Lästips: Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Psykologen: Så får du en bra solo-sommar

18 jul, 2022
author Marina Nilsson
Marina Nilsson
Glad kvinna sitter på bänk
Utmana dig själv och testa att göra något på egen hand. Foto: Foto: Shutterstock/TT, privat
Saknas sällskap? Låt inte det hindra dig från att njuta av sommaren. Att våga göra saker på egen hand kan också vara ett första steg mot ett rikare socialt liv. Här delar psykologen Anna Bennich med sig av sina tips.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Inte kan man väl sätta sig på en solig servering med något gott i glaset alldeles själv? Vad ska folk tänka? Konstig människa. Alkoholist säkert!

Psykologen och psykoterapeuten Anna Bennich, även författare till bland annat boken Att vinna över ensamheten – psykologens bästa råd, förstår att situationen kan vara skrämmande.

– Nästan varenda människa skulle känna sig obekväm. Men skam botas bäst genom att man rätar på ryggen, ser den i vitögat och går emot den! Ta det i små steg, testa något som inte känns alltför hotfullt, och utvärdera sedan. Se det lite som ett experiment och lägg märke till vilka känslor som kanske infinner sig där på uteserveringen. Lägg också märke till hur känslorna sannolikt förändras över lite tid, föreslår hon.

4 saker du kan göra själv i sommar

  • Åka och bada. Besök ett kallbadhus om du garanterat vill ha sällskap av andra ensambadare.

  • Picknicka i parken eller på stranden.

  • Gå på ett föredrag eller författarbesök på lokala biblioteket. Regnsäker aktivitet!

  • Besök en konst- eller trädgårdsutställning. Fotografera och dokumentera det vackra du ser.

Och kom ihåg: Oftast överskattar vi andra människor reaktion. Det är bara du själv som ser dig som konstig när du gör saker på egen hand! Ingen annan bryr sig.

Bryt skammen

Att lägga märke till när skammen får styra oss för mycket är nämligen ett viktigt steg för att bryta den.

– Skam stänger in oss, eftersom signalen den ger är att vi ska dölja det fula och gärna försvinna genom golvet, men om vi lyssnar på den kommer vi ju att bli ännu mer isolerade. Skammen hindrar oss från att sträcka oss ut lite mer i sociala sammanhang, så det finns så mycket att vinna på att komma runt den, inte minst om man då vågar be om hjälp och berättar för någon hur man har det, säger hon.

Men är sommarensamhet något du brukar uppleva ofta, kanske rentav året om, då tycker Anna Bennich att man ska vara beredd på att det kan behövas mer än bara lite mod.

3 strategier för ensamma dagar

Psykologen Anna Bennich tipsar om tre strategier att ta till när dagarna känns tomma och tråkiga.

  1. Förstå hur ensamhetskänslor fungerar. All ofrivillig ensamhet aktiverar stress- och olustsystemet i kroppen, vilket kan kännas som ångest, rastlöshet eller irritation. Kroppens poäng med detta är att driva dig till att hitta andra människor: ”Något är fel. Hitta din flock igen!” I vår historia som art har vi ju varit helt beroende av att ingå i en grupp för att överleva.
  2. Våga utmana dig själv att ta kontakt. Det kroniska stresspåslaget och det försämrade självförtroendet och nedstämd-heten som ofta följer med gör tyvärr också att vi börjar betrakta andra människor som om de vore ett hot. Då blir vi ännu mer reserverade, och det blir en ond cirkel som leder till ytterligare isolering. Kanske söker du samtalsstöd för att träna dig på det sociala igen, eller så försöker du jobba med frågan på egen hand och utmanar dig själv att ta kontakter och inleda samtal? Det viktiga är att du förstår att din naturliga impuls att dra sig undan behöver övervinnas.
  3. Planera in något. Det man vet hjälper effektivt mot deppighet är beteendeaktivering, alltså att planera in något. Det behöver inte vara några stora saker, eller något som väcker för mycket obehag eller skam. Man gör helt enkelt något man gärna vill eller besöker något man har varit nyfiken på.

– Med långvarig ensamhet kommer inte bara skam, utan också ofta dåligt självförtroende, energilöshet och nedstämdhet. I det läget är det svårt för precis alla att gå iväg på egen hand eller till exempel boka in en drejkurs, utan då är det viktigt att man söker hjälp. Då har man också bättre möjligheter att ta de första stegen ut mot lite mer social samvaro!

Se också: Tre övningar för en god morgon

3 övningar för en god morgonBrand logo
3 övningar för en god morgon
Annons