Björn Ulvaeus och dottern Anna bjuder äldre på julbord

Foto: Höger, Henrik Holmberg/TT, vänster, Adam Ihse/TT

Björn Ulvaeus bjuder på lyxigt julbord tillsammans med dottern Anna på Slottsholmen i Västervik. Gästerna är boende på äldreboenden.

Musiker och hotellägare. Abba-Björn är en man med flera järn i elden. Förutom hotell i Stockholm byggde Björn för några år sedan Slottsholmen on Water i sin gamla hemstad Västervik. Hotellet drivs av dottern Anna Ulvaeus som är vd.

Mamma mia – här är alla Abba-stjärnornas barn

"Bästa dagen på hela året"

Inför julen kommer Björn och hans dotter att bjuda in kommunens äldre invånare till julbord på Slottsholmen, berättar Anna för Newsner. Det har de gjort sedan 2018 och bestämde sig för att göra det till en tradition.

Bild på Björn Ulvaeus och Anna Ulvaeus bakom ett bord med julblommor, ljus och lussekatter.

Björn Ulvaeus och yngsta dottern Anna Ulvaeus

Foto: Zap PR

Det var Anna som kom med idén om att göra något för de äldre som bor på kommunens äldreboenden. I år har man utökat antal platser för att kunna ta emot ännu fler gäster. Anna Ulvaeus tycker att det är den bästa dagen på hela året.

– Det finns inget bättre. Att se alla så glada, de klär upp sig och lever upp lite när det händer någonting sådant här i vardagen, säger hon.

Se också: Så gör du om de klassiska julrätterna till vegetariska

Så gör du om de klassiska julbordsmaträtterna till vegetariska
1:06

Efter reklamen: Så gör du om de klassiska julbordsmaträtterna till vegetariska

(1:06)

Slå på ljud

Hotellet på vatten som för övrigt är nordens största flytande hotellplattform var ett sätt för Björn att ge tillbaka till staden han växte upp i.

– Jag känner mig oerhört stolt över Slottsholmen som jag hoppas ska locka många besökare till Västervik, så att de får se hur fin min barndomsstad är, sa Björn i en tidigare intervju.

Vill bjuda på lyxig julmat

Julidén kom till av att Anna Ulvaeus har haft anhöriga på äldreboende och upplevde att maten generellt inte var den roligaste. Därför ville hon göra något och det blev ett lyxigt julbord. Konceptet går väldigt bra och många gäster uttrycker hur mycket de uppskattar maten, som till största del är närodlad och närproducerad i regionen.

– Vi arbetar aktivt för en hållbar matfilosofi där medvetna val är en självklarhet som genomsyrar hela verksamheten. Jag är mycket stolt över att få förvalta min pappas vision, säger Anna.

Så lever ABBA-Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus barn idag

Ibland är det de små sakerna som förgyller tillvaron. Vi är nog många som kan känna igen oss i att julen till stor del handlar om maten, och att få äta ett vällagat traditionellt julbord kan ha stor betydelse. Kanske särskilt för den äldre generationen.

Att julbordet är en mycket uppskattad tillställning bekräftas också av Fia Wilensjö som är aktivitetssamordnare på äldreboenden i kommunen.

– Det är magiskt. Hela Slottsholmen är abonnerat och det är full service, säger hon.

Se också: 8 saker du inte visste om Abba

Abba – 8 saker du kanske inte visste om popgruppen
1:21

Efter reklamen: Abba – 8 saker du kanske inte visste om popgruppen

(1:21)

Slå på ljud