Anja Lundqvist i Heder blev slagen av pojkvän: Bröt ner mig totalt

Skådespelaren Anja Lundqvist spelar en av advokaterna i tv-serien Heder som visas på Viaplay.

Foto: Johnny Wohlin

I tv-serien Heder skildrar skådespelaren Anja Lundqvist en advokat som hjälper utsatta kvinnor. Hon vet själv hur det är att vara utsatt. I en tidigare relation blev hon både fysiskt och psykiskt misshandlad. – Han fick mig att sluta umgås med vänner och att lägga skådespelarplanerna på is, berättar Anja.

Tillsammans med kollegorna Alexandra Rapaport, Eva Röse och Julia Dufvenius gjorde Anja Lundqvist succé i deras egenskapade (ihop med Sofia Helin) kriminaldramaserie Heder hösten 2019.

Nu är de fyra advokaterna – som främst företräder kvinnor utsatta för vålds- och sexualbrott – tillbaka med säsong nummer två. Åtta nya avsnitt ligger ute på Viaplay.

– Vi är något av pionjärer som både skapat serien, agerar huvudrollerna och producerar. Det hör inte precis till vanligheterna i branschen att ett gäng kvinnor står för allt detta. Men vi fick en otroligt bra respons från både kvinnliga och manliga tittare den första säsongen. Hoppas de tycker att den andra är ännu bättre, ler Anja.

Frånsett det utmanande i att gestalta de alltid aktuella och viktiga ämnen som serien kretsar kring älskar hon att få arbeta med tre av sina närmaste väninnor inom yrket.

– Alexandra och jag är lika gamla och henne har jag känt längst, ända sedan vi var 20 år. Eva pluggade på Teaterhögskolan samtidigt som mig och Julia träffade jag när vi spelade in filmen Sune i Grekland. Efteråt var jag och Julia tidigt ute med en egen podd, som vi gjorde 120 avsnitt av, och tv-serien Mammor tillsammans. Vi umgås alla på fritiden i dag och det är en lyx att även få jobba ihop.m

Anja kan dra paralleller mellan vad vissa kvinnor i Heder tvingas genomlida och sitt eget liv.

Anja Lundqvist misshandlad av pojkvän

I en tidigare relation blev hon nämligen både fysiskt och psykiskt misshandlad av sin dåvarande pojkvän.

Valkyria blev inlåst i tre månader – misshandlades av pojkvännen

–Det är ganska länge sedan nu, jag var 22–23 år, en utåtriktad och tuff tjej med ett stort självförtroende. Men det såg han till att bryta ned totalt. Från att ha varit helt underbar, kärleksfull och uppvaktande, förvandlades han plötsligt till väldigt svartsjuk och elak med en massa dumma kommentarer till mig. Jag trodde att jag var helt värdelös.

Julia Dufvenius, Eva Röse, Anja Lundqvist och Alexandra Rapaport gör tv-serien Heder tillsammans.

Julia Dufvenius, Eva Röse, Anja Lundqvist och Alexandra Rapaport i tv-serien Heder som de har skapat tillsammans med Sofia Helin.

Foto: Jonas Ekstrmer/TT

Även om den psykiska misshandeln på många sätt var värre, passerades gränsen då han slog henne för andra gången.

– Han tog tag i min strupe så hårt att jag inte kunde andas och tryckte upp mig mot väggen. Jag var så fruktansvärt rädd att jag inte visste vad jag skulle ta mig till. Men efter den händelsen förstod jag att det bara fanns en sak att göra.

Innan Anja tog steget att lämna honom hade han fullständigt kontrollerat hennes liv.

– Han tillät mig inte att prata med vem jag ville på stan, bestämde vilka jag fick umgås med och manipulerade mig till och med att strunta i mina planer att söka till Scenskolan – för att i stället börja plugga på Komvux. Det kan låta väldigt långt bort från den jag är i dag, men samtidigt är det absolut inget jag skäms över på något sätt och förstår alla de som råkar ut för något liknande.

Missbrukade alkohol

Det tog många år att bli av med mönstren, där Anja ofta tog på sig skuld och förminskade sig själv, som satte sig djupt under det destruktiva förhållandet.

