpsedlar hos kvällstidningarna. Men hon slogs inte ner av rubrikerna. Uppståndelsen har varit självvald.

– Jag är ganska pragmatisk där. Dels tycker jag att det är självvalt, jag kan kliva av offentligheten när jag vill, och jag har själv använt offentligheten och media till min egen gagn – då kan man inte komma och gnälla sen, säger hon under sin kväll i Stjärnorna på slottet.

Så stor är förmögenheten

Sedan Camilla Läckberg startade Camlac AB år 2005, det vill säga bolaget där hon bedriver sin författarverksamhet, har hon delat ut över 100 miljoner kronor till sig själv. Detta skrev Expressen år 2020.

Bara under 2019 drog Camlac AB in 31,5 miljoner kronor. Tolv miljoner av dessa tog hon ut själv.

Men företaget fylls på rejält under tiden. Bolaget drog in 170 miljoner kronor mellan 2015 och 2019.

Enligt kvällstidningen gör det henne till Sveriges mest framgångsrika levande författare.

Se också: 5 saker du kanske inte visste om Camilla Läckberg

5 saker du kanske inte visste om Camilla LäckbergBrand logo
5 saker du kanske inte visste om Camilla Läckberg

Källor: camillalackberg.se, svb.se, aftonbladet.se, expressen.se, nentgroup.com, femina.se.

Annons