Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Mello-aktuella Cazzi Opeia om åren innan genombrottet: Vände på varje krona

12 feb, 2024 
Joakim Löwing
Cazzi Opeia sitter i skräddarställning i studion.
”Mitt skrivande bygger mycket på glädje och inspiration”, säger Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker, som tävlar i Melodifestivalens tredje deltävling i Växjö.
Förra året var hon en av låtskrivarna till Loreens vinnarlåt Tattoo.
Nu drömmer Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker om att få representera Sverige på hemmaplan – som artist i världens största musiktävling.
Precis som en av hennes tre pappor (!) är pricksäkerhet en styrka, fast på ett annat sätt än för honom …
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Mello-artisterna som träffade kärleken på jobbetBrand logo
Se också: Mello-artisterna som träffade kärleken på jobbet

Moa Carlebecker är tillbaka som artist i Melodifestivalen. 2022 placerade hon sig på nionde plats i finalen med I can´t get enough under sitt artistnamn Cazzi Opeia.

Nu heter bidraget Give my heart a break – som hon har skrivit tillsammans med Ellen Berg, Jimmy Jansson och Thomas G:son.

– Det är otroligt roligt att få vara med i den här bubblan igen. Ända sedan jag var liten har jag känt en stark kärlek till Melodifestivalen. Det har alltid varit givet för mig att titta på programmet och finns många favoritlåtar genom åren, ler Moa.

Skrev Tattoo – Loreens vinnarlåt i Eurovision

35-åringen har haft betydligt större framgångar som låtskrivare i karriären – men kunde i fjol ha varit den som tävlade med Tattoo. Låten som Loreen inte bara vann Melodifestivalen med – utan hela Eurovision song contest.

Annons

– När jag skrev Tattoo ihop med Peter Boström, Thomas G:son, Jimmy Jansson och Jimmy ”Joker” Thörnfeldt var den till en början tänkt för mig. Jag kände att det var en fantastiskt bra låt med goda vinstchanser, men den var ändå inte jag. Många undrar om jag så här i efterhand inte ångrar att Loreen fick sjunga den i stället, men det gör jag faktiskt inte ett dugg. Låten var som klippt och skuren för henne.

Moa fortsätter:

– Samtidigt är jag förstås supernöjd och stolt över att ha bidragit till Sveriges vinst i Eurovision song contest. Det blir en häftig upplevelse utöver det vanliga för den artisten som får representera vårt land på hemmaplan i maj.

Loreen med vinnarstatyett i hand.
Loreen vann både Melodifestivalen och Eurovision, med en låten Tattoo som Cazzi Opeia varit med och skrivit.

Något hon själv inte precis skulle tacka nej till. Snarare vore det rena drömmen.

– Ja, tänk om den också skulle gå i uppfyllelse. Precis som drömmen om att kunna livnära mig på min musik har gjort under senare år. Tidigare hade jag flera tuffa år, där jag mer eller mindre fick vrida och vända på varenda krona för att få ekonomin att gå ihop. Det var ångest varje månad då räkningarna skulle betalas. Därför uppskattar jag verkligen att inte behöva går runt och oroa mig över pengar längre.

Annons

Moa är glad över att hon inte gav upp sina artistdrömmar när det var som tyngst.

– Musik har varit min stora passion hela livet, det har egentligen aldrig funnits något annat som jag velat bli än artist. Jag älskade att uppträda redan i ung ålder. Men det är inte lätt att kunna försörja sig som artist och det gäller verkligen att kämpa för man får sällan något gratis. Några av mina ledord var att inte tycka synd om mig själv, utan att hela tiden köra på.

Tävlade i Idol – fick skivkontrakt direkt

Efter att ha läst gymnasieutbildningen Music and production i Skara jobbade Moa några korta perioder utomlands i Spanien, London och New York. 2009 deltog hon i Idol på TV4 – och åkte ut i kvalfinalen.

– Men jag var ändå med mycket i rutan och hann sätta avtryck, jag är ju en färgglad person som inte är rädd för att sticka ut. Redan dagen efter jag blev utslagen hörde ett skivbolag av sig och ville skriva kontrakt. Sedan släppte jag min första singel.

Cazzi Opeia på Mello-scenen.
2022 tog sig Cazzi Opeia till finalen i Friends arena med låten I can’t get enough.

– Men det blev inga större framgångar och när jag uppträdde var det på mindre scener. Det gick i alla fall lite bättre med dj-kollektivet Female dj revolution som jag turnerade med och sedan även ett samarbete med Dj Tiesto.

Annons

Eftersom Moa under många år även skrivit egna låtar hade hon en rejäl samling som bara väntade på att få ges ut.

2016 fick hon tips om K-pop – som är den mest populära och bäst säljande musikgenren i Sydkorea. Den hämtar mycket inspiration från 1990-talets världsgrupper som Spice Girls, Backstreet Boys och N´Sync.

– Jag hade aldrig hört talas om K-pop innan, men tänkte att det vore värt ett försök då jag hade skrivit många glada poplåtar som kanske kunde passa in där.

Och det kan man lugnt påstå att de gjorde. Efter genombrottet med låten Peek-a-boo 2017 – framförd av den koreanska gruppen Red velvet – har succén bara fortsatt.

K-pop-bandet BTS på scen.
Cazzi Opeia har skrivit skrivit många hits till K-pop-band, bland annat till superpopulära BTS.

Sedan dess har hon öst ur sig hits åt några av världens största band – som BTS, Red velvet och TWICE. Låtarna hon varit med och skrivit har spelats över 4,2 miljarder gånger bara på Spotify och lett till över 40 förstaplatser på olika Billboardlistor globalt.

