Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Bryter löftet om känsliga Diana-intervjun – nu varnas tittarna

12 aug, 2022 
Ibraheem Alsalman
Prinsessan Diana.

Det har kommit fram nya detaljer kring den nya Diana-dokumentären.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nyheten den där augustimorgonen 1997 slog ned som en bomb. Prinsessan Diana är död. Diana jagades av fotografer vilket ledde till att bilen kraschade och prinsessan förklarades död. På bilder inifrån bilen syntes Diana oroligt vända sig om mot bakrutan och spana mot förföljande paparazzis. Efter dödskraschen kom det fram att den nye chauffören, Henri Paul, var påverkad av alkohol då han hade slutat sitt arbetspass. Paul hade inte räknat med att bli inringd.

Se också: Prinsessan Dianas stilresa genom tidernaBrand logo
Se också: Prinsessan Dianas stilresa genom tiderna

Sedan dess har böcker skrivits om Diana. Dokumentärer har gjorts och sorgen är förstås fortfarande stor.

Under de senaste åren har en ny dokumentär varit på tapeten. Den handlar om prinsessan och på fredag är det dags för biopremiär runtom i Sverige.

Annons

Dokumentären innehåller många detaljer och den visar bland annat skandalintervjun som journalisten Martin Bashir gjorde 1995. I intervjun öppnade prinsessan av Wales för första gången upp om bulimi och äktenskapsbrott.

Förra året avslöjades det från flera håll att Martin Bashir hade använt oetiska metoder för att tvinga fram en intervju med prinsessan Diana. Han ska bland annat ha påstått att prins William och prins Harrys dåvarande barnflicka hade en affär med prins Charles.

Vändningen kring skandalintervjun - klipps inte bort

Efter att informationen läckt ut valde BBC, som äger dokumentären, att klippa bort intervjun. Public service-jätten lovade att aldrig sända intervjun med hänsyn till anhöriga.

”Nu när vi känner till det chockerande vis på vilket intervjun blev av har jag beslutat att BBC aldrig kommer att visa programmet igen. Vi kommer inte heller att ge andra licens att sända hela eller delar av programmet”, sa BBC:s vd Tim Davie i ett uttalande.

Annons

Men nu kommer vändningen.

Intervjun kommer att visas i sin helhet i dokumentären som har namnet "The Princess”. Ingenting har alltså klippts bort, så som det lovades innan.

– Vi anser att den här intervjun är av journalistiskt värde då den tydligt visar på hur Diana behandlades av pressen, kungahuset och av oss alla. Att inte visa en av de mest kontroversiella intervjuerna är som att skriva om historien, säger Anna Lindström från distributionsbolaget Lucky Dogs i ett pressmeddelande.

Samtidigt poängterar man att tittarna kommer varnas där det tydligt framkommer att skandalintervjun gjordes av "tveksamma etiska metoder".

Annons