Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Andreas Lundstedt fick hiv – höll det hemligt i tio år

18 sep, 2019 
AvMinna Wallén-Widung
Andreas Lundstedt
Andreas Lundstedt hade en framgångsrik karriär med gruppen Alcazar, samtidigt som han bar på en mörk hemlighet. Han hade drabbats av hiv och ville inte att någon skulle få veta. Drogerna blev hans tillflykt. "Jag kände mig som en stor bluff", säger han i programmet Helt sjukt i TV4.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Artisten Andreas Lundstedt har i 20 år varit en av frontfigurerna i gruppen Alcazar, med stora framgångar såväl i Sverige som internationellt. Men samtidigt som han var mitt uppe i sin blomstrande karriär, levde han med en stor hemlighet. Vid millennieskiftet hade han fått beskedet att han drabbats av hiv.

Andreas Lundstedt berättar om sin hiv i Helt sjukt i TV4.
Andreas Lundstedt. Foto: Naina Helén Jåma/TT

I TV4:s nya program Helt sjukt, berättar han för programledaren Petra Mede om den tuffa tiden och hur han fick beskedet. Han jobbade då som aerobicsinstruktör och skulle precis gå in och leda ett pass på gymmet, när han tog samtalet. Läkaren meddelade att hans test hade kommit tillbaka positivt.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Jag kommer ihåg att jag i stunden tänkte att positivt betyder ju något bra – snälla, snälla säg att det är bra. Sen fattade jag ju såklart att det är negativt som är bra i det här fallet, säger Andreas Lundstedt i Helt sjukt.

Andreas Lundstedt berättade inte om sin hiv

Beskedet slog ner som en bomb. Andreas Lundstedt berättar att han förknippade hiv med aids och tänkte att det här var en ren och skär dödsdom. Han började till och med planera sin egen begravning.

I dag har han förstått att med rätt medicinering går det alldeles utmärkt att leva ett helt normalt liv trots att man har hiv. Men resan till acceptans och öppenhet kring diagnosen har varit lång och krokig.

– Jag berättade det för de personer jag har levt med, men inte för någon annan. Inte för mina kollegor i Alcazar, inte min familj, inte mina vänner. Då var det en sådan skam, och det är ju fortfarande tabubelagt och stigmatiserat kring hur det smittar. Det är via sex och det är känsligt. Jag kände mig jävligt skitig och ville inte att någon skulle se mig som en smittohärd.

Annons

Jag kände mig som en stor bluff

I stället fortsatte han att stå på scenen, ha konserter, le och se glad ut. Men under ytan skavde hemligheten. Även om han berättade om sitt hiv för sina dåvarande pojkvänner, kunde han inte ens med dem diskutera det på djupet.

– Det var upp till mig och jag bestämde att mitt liv ska vara så normalt som möjligt. Så jag tar mina mediciner och sen går jag på rutinkontroller, ser att allt är bra och sen vill jag inte prata om det.

Drogerna blev Andreas Lundstedts tillflykt

Hemlighetsmakeriet tärde allt mer på Andreas Lundstedt. Att vara ensam med sina känslor och sin oro gjorde att han började tycka allt mindre om sig själv. Till sist mådde han så dåligt att han tog sin tillflykt till drogerna.

– Jag kände mig som en stor bluff. Och just då dök det upp, som en välsignelse tyckte jag då, kokain på en fest. ”Perfekt, här har vi något som gör att jag kan fly ännu mer”, säger han i Helt sjukt.

Tess Merkel, Andreas Lundstedt, Lina Hedlund i Alcazar uppträder i Sommarkrysset på Gröna Lund 2016.
Andreas Lundstedt tillsammans med Tess Merkel och Lina Hedlund i Alcazar. Foto: Karin Törnblom/TT

Drogerna och den konstanta stressen i kombination med att han slarvade med medicinerna gjorde att Andreas Lundstedts hälsa blev allt sämre. Vändpunkten kom när han vaknade upp i sina egna spyor efter en galen kväll i drogernas tecken.

Annons

– Då var det leva eller inte leva. Så jag tog mig ur det, säger han i tv-programmet.

”Jag är bästis med mitt virus”

Till sist, efter att en journalist hotat att hänga ut honom i en kommande bok, bestämde sig Andreas Lundstedt att berätta om sin hiv-diagnos för familj och vänner. Deras reaktion blev inte som han hade väntat sig. Han hade trott att de skulle bli rädda och ta avstånd, men så blev det inte – tvärtom.

Jag är bästis med mitt virus i dag

Samtidigt gick han ut i flera medier och berättade om diagnosen.

– Jag fick väldigt mycket kärlek. Det har varit fantastiskt. Och nu har jag inget problem med att vara den som står längst fram på barrikaderna som hiv-ambassadör och visa att så här ser en hiv-smittad ut i dag.

Han hoppas att fler och fler ska våga gå ut och prata öppet om sin hiv-diagnos, för att stigmat ska lätta än mer. I dag har man slutat att prata om hiv som en dödlig sjukdom, utan ser det snarare som en kronisk infektion. 95 procent av alla som lever med hiv i Sverige i dag har så låga virusnivåer att det kallas för omätbara virusnivåer, enligt organisationen Hiv-Sverige.

För Andreas Lundstedt är livet med hiv i dag helt avdramatiserat.

– Jag är bästis med mitt virus i dag, säger han i programmet.

Helt sjukt sänds på torsdagar klockan 21.00 i TV4 och TV4 Play.

Annons