Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Anki Edvinsson försvann från TV4 – nu gör hon succé

24 nov, 2020 
AINO OXBLOD
Anki Edvinsson med solglasögon vid en båtbrygga.
Anki Edvinsson var en av TV4:s stora tv-profiler, när hon lämnade Stockholm för kärlekens skull. Nu har profilen lämnat tv-karriären bakom sig och släpper i januari sin andra deckare Snöängeln – och har inga planer på att återvända till tv-rutan. – Jag börjar också komma upp i en ålder där det inte är lätt att komma tillbaka, jag tror man måste vara ständigt aktuell, säger Anki Edvinsson.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under många år var Anki Edvinsson synonym med TV4 – hon presenterade väder, var programledare för lekprogram och syntes i När och fjärran.

2012 lämnade Anki Edvinsson Stockholm, och flyttade till Umeå för kärlekens skull, där hon började jobba som reporter och programledare på TV4:s lokalnyheter.

– Min man bodde i Umeå, och han hade två barn som fortfarande bodde hemma, då fick jag flytta på mig. Jag har bott hela mitt vuxna liv på Östermalm, så det var en speciell resa, för det är så mycket identitet i var man bor. Det var annorlunda att hamna i Umeå, men jag trivdes jättebra. Jag var lite less på Stockholm också, så jag behövde vila för från det.

Men efter två år på lokaltv lade TV4 ner sina lokalnyheter, och Anki Edvinsson blev av med jobbet. Hon ställdes då för ett vägskäl i karriären.

Se också: Allt du vill veta om TV4:s nya dejtingprogram "Kärleken flyttar in"

Allt du vill veta om TV4:s nya dejtingprogram "Kärleken flyttar in"Brand logo
Allt du vill veta om TV4:s nya dejtingprogram "Kärleken flyttar in"

– Jag hade känt att jag skulle byta och lämna tv-branschen, men det hade inte blivit av, livet rullar på. Men när det skedde så tänkte jag att nu ska jag ta tag i min dröm.

Nyhetsankaret Anki Edvinsson på TV4.

Anki Edvinsson bestämde sig för att det var dags att satsa på drömmen att bli författare och skrev upp sig på en skrivarkurs på Folkuniversitetet i Stockholm för att lära sig hur man skriver en roman. Redan under utbildningen växte hennes deckare fram.

Annons

Men det var inte ett helt enkelt beslut att ta.

– Jag började jobba på TV4 1994, och har jobbat med tv hela mitt vuxna liv. Det var en trygghet för mig, jag visste vad jag gjorde och jag. Författarskapet är inget säkert kort. Min man gav mig stöd så jag kunde satsa, jag hade inte kunnat göra det utan honom.

Kommer från polisfamilj

Den första boken, Lust att döda, släpptes 2018, och gick så pass bra att Norstedts fick upp ögonen för henne, och nu släpper hon sin andra bok i serien hos dem i stället.

Boken börjar med att en ung kille hoppar från en bro, omgiven av en mängd narkotikaklassade läkemedel. I samband med det försvinner också en tonårstjej vars familj lever med skyddade personuppgifter. Fallet utreds av Edvinssons polisradarpar Charlotte och Per, som var huvudpersonerna även i den förra boken.

Att det blev just poliser som böckerna handlar om föll sig naturligt.

– Jag kommer från en polisfamilj, så det är något jag alltid haft med mig. Hur brottslighet ser ut och hur poliskåren förändras har varit mitt middagsbordssnack.

Annons

Samtidigt som hon skriver böcker, och satsar på att släppa en om året, vill hon också ta en kandidatexamen i kriminologi.

– Jag kände att jag vill förstå varför mina förövare och brottsoffer gör som de gör, hur de ser på sig själva och hur omvärlden ser på dem.

Vill du tillbaka till tv-rutan?

– Inte som det ser ut just nu. Jag börjar också komma upp i en ålder där det inte är lätt att komma tillbaka, jag tror man måste vara ständigt aktuell. Men jag har inte riktigt undersökt det, jag trivs väldigt bra med det jag gör. Om jag kan få skriva är jag överlycklig, det passar mig.

Annons