Detta är Anja Lundqvist

  • Född: 7 juni 1971 i Uppsala.
  • Familj: Särbon Rickard, barnen Alia (18 i år) och Jonah (14 i år).
  • Bor: I en lägenhet i Enskededalen, Stockholm.
  • Intressen: Människor (är en väldigt social person), träna, läsa och djupdyka i tv-serier.
  • Aktuell med: Rollen som Janni i kriminaldramaserien Heder på Viaplay – där hon spelar mot bland annat Alexandra Rapaport, Eva Röse och Julia Dufvenius. Den andra säsongen består av totalt åtta avsnitt, som ligger ute på Viaplay. Avsnitten kommer att visas på TV3 någon gång under hösten.

Trots detta – och det faktum att hennes alkoholberoende växte sig allt starkare – lyckades hon både bli antagen och plugga fyra år på Teaterhögskolan i Stockholm mellan 1995 och 1999.

– Jag har alltid varit en högpresterande person och lyckades väldigt bra med studierna i skolan. Även om det var mycket festande på gymnasiet gick jag ut med 4,8 i snittbetyg.

Men till slut tog missbruket en alldeles för stor plats i hennes liv. Alkoholen styrde tillvaron för mycket och Anja kände inte längre igen sig själv.

Se också: Pia blev kär i en psykopat – höll på att dö

4:05

Efter reklamen: Pia blev kär i en psykopat - höll på att dö

(4:05)

– Det eskalerade efter att jag hade drabbats av en hjärnhinneinflammation. Jag fick inte bara en massa minnesluckor då jag druckit, utan gjorde så mycket konstiga saker att jag blev rädd för mig själv. Man kan säga att jag blev en helt annan person där jag kunde bråka och slåss eller fick för mig att klättra mellan balkonger flera våningar upp. Betydligt mer riskbenägen.

Sökte hjälp för missbruket

Hennes omgivning började att reagera och Anja kände själv att hon var tvungen att söka hjälp.

– Vändningen kom när jag började gå på möten med AA (Anonyma Alkoholister) och genomföra tolvstegsprogrammet. Sedan behandlades jag även på Maria beroendecentrum, där jag fick hjälp att utvecklas genom mycket smärta och självrannsakan.

Hon fortsätter:

– Då kom även många känslor från mitt tidigare förhållande fram. Jag fick lära mig vad jag har makt över att förändra och inte. Som till exempel att jag inte har ansvar för att någon trycker ned mig psykiskt, men däremot för att jag låter någon tro att det är okej att behandla mig så. Där och då lärde jag mig att sätta gränser och skydda mig själv. Något som lett till att jag blivit både starkare och mer självständig. I dag skulle jag aldrig låta en man definiera vem jag är och styra över mig på det sättet.

Anja Lundqvist nykter alkoholist

Vad gäller drickandet var det en stor omställning från början, men Anja har numera lyckats vara nykter alkoholist i 21 år.

– Jag saknar det inte ett dugg och har inga problem att ha vin eller annat hemma. Bara för att inte jag dricker längre måste ju andra i min närhet kunna göra det. Men jag har även haft lite extra draghjälp, då varken mina två barns pappa eller min nuvarande särbo haft något större intresse av att konsumera alkohol.

Trots att många år passerat deltar hon fortfarande på möten med AA, som inspiratör för medlemmarna.

Anja Lundqvist spelade mot Alexandra Rapaport även i tv-serien Gåsmamman

Alexandra Rapaport och Anja Lundqvist har jobbat ihop även med tv-serien Gåsmamman.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

– Jag vet precis vad de genomgår med all skam och skuld och vill sprida hopp. Kan jag bara hjälpa någon är det enormt mycket värt och jag är så glad över att kunna ge något tillbaka. Jag är där för att inspirera, men också för att få identifikation så att jag inte glömmer bort min sjukdom.

I Heder har Julia Dufvenius rollfigur Elin en liknande bakgrund som Anja, i alla fall ur missbrukets synvinkel.

– Jag har förstås kunnat använda mig av egna erfarenheter när vi skrev manuset, vilket varit en stor fördel. Det som skiljer seriens karaktär och mig åt är att hon efter flera års nykterhet fallit tillbaka till drickandet av olika orsaker. Något som jag verkligen både tror och hoppas att jag aldrig kommer att göra.

Ingen 50-årskris i sikte

Anja mår väldigt bra i livet där hon befinner sig nu. Den 7 juni fyller hon 50 år, men någon kris är garanterat inte i antågande.

