Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Det här är Suzanne Reuter – karriären, rollerna och det nya livet

28 okt, 2021 
Julia Jarvi
Bild på Suzanne Reuter som ung och Suzanne idag.
Suzanne Reuter nu och då. Efter mer än 40 år i branschen har hon hunnit med en del.

Suzanne Reuter är en av vår tids mest folkkära skådespelare. Med både humor och allvarsam pondus har hon tagit sig in i publikens hjärtan både genom tv-rutan och på scen. Och hon slutar aldrig att vara aktuell.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 saker om Suzanne Reuter du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Suzanne Reuter du kanske inte visste

Hon har en komisk tajming som få, har spelat otaliga mammor, fina damer och en rad knasiga karaktärer. Från Svensson Svensson till Vår tid är nu har hon delat sin tid mellan tv, film och teaterscenen i över 40 år.

Dotter till skådespelaren Bojan Westin

Suzanne Alexandra Maria Reuter föddes i Stockholm 1952 som dotter till skådespelaren Bojan Westin och ingenjören Terje Reuter. Men det var i Kungsbacka hon växte upp och där hängde hon ofta med mamma Bojan på jobbet. Kanske var det där i kulisserna som intresset för teater började.

Annons
En svart vit bild på Suzanne Reuter och hennes mamma Bojan Westin.
Suzanne tillsammans med mamma Bojan 1986.

Som 24-åring kom hon in på Teaterhögskolan i Göteborg. TV-debuten kom redan innan hon tog examen, i och med sin medverkan i komediserien Skyll inte på mig!, där hon spelade mot radarparet Brasse Brännström och Magnus Härenstam. 1980 blev hon en del av tv-ensemblen och spelade teater anpassad för tv under några år. Hon kan konsten att bemästra både allvar och skoj.

Suzanne Reuters populära tv-roller

Det verkliga genombrottet då hon blev känd för den breda publiken kom i början av 90-talet när hon blev en del av Lorry-gänget. Hon medverkade i en rad andra populära (och numera kultförklarade) tv-serier, i roller som mamma Lena i Svensson Svensson och Renate Dahlén i såpoperan Rederiet. Däremellan spelade hon in filmer och i teateruppsättningar. Lorry-gänget med Peter Dalle i spetsen har hon återkommit till flera gånger då de har gjort både filmer och scenversioner.

Annons
Bild på skådespelarna i tv-serien Svensson Svensson.
Från inspelningen av Svensson Svensson 1994. Fr. v. Suzanne Reuter, Chelsie Dickson, Allan Svensson, Charlott Strandberg och Gabriel Odenhammar.

Humorn är den röda tråden. Runt millennieskiftet slog sig Suzanne ihop med före detta kollegan Ulla Skoog och tillsammans spelade duon in två säsonger av sketchprogrammet Reuter & Skoog.

Bild på suzanne reuter och ulla skoog som tittar ut genom en dörr i en korridor.
Suzanne Reuter och Ulla Skoog när det begav sig.

Suzanne Reuters familj

När det gäller privatlivet är Suzanne Reuter ganska förtegen. Under åren 1983-2000 levde hon ihop med den nu avlidna skådespelaren och regissören Tomas Pontén, och tillsammans har de sönerna Simon, Joakim och Lukas.

Annons

Efter att paret gick skilda vägar hade hon en tid en relation med regissören Leif Lindblom, som bland annat regisserade humorserien Cleo där Reuter spelade huvudrollen. Hur det står till med kärlekslivet idag är svårt att få klarhet i. När programledaren Rickard Olsson i sitt tv-program för några år sedan påstod att Reuter inte vill ha någon livskamrat svarade hon kryptiskt:

– Hur vet du det? Det kanske står ett par stora gummistövlar i storlek 49 på min trapp.

Att hon inte gärna pratar om sitt privatliv är ett beslut hon tagit för sin egen och sina barns skull. När det gäller jobbet är det en annan sak men att diskutera privatlivet är inte intressant. Därför ställer hon inte upp i kändisprogram som Stjärnorna på slottet och liknande.

Bild på Tomas Pontén och Suzanne Reuter på Guldbaggegalan 1994. Suzanne håller en guldbagge i händerna och ler stort.
En glad Suzanne tillsammans med dåvarande partnern Tomas Pontén på Guldbaggegalan 1994.

Guldbagge och kunglig medalj

Flera gånger har hon prisats för olika rollgestaltningar, bland annat vann hon en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll i långfilmen Yrrol (1994), teaterpriset Guldmasken inte mindre än fyra gånger för bästa kvinnliga skådespelare på scen och dessutom fått H.M. Konungens medalj i guld av 8:e storleken för betydande förtjänster inom svensk scenkonst.

Annons

Succéerna har bara rullat på och ser ut att fortsätta. De senaste åren har man kunnat se henne i produktioner som Drottningoffret, Fröken Frimans krig, Vår tid är nu samt i 2019 års julkalender Panik i tomteverkstan på SVT.

Bild på Suzanne Reuter och Hedda Stiernstedt från dramaserien Vår tid är nu.
Suzanne Reuter och Hedda Stiernstedt i Vår tid är nu.
Bild från dramaserien Drottningoffret på svt. På bilden syns alexandra rapaport och suzanne reuter.
Alexandra Rapaport och Suzanne Reuter i Drottningoffret.
Annons

Suzanne Reuters liv på landet

Sedan lite mer än tio år tillbaka bor Suzanne Reuter i en stuga på Ekerö där hon njuter av lugnet i naturen, ridning och sin hund. 2018 firade hon 40 år som skådespelare och sa då till Expressen att hon gärna skulle vilja jobba mindre. Istället vill hon ägna mer tid åt trädgårdsarbete, sina djur och barnbarnen.

Det är svårt att sammanfatta en person som Suzanne Reuter som har gjort så otroligt mycket i sitt yrkesliv. Att välja ut ett par ikoniska roller går nästan inte då hon har flera stycken. Något som i alla fall är tydligt är att Suzanne Reuter aldrig slutar att vara aktuell. Just nu kan vi se henne i tv-rutan som ICA-Stina jämte Björn Kjellman, som tog över rollen som nya ICA-Stig i matjättens reklamfilmer. Hon är också bioaktuell med komedifilmen Suedi och mitt i inspelningen av En dag kommer allt det här bli ditt som har premiär 2022.

Källor: Expressen, Aftonbladet, Wikipedia

Annons