Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Dödsfallet fick Kristina och David Lindgren att ändra sig

28 sep, 2020 
Joakim Löwing
Kristina och David Lindgren på en brygga
Kristina och David trivs på Värmdö där de bor.
Att jobba ihop är inget konstigt för David och Kristina Lindgren, som varit i samma bransch sedan de träffades 2001. Men efter att Davids mamma gick bort känner de att det är ännu viktigare att spendera tid ihop.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När David Lindgrens mamma dog förra sommaren blev det ännu viktigare för honom och hustrun Kristina att vara nära familjen. Artiststjärnorna träffas oftast dygnet runt – och har börjat jobba mer publikt ihop.

– Många par skulle säkert dra sig för det, men vi älskar att både leva och arbeta tillsammans, säger de.

Se också: Frida Boisens mamma tog sitt liv ”för att hämnas”

Frida Boisens mamma tog sitt liv: "För att hämnas på mig"Brand logo
Frida Boisens mamma tog sitt liv: "För att hämnas på mig"

David och Kristina Lindgren träffades 2001 när de utbildade sig till musikalartister på Dansforum i Göteborg – klasskompisarna blev ett par andra året.

– Vi umgicks jättemycket och hade roligt tillsammans. Efter ett års flirtande fick jag äntligen modet att ta första steget. Men jag kände mig ändå ganska säker på att hon var intresserad av mig också, berättar David.

– Jag sa redan året innan till mamma att det var en kille i klassen som det var något visst med och det hade jag ju rätt i, skrattar Kristina. Minns att jag tyckte han såg väldigt ung ut – jag var 21 och han 20 år.

Annons

David kontrar snabbt, där vi sitter i deras hus på Värmdö – med härlig utsikt över havet:

– Och det gör jag väl fortfarande (haha)? Han tillägger direkt:

– När vi blev ett par kände jag direkt att hon var helt rätt för mig, hade aldrig känt på det sättet för någon annan innan. Därför berättade jag för mina föräldrar att jag inte kommer att ha någon mer tjej någonsin – något jag står fast vid 18 år senare.

De gifte sig 2007 – och har i dag nioåriga sonen Ben och femåriga dottern Ella.

David har sin släkt i och kring Skellefteå, medan Kristina är från Göteborg. Men med tanke på deras arbeten är det lättast att bo nära Stockholm.

– Först bodde vi mer centralt, men kände att vi ville komma från tunnelbanan till ett lugnare område när vi fick två barn. Vi köpte det här huset då det var nybyggt för fem år sedan och trivs jättebra. Nära till naturen och till havet och allt som behövs finns här på Värmdö, framhåller Kristina.

Fick cancer

Att båda är väldigt hemmakära och älskar att bara vara med familjen har märkts tydligt under coronapandemin.

Annons

– Även om vi är sociala och gillar att umgås med vänner också har just den delen inte varit särskilt jobbig att avstå från, säger David.

Hur mycket de betyder för varandra, tar inte särskilt många minuter att upptäcka – över en fika i deras vardagsrum.

Det var en fruktansvärt jobbig tid

– David är så kärleksfull och så otroligt generös – att jag efter alla år fortfarande kan bli överraskad av det. Dessutom är han en fantastisk pappa. Det är långt från alla föräldrar som leker lika mycket med sina barn som han gör, berättar Kristina.

– Samma gäller Kristina, hon är en väldigt omtänksam och fin person på alla sätt. Och väldigt rolig – vi skrattar mycket tillsammans. Sedan är det ju inte säkert att andra förstår vår humor alltid (haha), säger David.

Paret har arbetat mycket tillsammans ända sedan de träffades – men aldrig så mycket som under det senaste året. I alla fall inte publikt sätt.

Ett medvetet val efter att Davids mamma Elisabeth gick bort i cancer i augusti i fjol.

– Det var en fruktansvärt jobbig tid och hemskt att se min pappa förlora sin partner från att han var 16 år gammal. Både jag och Kristina kände att vi ville vara ännu närmare varandra och verkligen ta vara på varje dag. Att vara i väg på egen hand med jobb i andra städer och bo på hotell ensam känns som slöseri med tid, tycker han.

Annons

Något det till och från blivit en del av – då David exempelvis varit på turné och Kristina spelat musikal i Malmö.

Nu träffas de oftast nästan dygnet runt – både som par och kollegor.

– Vissa klarar inte av det, men vi båda älskar att också jobba ihop, vi fungerar bäst tillsammans helt enkelt, ler David.

– Jag kan egentligen inte hitta någon nackdel som vi har det. Skulle i så fall vara om någon av oss blir sjuk när vi är med i samma uppsättning och ingen av oss kan vara hemma med barnen. Men vi har fantastiskt bra hjälp av mina föräldrar som kommer hit från Göteborg eller min syster som bor i närheten här på Värmdö, framhåller Kristina.

Huvudroller i Saturday night fever

Sedan förra året har de bland annat uppträtt i den egna föreställningen En kväll med Lindgrens, släppt en julskiva, haft julshow och deltagit i Så ska det låta på Svt tillsammans. När det gäller julskivan innehåller den utöver covers även en egenskriven hyllningslåt till Davids mamma – Ett sista andetag. Den framförde de första gången på tv i fyrans Nyhetsmorgon.

Annons

– Bland det svåraste jag gjort, med tanke på att det var så extremt känslosamt. Det var väldigt svårt att hålla tårarna borta, förklarar David. Den handlar inte bara om saknaden, utan även glädjen över all tid vi fick tillsammans – och har varit en betydelsefull bearbetning av sorgen.

David Lindgren i sataurday night fever
2021 spelar David och Kristina huvudrollerna i klassikern Saturday night fever.

