Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Anna Bennich skriver om dotterns anorexi

15 mar, 2023 
Johan Ekfeldt/TT
När Anna Bennich skriver brukar det vara i rollen som psykologisk och objektiv expert. Boken hon arbetar med just nu blir annorlunda, då den handlar om en tuff period i hennes egen familj.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Psykologen Anna Bennich har skrivit flera böcker om relationer och svarar regelbundet på tittar- och läsarfrågor i media. Då borde hon väl vara expert även på sina egna relationer, tror en del. Riktigt så enkelt är det inte.

– I rollen som psykolog är uppgiften att förhålla sig objektiv och professionell, men det går ju inte när man åker hem och blir en trött mamma som tjatar på att barnen ska plocka ur diskmaskinen. Men såklart har jag lärt mig mycket genom åren och vill tro att jag har viss hjälp av den kunskapen även i mina relationer. Jag försöker så gott det går att följa de där råden jag ger till andra.

Se också: 6 saker om Tilde de Paula Eby du kanske inte vissteBrand logo
Se också: 6 saker om Tilde de Paula Eby du kanske inte visste


Som ung började hon på psykologlinjen, men hoppade av efter en termin på grund av tärande prestationsångest. Hon var yngst i klassen och kände sig oerfaren och dum jämfört med alla livserfarna kurskamrater som diskuterade filosofer hon aldrig hört talas om. Själv spydde hon inför varje tenta.

– Jag var rädd att bli avslöjad som en bluff, precis som de flesta av oss är i perioder. Jag hade dåligt självförtroende då men det har stärkts med åren. På det viset är det skönt att bli äldre. Visserligen gör kroppen mer ont, men resten blir bara bättre.

TT: Vad är det bästa med att bli äldre?

Annons

Känslan av trygghet. Att inte behöva kämpa så mycket för att uppleva att man duger. Att kunna leva efter antagandet att jag inte kan så mycket bättre än så här, men det är alldeles tillräckligt. Och jag säger nej till fler saker som inte känns så kul. Jag har inte tid med för många tråkiga måsten.

Dottern blev sjuk i anorexi

Under utbildningen insåg Anna Bennich att hon också ville skriva. Inget problem, menade en yrkesvägledare, det kunde hon ju göra även som psykolog. Och det visade sig stämma. Hon har gett ut böcker om stress, om att skiljas, om ensamhet och om att hantera familjekonflikter.

Just nu skriver hon på en bok tillsammans med 20-åriga dottern Signe. Den handlar om den period i familjens liv då Signe insjuknade i ätstörningssjukdomen anorexi. Tanken är att de ska berätta utifrån sina egna perspektiv med utgångspunkt i sina dagböcker.

–  Jag tänkte först att jag huvudsakligen skulle ha en expertroll precis som i mina andra böcker, men insåg att det inte går. Jag har legat på köksgolvet efter havererade middagar och undrat om hon ska dö, och kände att avståndet mellan psykolog och mamma blir för långt. Så även om jag skriver om erfarenheterna delvis ur psykologisk synvinkel, så är det främst en mamma och en dotter som skriver om en sjukdom som är både skrämmande och obegriplig.

Annons

Anorexin smög sig på gradvis med början i yngre tonåren. Föräldrarna hade ingen aning om vad som höll på att ske, det såg länge ut som vanlig betygsstress och prestationsångest.

– När ätstörningen var konstaterad skenade den och allt blev mycket värre. Till slut fick hon läggas in på slutenvård.

Föreläser för företag

Sedan ett par år är dottern frisk. Nu återstår att pussla ihop bådas erfarenheter till en bok som kan ge insikt och vägledning till andra.

–  Det är jobbigt att läsa dagböckerna men väldigt fint att få arbeta med det här ihop. Det gör att vi förstår både sjukdomen och varandra lite bättre. Och det är intressant att jämföra vad vi skrivit, för det är tydligt att vi har upplevt många saker på helt olika sätt.

Boken är planerad att komma ut nästa år. Först ska Anna Bennich ge ut en omarbetad version av sin bok om stress.

– Det blir ett par nya kapitel. Men den får inte bli för tjock, eftersom stressade personer måste hinna läsa den, säger hon med ett skratt.

I övrigt består dagarna av föreläsningar på företag och organisationer, och medverkan i tv och tidningar som relationsexpert. En dag i veckan ger hon också terapi på en mottagning i Gamla stan i Stockholm. Anna Bennich har svårt att bara göra en enda sak.

– Framför allt har jag insett att både mitt arbetsliv och privatliv handlar om att hålla ett visst tempo, och utan skarpa deadlines får jag inget gjort. Baksidan är att den där återhämtningen och jäkla balansen jag pratar så mycket om blir en utmaning för mig.

Fakta. Anna Bennich

  • Fyller: 50 år den 15 mars.
  • Gör: Psykolog, författare och föreläsare.
  • Bor: Enskede.
  • Familj: Barnen Alfred, 23, Signe, 20, och Malla, 16. Samt två nakenkatter.
  • Om att fylla 50: ”Herregud, vad fort det går!”
  • Så firar hon födelsedagen: ”På kvällen blir vi ett mindre gäng som går ut och äter. Sedan tänker jag mig en fest längre fram i vår.”
  • Okänd talang: Kan härma Sveriges alla dialekter. Dock bara när hon har druckit vin.
  • Annas Bennichs böcker: ”Sjukt stressad – enkla vägar till en lugn vardag” (2015), ”Vägen genom skilsmässan – att hantera en förlorad kärleksrelation” (2016), ”Att vinna över ensamheten. Psykologens bästa råd” (2019), och ”Sommarstugan. Konsten att överleva sommaren med släkten” (2021, med Björn Öberg).
Annons