Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Dagny Carlsson skänker sin lägenhet till Cancerfonden

25 okt, 2021 
Jessica Rådne
Dagny gör v-tecknet med fingrarna och ler.
Dagny Carlsson, 109, flyttade tidigare i år in på äldreboende. Nu ska hon skänka sin lägenhet i Solna till en organisation som ligger henne varmt om hjärtat – Cancerfonden.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I vanlig ordning är det via sin vän, datorlärare och presskontakt Elena som Dagny på bloggen förmedlar en nyhet från sitt liv. Tidigare i år flyttade 109-åringen in på ett äldreboende vilket innebär att hennes lägenhet på fyra rum och kök i Solna i Stockholm en tid stått tom.

Dagny har nu tagit ett beslut om att skänka den till välgörenhet. Elena skriver å Dagnys vägnar på bloggen att:

Se också: Dagny Carlsson Sveriges äldsta bloggare

Dagny Carlsson – Sveriges äldsta bloggareBrand logo
Dagny Carlsson – Sveriges äldsta bloggare

”I många år har Dagny sagt att hon önskar ge en gåva till Cancerfonden när det blir dags att skriva sitt testamente. Nu har denna intention blivit verklighet. Hon bor permanent på ett äldreboende och har överlämnat sin lägenhet, 4 rum och kök, till Cancerfonden.”

Annons

Elena berättar att representanter för den ideella organisationen har besökt Dagny på äldreboendet och tackat för den generösa gåvan. Dagny själv har även förklarat anledningen till varför valet föll på just denna organisation.

Därför föll valet på Cancerfonden

dagny carlsson på röda mattan 2020
Dagny Carlsson på röda mattan inför Cancerfondens gala Tillsammans mot cancer 2020.

– Cancerfonden behöver pengar för att fortsätta sin framgångsrika forskning. Om vi hjälps åt så kan vi hjälpa många människor. Cancern tog min man och jag vill nu göra allt jag kan för att inte många flera ska gå samma öde till mötes, säger Dagny på bloggen.

Dagny har varit gift två gånger. Hennes andra make Harry gick bort i cancer 2004. Sedan dess har Dagny levt som änka. När Dagny för några år sedan gick på röda mattan vid Cancerfondens gala Tillsammans mot cancer, förklarade hon för Aftonbladet varför hon stöttar Cancerfondens insamlingsarbete:

Annons

– Så att forskningen kan komma framåt. De har ju inte lyckats hitta orsaken ännu. Men vi får hoppas, sa Dagny då.

Så minns hon maken Harry

dagny carlsson röda mattan 2018
Dagny Carlsson på röda mattan 2018, vid Cancerfondens gala Tillsammans mot cancer.

Hon passade även på att minnas sin framlidne livskamrat Harry.

– Jag minns honom som en glad, sympatisk och humoristisk man som tyckte om att resa och vara ute bland folk.

Hon konstaterade även:

– En sån här dag när det är tal om cancer tänker jag på honom. Annars kan man inte gå och sörja hela livet. Man måste gå vidare.

Dagny Carlsson har inga barn

Dagny Carlsson har inga arvingar. Hon fick aldrig barn, något som hon delvis ångrat. På sin blogg har Dagny tidigare skrivit om anledningen till att det inte blivit så i de två äktenskapen.

Annons

”Jag har inga barn för att jag valde fel man vid första giftermålet. Sedan ansåg jag mig vara för gammal vid det andra giftermålet. Det var antagligen inte meningen att jag skulle bli en mor”.

Om varför äktenskap nummer ett inte höll hade hon en teori:

”Det är mest de vackra människorna som har tur i kärlek. De fula får antingen hålla till godo med den som de kan få eller också komma på överblivna kartan, vilket är detsamma som att förbli ungmö eller ungkarl. Jag tror att jag var så rädd att komma på överblivna kartan vid första giftet att jag ingick ett förhastat äktenskap. Klok blir man inte förrän efteråt.”

Källa: Aftonbladet, Hänt, Dagnys blogg

TV: Det här är ålderismBrand logo
TV: Det här är ålderism
Annons