7 snabba frågor till Anja Lundqvist

Vilken hushållssyssla undviker du in i det sista?

– Att laga mat, fråga bara mina barn. Det blir en del hämtmat, men jag är hyfsad på bland annat pasta i alla fall.

Om du var tvungen att delta i en dokusåpa, vilken skulle du då välja?

Robinson, för den tittar mina barn på och då får de någon att skämmas över, haha.

Vilken är din värsta fobi?

– Getingar.

Hur ofta googlar du dig själv?

– Väldigt sällan, det har faktiskt bara hänt några gånger. Man vet inte vad som dyker upp, jag tycker det är rätt obehagligt. Gamla bilder eller en dålig recension…

Vad skulle du ha jobbat med om du inte vore skådespelare?

– Som liten drömde jag även om att bli arkeolog. Och i dag älskar jag populärhistoria och har läst Lasse Bergs böcker.

Vilken är din mest oanade talang?

– Att jag är supervig kanske?

Vad är det konstigaste du har ätit någon gång?

– Egentligen borde jag säga blodpudding, jag pratade nyligen med en amerikan som inte kunde förstå varför vi äter grisblod. Men jag säger ändå kotunga, som faktiskt smakade helt okej.

– Nej, jag har haft nog av kriser tidigare, haha. Och de har ju berott på annat än ökad ålder. Jag tycker i stället att man ska vara glad och tacksam över förmånen att få bli äldre, det är ju verkligen inte alla förunnat. Speciellt inte om man ser till det året som varit med den hemska pandemin.

Ibland kan det kännas att kroppen inte längre vill detsamma som Anja, men hon ser till att försöka hålla sig i god form.

– Jag kör olika pass på gym några gånger i veckan, varav en med PT. Jag har anlitat Peter Jöbacks man Oscar, som är otroligt duktig. Han får mig att ta i lite extra. Träningen är både för att må bra, men också som förberedelse inför olika roller. För tillfället tränar jag lite extra inför en roll i en ny tv-serie, som jag än så länge inte får berätta mer om.

Anja Lundqvist om familjen

På grund av covid-19 lär det inte bli någon större fest på jubileumsdagen, men förhoppningsvis en i mindre skala i alla fall och kanske en kortare resa med familjen.

Anja har två barn tillsammans med exmannen Theo: dottern Alia (som fyller 18 i år) och sonen Jonah (som blir 14 i år).

Maskulinitetsforskaren: Därför slår män kvinnor

Paret skilde sig 2018 efter 17 år tillsammans och när kärleken slog till igen för Anja gjorde den det på jobbet som ljudboksinläsare. Anja läser in runt 25 böcker per år i olika genrer.

– Rickard driver i dag eget ljudboksbolag, som blivit uppköpt av Storytel. När vi möttes var han tekniker när jag läste in böcker, så i början sågs vi inte utan hörde bara varandras röster. Han är en sådan fin person, rolig, kommunikativ – med massor av humor och värme. Fantastiskt omtänksam.

Med tanke på att hon är en social person ut i fingerspetsarna, kanske man kan tro att det senaste året varit väldigt jobbigt för Anja. Men det stämmer inte alls.

– Nej, det enda som varit jobbigt är att jag inte har kunnat träffa mina föräldrar som vanligt. Mamma är 79 år och bor kvar i min födelsestad Uppsala, medan pappa är 82 år och bor i Göteborg. Men barnen, särbon och mina närmsta vänner har gått jättebra att träffa och jag har faktiskt haft minst lika mycket som vanligt att göra i mitt yrke.

Något som till stor del beror på att hon för fyra år sedan lämnade teaterscenen för att enbart fokusera på tv-serier, filmer och ljudboksinläsning. Så gott som varenda teateruppsättning har ju varit inställd och uppskjuten sedan mars förra året.

– Jag saknar inte teatern ett dugg. Det var så mycket uppbokade kvällar och helger. Nu har jag kunnat finnas där för barnen på ett annat sätt och till och med hunnit mer av en av mina favoritsysselsättningar: att plöja igenom olika tv-serier. Det har blivit Homeland, Sopranos, Kalifat och en massa andra, avslutar hon med ett skratt.

Vanja: Jag valde också en våldsam man – likt min mor

Därför är det så svårt att lämna förövaren