Allt om Bathina Philipson och hennes man Aje Philipson

Bathina och Aje Philipson fotograferade på röda mattan 2020.

Foto: Karin Törnblom/TT

Bathina Philipson, 42, har gjort en klassresa utöver det vanliga, och tillhör sedan många år överklassen i Stockholm. Men vem är hon egentligen och hur ser hennes och maken Aje Philipsons familj ut? Här är allt du vill veta om paret!

Många känner säkert igen Bathina Philipson från hennes medverkan i Let's dance år 2020. Hon har också haft ett eget tv-program och driver för tillfället den egna podden Bathina – en podcast. Men vem är egentligen den frispråkiga Bathina Philipson? Vi reder ut allt du vill veta!

1:23

Efter reklamen: Så träffades Bathina och Aje Philipson – sanningen om första tiden

(1:23)

Bathina Philipsons uppväxt

Bathina Philipson föddes den 10 september 1978 i Damaskus i Syrien, och hette då El-Soudi i efternamn. Hennes föräldrar är ursprungligen palestinier, och familjen tvingades fly från Syrien när Bathina var nyfödd. Bara två månader gammal kom hon till sitt nya hemland Sverige, och familjen slog sig ner i en förort till Uppsala.

Bathina Philipson och Marc Christensen dansade tillsammans i Let's dance 2020.

Bathina Philipson tillsammans med Marc Christensen, som hon dansade tillsammans med i Let's dance 2020.

Foto: Olle Sporrong/Expressen/TT

Bathina Philipson har åtta syskon och är näst äldst.

– Jag tog på mig storasysterrollen och körde nog en del med mina småsyskon som fick springa ärenden åt mig och handla tuggummi och sådant. Trots att vi var många barn hade jag alltid eget rum, medan fyra andra syskon fick dela. Vi har en fantastisk relation i dag, mina syskon och jag, och hjälps åt med det mesta, har hon tidigare berättat för Expressen.

Bathina Philipson jobb

Som 22-åring kom Bathina Philipson för första gången i kontakt med tv-branschen då hon gjorde en provfilmning som väderpresentatör i TV3. Hon fick uppdraget och har tidigare berättat att hon undrade vad hon hade gett sig in på när hon gjorde sig redo för sin första dag på på jobbet. Bra verkar det i alla fall ha gått, för hon blev kvar på jobbet i drygt två år.

Bathina Philipson fotograferad i Stockholm inför sin 40-årsdag 2018.

Bathina Philipson har en bakgrund inom tv, men har även läst på universitetet.

Foto: Anders Wiklund/TT

År 2015 sändes tv-programmet Bathinas skilda världar på SVT. I programmet besökte hon familjer ur olika samhällsskikt för att försöka slå hål på fördomar och stereotyper. Under 2016 var Bathina sidekick till Robert Aschbergs direktsända talkshow Aschberg direkt, också den i TV3. Sedan år 2017 driver hon den egna podcasten Bathina – en podcast, där hon gästas av framgångsrika personer med en stark historia att berätta. Hon har också medverkat i Det stora fågeläventyret, och nu senast alltså i Let's dance, där hon tävlade med Marc Christensen.

Vid sidan av sin mediala karriär har Bathina Philipson också pluggat företagsekonomi, utbildat sig till make up-artist och jobbat med att rollbesätta olika tv-produktioner.

Så träffades Bathina Philipson och hennes man Aje

Bathina Philipson växte alltså upp under ganska blygsamma förhållanden, men har sedan dess gjort en rejäl klassresa. Redan som 22-åring träffade hon sin blivande make Aje Philipson, som är hela 35 år äldre. De två träffades några gånger i olika sammanhang, men det var efter en träff på krogen Riche i Stockholm år 2000 som de började dejta.

Bathina och Aje Philipson inför en konstauktion i Stockholm 2019.

Bathina och Aje Philipson har varit ett par i över 20 år.

Foto: Eero Hannukainen/TT

I Tillsammans med Strömstedts i TV4 berättar Bathina att hon föll för Ajes pondus och lugn och det liv han kunde erbjuda henne. Men hon berättar också om hur Aje reagerade i början av deras relation.

– Det är ju så stor åldersskillnad mellan oss, 35 år, så Aje backade faktiskt där i början och tänkte ”gud, hon är så ung”. Och det var nog när jag blev lite dissad som jag blev lite ”va, dissar han mig? Vänta lite, det är något som inte stämmer här”. Och sen började vi ses i juni 2000, och sedan dess har vi varit ihop.

Tillsammans med Strömstedts 2021 – här är årets alla par

I programmet berättar Bathina och Aje (som egentligen heter Anders) om sina många olikheter. Medan Bathina är frispråkig, öppen och pratglad är Aje mån om sin integritet, ganska tystlåten och inte särskilt intresserad av att dela med sig av sina tankar kring det privata. Programledarna Niklas och Jenny Strömstedt undrarS vad de båda hade gemensamt när de träffades.

– Det var ju att vi båda tyckte att hon var söt, svarar Aje med ett skratt.