Annons

– Musikindustrin där borta är extremt stor och de säljer fortfarande en massa fysiska skivor också. Jag brukar åka till Sydkorea minst ett par gånger per år och har fått höra av både anställda på olika skivbolag och andra låtskrivare att de blev starstruck när de träffade mig. De ser mig som en superstar och sådant kan ju vara lite svårt att ta in.

Samma sak gäller faktiskt ibland från artisterna – som har en stor respekt för Moa efter alla hennes framgångar.

– Det händer också att folk på stan i Sydkorea känner igen mig. Då kommer de fram för att ta en bild tillsammans med mig och prata lite. Det är väldigt trevligt och kul.

Moa har skrivit inte mindre än mellan 110 och 120 låtar per år under de senaste åtta åren till K-popgenren.

Det här är Cazzi Opeia

Namn: Moa Carlebecker.

Ålder: 35 år.

Familj: Sambon Jonas och hunden Dobby. Mamma Anna och de tre papporna Bengt (biologisk pappa), Ragnar och Göran (extrapappor), storasyster Emma, lillasyster Sanna och lillebror Herman.

Bor: Midsommarkransen, Stockholm.

Yrke: Artist och låtskrivare.

Aktuell: Tävlar i Melodifestivalens tredje deltävling med låten Give my heart a break.

– Jag kan vara väldigt produktiv. Och vissa där borta förväntar sig nästan att jag ska skriva en låt per dag, haha. Men för mig är det också viktigt att jag lämnar ifrån mig något bra, som jag kan stå för och som ger lyssnarna en känsla. Mitt skrivande bygger mycket på glädje och inspiration.

Annons

Fått både Musikförläggarnas pris och Platinagitarren

2021 belönades hon med Musikförläggarnas pris – ett svenskt musikpris som årligen delas ut till svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare. Andra som vunnit det är bland annat Max Martin, Per Gessle, Ola Salo, Joakim Berg, Tim ”Avicii” Bergling, Håkan Hellström och Robyn.

– En otroligt hedrande skara att ingå i, ler Moa. Och jag är lika stolt över Platinagitarren, som jag fick 2023. Det är Stim som ger ut den och där har även namn som Benny Andersson, Lars Winnerbäck, Laleh och Veronica Maggio vunnit.

2011 anmälde Moa sin första låt hos Stim – I belong to you – och har i skrivande stund 154 registrerade verk där.

– Att få Platinagitarren är som att sluta cirkeln för mig. Jag skrev min första låt på gitarr när jag var elva år och använde de enda tre ackorden jag kunde. Men det behövs faktiskt inte mer för att skriva en bra poplåt.

Trots att alla hitlåtar har gett henne en helt annan ekonomi än innan, bor hon och sambon Jonas kvar i sin enrumslägenhet på 40 kvadratmeter i Midsommarkransen, Stockholm.

Annons

– Det har nog en del lite svårt att förstå, speciellt i Sydkorea. Vissa kanske tror att jag bor i ett palats eller liknande med tanke på hur bra det har gått på senare år, haha. Men vi har bott i över elva år och trivs väldigt bra i ettan – även om vi har börjat titta på större boende.

Artisten Cazzi Opeia uppträder i färgglad läderväst.
För den breda publiken är Cazzi Opeia känd som färgglad Melloartist. Men hon har en lång karriär bakom sig som dj och låtskrivare.

Moa träffade Jonas när han filmade och producerade en musikvideo till henne 2012. Han har arbetat inom film- och tv-produktion i över 20 år.

– Vi blev kära i varandra under inspelningen, det var väldigt romantiskt. Jonas är en underbar person och vi har alltså varit ett par i snart tolv år. Någon gång i framtiden skulle jag gärna vilja ha barn, men för tillfället får det räcka med hundvalpen som vi skaffade nyligen, det är en Cavalier king charles spaniel som heter Dobby.

Annons

Har tre pappor varav en är OS-medaljör i pistolskytte

Moa föddes i Eksjö och växte upp i Växjö, innan hon flyttade till Stockholm. Hennes familj är stor – och utspridd över landet.

Bland annat har hon inte mindre än tre pappor …

– Ja, jag ser dem faktiskt som det. Bengt är min biologiska pappa, men jag växte mest upp med Ragnar – som då var min mamma Annas sambo och i dag är hon sambo med Göran – som jag också har en nära och tajt relation med.

Ragnar heter Skanåker i efternamn och vann bland annat ett OS-guld och fyra VM-guld i pistolskytte.

Moa fick prova att skjuta en hel del när hon var yngre och var hyfsad på att träffa tavlan.

– Mamma blev också duktig och tävlade även hon, men jag hade alldeles för dåligt tålamod. Jag ville hellre hem och skriva musik. Där är jag mer pricksäker, skrattar hon.

I släkten finns flera välkända namn som skådespelaren Johannes Brost (morbror till Moa) och programledaren Gry Forssell (kusin).

– Det är väldigt sorgligt och tråkigt att Johannes gick bort 2018. Han var en otroligt fin människa som alltid uppmuntrade mig i min musik. Jag har även hållit på en del med teater och fick praoa när Johannes spelade in serien Rederiet på SVT. Han fixade och donade så att jag fick prova att vara statist. Det var jättekul.

Moa har en stor släkt – så räkna med att det finns ett rejält gäng som håller på henne i Melodifestivalen.

Artisten Jacqline.
Jacqline tävlar i samma deltävling med låten Effortless, som Cazzi Opeia varit med och skrivit.

Och hon har faktiskt också varit med och skrivit Jacqlines låt Effortless – som är med i samma deltävling.

– Det blir konstigt och annorlunda att tävla mot sig själv. Men då ökar chansen att gå vidare och jag vill ju gärna till finalen, skrattar Moa.

Annons