Nu väntar musikalen Saturday night fever, som skulle spelats hösten 2020 men blivit framflyttad på grund av pandemin. Då spelar de för första gången den manliga och kvinnliga huvudrollen i samma uppsättning.

– Det ska bli fantastiskt roligt och är ju perfekt att vi kan träna tillsammans hemma. Vi har spelat flera musikaler ihop förut, men inte haft huvudrollerna mot varandra innan, berättar Kristina.

Annons

– Nu märker jag ännu mer hur enormt ambitiös Kristina är. Hon lämnar absolut ingenting åt slumpen när det gäller sitt jobb. Vill också till exempel gärna noga styra upp mellansnack och sådant i shower innan, medan jag är lite mer; nu kör vi, skrattar David.

Efter att båda mestadels fokuserat på musikaler till en början tog karriären en annan vändning för David genom Melodifestivalen. Det började med låten Shout it out, som placerade sig fyra i finalen 2012. Därefter har David deltagit ytterligare två gånger, samt varit programledare både 2017 och 2018.

Under våren medverkade han i Stjärnornas stjärna på TV4 – och vann hela tävlingen efter att ha slagit Jon-Henrik Fjällgren i finalen.

Kristina Lindgren sjunger med David Lindgren i Sommarkrysset.
David och Kristina tolkade låten Shallow tillsammans i Sommarkrysset 2019.

– Det visar vilken otroligt bred artist han är, säger Kristina stolt. Jag trodde på David hela tiden.

Annons

– Jättekul att vara med och jag är väldigt glad över erkännandet. Kul att för första gången vinna något i karriären. Har ju blivit fyra i Melodifestivalen som bäst och varit nominerad till olika priser, men aldrig vunnit tidigare, ler David.

Ändrat fokus

Med åren har både David och Kristina – som haft många stora musikalroller – blivit lite mer avslappnade.

– Förut låg allt fokus på göra smarta val som hela tiden ledde vidare i karriären. Något som åt upp oss lite. I stället för att ständigt enbart jaga framåt kan vi stanna upp och njuta mer av stunden. Har säkert också en hel del med åldern att göra och det som hände med Davids mamma, menar Kristina.

Kristina Lindgren och David Lindgren tittar ut över vattnet.
Med åren har både David och Kristina blivit lite mer avslappnade.

David berättar att hans mor var helt kär i Samuel Fröler i Skärgårdsdoktorn – och säkert hade gillat att Samuel ska spela Davids pappa i Saturday night fever. Och Suzanne Reuter agerar mamman i denna klassiska dansfilm från 1977 – där John Travolta slog igenom och gruppen Bee Gees radade upp hitlåtar.

Annons

– Med sådana stora namn får man verkligen skärpa till sig när det gäller skådespeleriet på scenen, skrattar David.

Med ett ofta fulltecknat schema älskar makarna att åka till Kristinas föräldrars sommarstuga i Falkenberg, så fort chansen ges.

Någon risk att de tröttnar på varandra verkar inte existera.

– Det känns som att vi är bra på att kommunicera och lyssna på varandra. Att ge den andra plats och utrymme att följa sina egna drömmar. Det är viktigt att kunna prata om allt, även om det känns jobbigt. Och att säga hur mycket man älskar varandra, avslutar makarna.

7 snabba frågor!

Vem av er…

Har sämst morgonhumör?
Kristina: – David. Vi har varit tillsammans i 18 år och jag undrar fortfarande om han är arg på mig om morgnarna (haha).
David: – Jag behöver en timme på mig innan jag piggnar till och skulle nog helst av allt velat vara själv då. Men det går ju inte när man har två barn…

Vinner om ni spelar kubb eller krocket?
Kristina: – David, för han har mycket mer tävlingsinstinkt än mig när det gäller sådant. Jag tycker att det är kul att spela, men vem som vinner är oviktigt.

Annons

Är värsta badkrukan?
David: – Kristina. Jag älskar att bada lika mycket som barnen. Men Kristina tycker till och med att det är kallt i vår pool, som brukar hålla 29 grader på sommaren (skratt).
Kristina: – Jag hoppar i för barnens skull, men stannar inte kvar så länge i vattnet.

Reser snabbast ett tält?
David: – Jag är mest händig av oss när det gäller att bygga och sådant, det är lite av en ventil för mig. Men att sätta ihop ett tält är vi nog ganska jämna på.
Kristina: – Nej, David vinner garanterat. Han är både duktig och snabb. Målade exempelvis hela vårt hus tre gånger på bara fyra-fem dagar. Har också byggt vår altan, hörnsoffan och bordet ute själv.

Är slarvigast i hushållet?
Kristina: – David, men jag får ändå erkänna att jag blivit lite slarvigare på senare år också – samtidigt som han skärpt till sig.
David: – Hon kan sprida sina strumpor och hårnålar lite varstans ibland, men är ändå mer ordningsam än mig.

Är vassast i köket?
David: – Det är Kristina, framför allt när det gäller smaksättning. Vi lagar nästan alltid maten tillsammans – och tjafsar aldrig i köket.

Är största tidsoptimisten?
Kristina: – Det är helt klart jag. Är ju så mycket att styra och plocka med. Gillar inte när det ser stökigt ut då man kommer hem.
David: – Vi får oftast vänta på Kristina, som i sista stund kommer på något mer att göra innan vi ska i väg (haha).

Det här är David och Kristina!

David Lindgren och hans fru på en brygga

Namn: David och Kristina Lindgren.

Åldrar: David är 38 och Kristina 39 år.

Familj: Sonen Ben, 9 år, och dottern Ella, 5år.

Bor: Hus på Värmdö.

Aktuella med: Musikalen Saturday night fever på China Teatern i Stockholm.

Annons