Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Casper Janebrink om nya familjelivet: ”Det har varit en turbulent tid”

10 feb, 2023 
Frida Funemyr
Casper Janebrink har mycket på gång. Han befinner sig mitt uppe i en ny krogshow och har nyss blivit pappa – igen. Vi träffar Casper Janebrink och pratar skilsmässan med Helena, Arvingarna och att bli pappa mitt i livet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att det är mycket som händer i Casper Janebrinks liv både privat och yrkesmässigt är knappast en överdrift. Han är mitt uppe i krogshowen I love Arvingarna, som pågått under hösten i Göteborg men som nu kommit till Hamburger börs i Stockholm. Casper avslöjar att det blir en musikalisk resa, från tonårsrummet med idolposters och signerade vinylskivor till dansbanor, konserter, allsånger och minnen. Ett slags nostalgi-trip.

Se också: Casper Janebrink skiljer sig med hustrun Helena – egna ordenBrand logo
Se också: Casper Janebrink skiljer sig med hustrun Helena – egna orden

– Idén föddes någon gång efter framgångarna med I do. Det hände ofta att föräldrar kom fram med sina barn efter en spelning. De berättade för oss att de alltid älskat vår musik och nu har även deras barn börjat uppskatta våra låtar, vilket är otroligt roligt, utbrister Casper som slog igenom med sina kompisar i Arvingarna för 30 år sedan med låten Eloise.

Annons

Under alla år tillsammans på scen har gänget byggt upp en stark vänskap, men även om det händer ibland så umgås de sällan privat.

– Vi är som en familj som har otroligt roligt ihop. Men eftersom vi tillbringar väldigt mycket tid ihop i samband med våra spelningar så kanske det inte är killarna i bandet jag ringer till främst under lediga dagar, menar Casper.

Arvingarna
Arvingarna är i Stockholm med krogshowen I love Arvingarna.

Skillnaden från när de slog igenom för tre decennier sedan till idag är framför allt att på den tiden fick de göra det mesta själva, allt ifrån att boka spelningar till att fixa med ljussättningen på scen. Idag kan de fokusera på det de brinner för, nämligen att sjunga och underhålla en publik.

Annons

– När man på den tiden skulle hålla i alla de där bollarna samtidigt var det lätt att tappa bort sig själv, men nu ligger allt fokus på att få stå på scen. Jag får verkligen en kick av att se responsen från publiken när vi spelar. Det känns oerhört fint att få sprida glädje och få höra från de som lyssnat att vi berört dem på olika sätt, säger han.

Träffade Therese på gymmet

Musiken har funnits i Caspers liv så länge han kan minnas. Han började spela i ett hårdrocksband och tyckte det var kul att uppträda. Men i grunden är han utbildad snickare och han hann börja jobba som hantverkare, men så fick bandet allt fler spelningar och intresset för musiken tog fart.

– Vi började få betalt och insåg vi att vi kunde jobba med detta. Två år senare vann vi med Eloise och sedan sa det kaboom, säger Casper.

Musiken har en stor del i hans hjärta. Casper beskriver hur olika låtar kan påverka hans känslor. En viss typ av låt får honom att orka och träna hårt medan en annan kan få honom att bara sitta och gråta. På frågan om han har nära till känslorna, menar han att han kan lätt bli rörd av till exempel romantiska komedier med lyckliga slut. Lyckan i sig gör honom berörd och han berättar att han själv befinner sig på en plats i livet där han känner sig lycklig.

Annons

Men det har varit en tuff och turbulent tid. För ett år sedan träffade han kärleken Therese Andersson. Han var då fortfarande gift med Helena, mamman till deras två barn Alice 20 år och Felix 18 år.

– Jag och Therese sågs första gången på gymet där jag tränar. Vi hamnade intill varandra i samma träningsklasser och började med tiden prata. Efter 2-3 gånger i veckan då vi sågs i samband med de här träningspassen lärde vi känna varandra och jag insåg att jag började längta efter de här tillfällena då Therese kunde dyka upp på gymet, berättar Casper.

Förutom att Casper fastnade för hennes vackra utseende kände han att de hade så kul ihop.

– Hon har en humor som jag gillar. Dessutom är hon grymt smart. Men allt gick väldigt fort och i helt fel ordning, säger han och suckar.

Annons

Efter 20 år som gifta gick Casper och Helena skilda vägar.

Det var inte planerat, men Therese blev gravid och vi är nu föräldrar till Hugo som hunnit bli ett halvår, säger Casper.

