Lästips: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Därför försvann Tone Norum från rampljuset

28 aug, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Hon var bara 20 år när hon slog igenom, med en låt skriven av sin brors bandkamrat – Joey Tempest.
Efter en monsterhit med Allt som jag känner ihop med Tommy Nilsson valde Tone Norum dock att lämna rampljuset.
– Det var ett medvetet och väldigt skönt beslut, har Tone Norum sagt till GP.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Medan vissa 80-talsstjärnor har hållit sig kvar i rampljuset på mer eller mindre hyllade sätt, så har andra försvunnit både från det mediala utrymmet och lagt karriären på hyllan i förmån för annat.

5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

En sådan person är Tone Norum. Syster till John Norum i Europe var det inte konstigt att Tone slog igenom redan som 20-åring, med en låt skriven av Europe-frontmannen Joey Tempest. Under slutet av 1980-talet avlöste Tones hits varandra på försäljningslistorna, och hon turnerade runt om i folkparkerna i landet.

Annons

– Jag var så ung, hade ingen erfarenhet av någonting och aldrig stått på en scen. Och plötsligt hände allt på en gång, det blev som en storm. Jag var inte redo för ett sådant genombrott, har Tone Norum sagt i en intervju i GP 2013.

Än idag förknippar många Tone Norum främst med superhitten Allt som jag känner med Tommy Nilsson, en låt som släpptes 1988. Hon förstod med en gång att det skulle bli en framgångsrik låt.

– Det är min absolut största hit, en riktig klassiker som låg på Svensktoppen hur länge som helst. Jag är fortfarande väldigt stolt över den, sa Tone Norum i GP.

Därför försvann Tone Norum från kändisskapet

Men efter en intensiv karriär under ett par år i tidiga tjugoårsåldern släppte Tone några album till fram till 1996, då hennes sista skiva kom ut i butikerna. Efter det hittade hon kärleken Magnus, och paret flyttade till Nyköping och fick barn tillsammans. Det var också då Tone valde att lägga artistkarriären på hyllan, även om hon fortsatt sjunga i olika konstellationer och emellanåt dyker upp och sjunger sin gamla hit med Tommy Nilsson.

Annons
Tone Norum och Tommy Nilsson på Sommarkrysset.
Tone Norum och Tommy Nilsson.

– Jag lade av med musiken för att kunna vara hemma med barnen. Det var ett medvetet och väldigt skönt beslut, säger Tone Norum som först på senare tid börjat ta upp musiken på allvar igen.

Annons
Annons