Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Colin Nutley planerar uppföljare till kultfilmen "Black Jack"

30 aug, 2021 
AvMirijam Geyerhofer
Colin Nutley planerar uppföljare till Black Jack.
Colin Nutley planerar en uppföljare till Succéfilmen Black Jack med Helena Bergström i huvudrollen som hade premiär 1990.
30 år efter att kultfilmen Black Jack gjorde succé på svenska biografer planerar regissören Colin Nutley för en uppföljare. Inspelningen planeras att starta nästa år.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Dansbandsfilmen Black Jack drog mängder av svenskar till biosalongerna när den hade premiär under hösten 1990 och har klassats som en riktig kultfilm. Nu berättar filmens regissör Colin Nutley för danstidningen Får jag lov att det finns planer för en uppföljare, enligt Aftonbladet.

Nästa år är det tänkt att inspelningen ska starta, och Nutley hoppas att det kommer gå att samarbeta med folkparker och Folkets hus för att få samma känsla som i originalet.

“Filmen har blivit mycket större än jag trodde” och “dansband sitter så djupt i människors hjärtan”, säger Colin Nutley bland annat i intervjun.

Helena Bergström gör huvudrollen

I filmen sågs Helena Bergström som den ensamstående mamman Inger som återvände till sin barndomsort Hedesunda söder om Gävle i juletider. Där träffar hon två män; den tillbakadragne Kaj (Jan Mybrand) och kvinnokarlen och tillika trummisen Tommy i dansbandet Black Jack (Carl Kjellgren).

Annons

Den romantiska komedin är full av intriger och beskrivs hos SF Studios som ”ett triangeldrama i dansbandsmiljö”.

Se också: Kultfilmerna vi aldrig glömmer

5 svenska kultfilmer – de här glömmer vi aldrigBrand logo
5 svenska kultfilmer – de här glömmer vi aldrig

Enligt intervjun är Colin Nutley inne i ”väldigt konkreta planer” och hoppas på att vara i hamna med projektet inom en ganska kort tid. Handlingen i uppföljaren avslöjar han dock inget om.

"Inget stoppar oss nu" på topplistorna

Colin Nutley har gjort många filmer på temat typiskt svenskt, där de två Änglagård-filmerna är bland de mest kända. När Black Jack gick upp på bio blev inte bara filmen utan även musiken stor över hela landet och det är nog många som de senaste året svängt runt i en bugg till tonerna av ”Inget stoppar oss nu”.

Annons

Kritikerna var minst sagt oeniga i sina recensioner till originalfilmen. Från Aftonbladet kom bland annat "Filminstitutet kan posta Guldbaggen redan i dag!" medan Svenska Dagbladet tyckte den direkt motsatsen och kommenterade med "Som så många andra svenska filmer under senare år saknar Black Jack förutom ett bra manus en historia".

Många av tittarna älskade dock filmen som ses som en riktig svensk klassiker och senast i juni sändes i repris på SVT. Vad tittarna och recensenterna säger om uppföljaren återstår att se.

Annons