Känner igen sig i tonårsbarnen

Trots att det var så längesedan som han blev pappa till sina äldsta barn kändes det som alla minnen kom tillbaka när Hugo kom till världen.

– Det är såklart blandade känslor, men jag tror jag är ungefär på samma sätt till Hugo som jag varit med mina andra barn, en rätt busig som pappa.

Casper beskriver hur han, helt naturligt, inte har samma relation med sina stora barn som tidigare.

Fakta. Casper Janebrink

  • Familj: Therese Andersson 34, barnen Hugo, barnen Alice, 19 och Felix, 17, tillsammans med ex-frun Helena.
  • Ålder: 53 år
  • Bor: I Floda
  • Yrke: Artist
  • Aktuell med: Krogshowen I love Arvingarna på Hamburger Börs i Stockholm och därefter i Göteborg. Sedan blir det en sommarturné!

– De är tonåringar, orkar inte så mycket och är väldigt trötta. De sover på dagen och är uppe på natten, slänger i dörrar och vill vara för sig själva. Men det är som det ska, det är frigörelsen ska vara och jag känner mig ganska bekväm med den. Jag tycker inte att det är så läskigt att behöva släppa taget, menar Casper.

Annons

Dottern bor främst kvar hos sin mamma så de två kanske inte ses lika ofta som tidigare. Sonen bor mest hos Casper om känner igen sig själv i Felix när han var i samma ålder.

– Man är rätt självupptagen i den där åldern. Kanske var jag inte lika trött som mina barn, det var nog mer action i mig. Jag var nog inte heller så revoltig, jag tror mamma sagt att jag slängde dörren en gång. Jag är inte så orolig över det avstånd som bildas nu för jag vet att de kommer tillbaka, de kommer vilja umgås med oss vuxna om några år igen. Viktigast i min roll som pappa är att visa att jag finns där för dem, att jag lyssnar och ser dem. Men som sagt, det har varit en turbulent tid och den här resan har inte varit lätt för dem.

När Casper berättade om att han träffat en ny kvinna och att det var ett barn på väg blev hans barn ledsna, arga och frustrerade. Casper beskriver hur han till en början kände en stor sorg och skuld som splittrade familjen.

– Det är klart att det känns som ett nederlag när man skiljer sig. Jag har haft en massa ångest över att jag inte lyckades hålla ihop familjen och är ledsen än idag över att jag inte orkade eller vågade satsa längre. Samtidigt träffade jag en person och blev pladask förälskad. Jag kände att jag behövde göra det som hjärtat sa åt mig att göra även om det gjorde ont. Det är jättesvåra val, berättar Casper.

Annons

Nya familjen

Nu har sorgen och förändringen landat, både hos honom och hans barn, men han känner fortfarande att allt gick i fel ordning.

– Ibland tar livet nya vändningar utan att man själv kan greppa det och inte heller backa. Gjort är gjort, livet är kort och jag vill också leva det. När man lämnat något så är det inte säkert att den man lämnar kan gå vidare lika fort. Vi är i olika faser och jag vill jag vill verkligen förhålla mig ödmjuk och visa respekt inför det som vi haft, säger Casper och berättar att de levde tillsammans i 20 år, en lång tid där man delat så många resor, giftermål, barn och en massa andra minnen.

Han säger att ”klar i den här sorgen” kommer han inte känna sig förrän det blivit bra för båda parter efter det som varit.

Annons

– Jag vill inte att det ska bli bra för bara mig, jag vill att det ska bli bra även för henne. Vi skilde oss för att det ska bli bra för båda.

Casper berättar att det låg en hel del nervositet när hans barn och Therese skulle träffas första gången, men det tog 2-3 gånger och sedan fann de varandra.

– Jag, Therese och Alice var till exempel ute tillsammans i lördags kväll och vi hade jättekul ihop, utbrister han.

Största skillnaden med att vara kär som ung och nu på lite äldre dar handlar enligt Casper om att man pratar mer.

– Man vet mer vad man ska tänka på för att få det att funka. Då lärde man sig av olika misstag. Nu, med mer erfarenhet i ryggsäcken, så vet man vad man inte ska bli förbannad eller ledsen över.

Kärnan i en sund kärleksrelation tror Casper handlar om att vara lyhörd, se och pratar med varandra.

– Men också att lyfta varandra. Jag är inte alltid bra på det här, men jag jobbar på det och försöker hela tiden bli bättre.