Bathina och Aje Philipsons barn

Bathina och Aje Philipson har tre barn tillsammans – Axel, 16, Hugo, 13 och Märta, 11. Så här har Bathina beskrivit sig själv som mamma i en intervju med Damernas värld:

– Jag är snäll, gapig och inte speciellt konsekvent. För det mesta är jag nog mer som en kompis mot mina barn än som en mamma. Det där är ju en balansgång så klart, men jag är inte speciellt mammig eller puttinuttig om man säger så.

Bathina och Aje Philipson tillsammans med barnen Axel och Märta Philipson på Gröna lund 2018.

Bathina och Aje Philipson tillsammans med två av sina barn – Axel och Märta.

Foto: Jackeline Perez/Expressen/TT

Aje Philipsons har totalt nio barn

Aje Philipson har varit gift två gånger tidigare. Första gången med fotomodellen Grete Qviberg. De två var gifta i 18 år och fick tre barn ihop: Nina Philipson, 52, Anja Philipson, 50, och Anders ”Coci” Philipson, 44.

Viktor Philipson och Carolina Gynning tillsammans på röda mattan 2019.

Viktor Philipson tillsammans med kärleken Carolina Gynning.

Foto: Karin Törnblom/TT

Efter att äktenskapet med Grete Qviberg tagit slut hittade Aje kärleken i Gisela Schöön, även hon fotomodell. Och tillsammans med henne fick han ytterligare tre barn: Viktor Philipson, 34, som tillsammans med Carolina Gynning väntar sitt första barn sommaren 2021, Johan Philipson, 32, och Louise Philipson, 30.

I Tillsammans med Strömstedts berättar Bathina om hur det var att så ung bli tillsammans med en man som redan hade sex barn.

Carolina Gynning är gravid: ”Mirakel”

– Att komma in som 22-åring – då är man ju ett barn själv, kan man ju se med facit i hand. Men det har varit både till min fördel och min nackdel. Fördelen är att jag inte har varit så lyhörd och bara har kunnat ånga på och det har landat bra. Nackdelen är att man kanske borde ha varit mer lyhörd och förstått barns känslor och vad som händer i en skilsmässa. Föräldrarna hade varit skilda ett halvår, för mig var det som en termin på gymnasiet och det var jättelänge.

I dag verkar de ha en fin relation.

– Mina styvbarn är fantastiska och har jättemycket humor, vi kan driva med deras pappa och ha en rolig jargong. Jag älskar när vi är många, har Bathina sagt till Expressen.

Vem är Aje Philipson?

Anders ”Aje” Philipson föddes den 18 februari 1943. Hans pappa var Gunnar Philipson som grundade företagsimperiet Philipson bil AB, som var en framstående bilimportör under sin storhetstid. Företaget förknippas framför allt med import av Mercedes till Sverige.

Aje Philipson på The Phantom of the Opera på Cirkus 2016.

Aje Philipson.

Foto: Eero Hannukainen/TT

Aje är äldst i barnaskaran och fick två yngre syskon – Gunilla Philipson och Thomas Philipson. Deras mamma Märta Philipson, född Möller, ärvde bilföretaget av sin 34 år äldre man då han gick bort 1970. Hon ledde företaget fram till år 1983, då hon sålde det med god förtjänst. Märta var, enligt en artikel i Aftonbladet, landets rikaste person fram till 1994. Märta donerade en stor del av sin förmögenhet till en stiftelse som stöttar medicinsk forskning, och blev hedersdoktor vid Karolinska institutet i slutet av 1990-talet.

Aje verkar ha ärvt sin fars intresse för bilar, och 2019 ägde han inte mindre än 143 fordon.

– Jag är född i en bilhandlarfamilj , så det är ganska naturligt för mig att samla på bilar. En del ökar i värde, men det är inte målsättningen, jag har dem av nostalgiska skäl. De är inlåsta på flera olika ställen så jag kör dem sällan, jag går runt och klappar på dem, har Aje Philipson sagt till Expressen.

Bathina och Aje Philipson på kung Carl XVI Gustafs födelsedagsfirande på slottet år 2016.

Bathina och Aje Philipson på kung Carl XVI Gustafs födelsedagsfirande på slottet år 2016.

Foto: Ola Axman/TT

Sedan många år är Aje Philipson en av kung Carl XVI Gustafs närmaste vänner. I sin ungdom umgicks han i sällskap tillsammans med andra förmögna ynglingar, och det var där han knöt vänskapsbanden till kungen och andra societetsprofiler som Carl-Adam ”Noppe” Lewenhaupt, Daniel Bonnier, Carl-Johan Smith och Carl-Gustaf Ekman, skriver Svensk damtidning.

Förutom bilar är Aje Philipsomn också mycket intresserad av fotografering. I Tillsammans med Strömstedts visar han upp delar av sin stora samling fotografier som han ägnar mycket tid åt. Han berättar i programmet att han har uppskattningsvis 200 000 fotografier.

Jenny Strömstedt om åldersskillnaden med maken Niklas Strömstedt

Paren berättar: Fördomar och fördelar kring sin ålderskillnad