Åldersskillnaden är påtaglig

Casper är nästan 20 år äldre än Therese och han tycker det märks ibland när de diskuterar.

Annons

– Jag har liksom ett annat sätt att uttrycka mig på och har lite andra värderingar. Det handlar om att man sa en del saker på ett sätt förr som hon till exempel inte tycker att man bör säga idag. Där känns jag lite gammal ibland. Men annars känner vi inte av åldersskillnaden. Hon är väldigt mogen medan jag är rätt barnslig. Kanske tycker hon att jag är lite väl barnslig, men jag tänker att hon hade inte heller sökt sig till en äldre man om hon inte hade uppskattat det, säger Casper.

Casper berättar att Hugo är en blandning av honom och Therese.

Jag känner igen mig själv väldigt mycket, men kan också se många av Thereses drag. Han tycker om musik. Sjunger jag för honom så blir han alldeles knäpptyst. Speciellt mycket uppskattar han när jag sjunger ”Bränn en brygga”, säger Casper och börjar sjunga medan visar hur han brukar vagga med sin son i famnen innan han somnar.

– Valstakt funkar superbra, utbrister Casper.

Under hösten har Casper spelat i Göteborg, vilket gjort att han kunnat vara hemma med sin nyfödda son en hel del. Casper har köpt hus i Floda där nu även Therese för första gången får leva både villa- och familjeliv. Här har Casper renoverat, kaklat och fått användning av hantverket som han en gång utbildade sig till.

Annons

Tio snabba med Casper Janebrink

Vid sidan av musiken, vad har du för intressen då?
– Jag gillar att träna. En dag i veckan brukar jag och Therese lämna Hugo till mormor och morfar så vi kan fortsätta träna ihop ibland. Jag har en hund som jag gärna är ute och promenerar med. Men sedan älskar jag ju att vara på västkusten. Jag har haft en båt och skulle mer än gärna vilja ha en igen i framtiden. Det är en stor dröm. Resor är ju också för härligt!

Vad gör dig rädd?
- Kriget i Ukraina skrämmer mig. Vart är vi på väg och varför kan vi inte bara samsas? Måste vi hela tiden ha mer och mer? Vi föder barn till en värld som vi vill ska vara bra, inte sant? Klimathotet är läskigt också, det går ju i sådan fart.

Vad gör dig lycklig?
– Att få vara med alla mina barn, Therese och med mina föräldrar. Jag älskar att umgås med nära och kära, familjen är det viktigaste. Föräldrarna blir äldre och man vet inte hur länge man kommer ha dem i livet.

Går något av barnen i dina fotsår?
– Alice är musikintresserad och spelar både gitarr, piano och skriver egna låtar. Felix har taktkänsla och har suttit en hel del vid trumsetet. Musik är ju otroligt glädjande och skulle de vilja satsa på samma yrke so jag skulle jag inte stoppa dem. Jag kommer aldrig pusha dem, men stöttar dem såklart. Men det behöver ju inte vara professionellt. Spelar man ett instrument har man ju glädje av det hela livet. Och framför allt, man kan glädja andra.

Vad skulle du säga är det tuffaste du genomgått?
– Jamen det är ju skilsmässan, så är det ju bara. Det är jättetufft. Man har delat så många år och plötligt är allt bara slut. En vän sa till mig att det tog fem år ungefär innan han kunde släppa de värsta känslorna och gå vidare efter sin skilsmässa. Det där är säkert väldigt olika, men jag tror att måste få ta tid. Samtidigt är jag ju så lycklig i den nya relationen, glädjen och sorgen går liksom sida vid sida.

Tror du på någon högre makt?
– Jag har väl bett till Gud någon gång, men nej jag tror faktiskt allt är slut efter livet här.

Sista du gör innan du lägger dig?
– Pussar godnatt på Therese.

Första när du vaknar?
– Jag är mer morgon- än kvällsmänniska. Jag älskar att gå upp medan det är mörkt och se dagen gry, när man ser hur det börjat ljusna.

Vad har du för framtidsdrömmar?
– Många mål med Arvingarna har vi redan betat av, men visst skulle det vara kul att göra några låtar ihop med en symfoniorkester en dag. Och skapa nya låtar, nya album, gå upp på nya scener och göra fler krogshower är alltid kul. Men först och främst så hoppas vi kunna rulla vidare till fler städer med ”I love Arvingarna”.

Annons