Doktor Mikael slutade som läkare – det här gör han nu

Mikael Soldoktorn Sandström är aktuell med en podcast i samarbete med vården.se.

Foto: Karin Törnblom/TT

Mikael Sandström meddelade tidigare i år att han slutar som överläkare på sjukhus. Hans önskan var istället att sprida sina medicinska kunskaper mer medialt – och nu vet vi vad för projekt han tagit sig an härnäst.

Mikael och Lotta Engbergs insåg tidigt i sin relation att de inte ville ha ett distansförhållande. Redan då sa Mikael att han är mer mobil och flyttbar med sitt jobb än vad Lotta är. Så när paret väl bestämde sig för att flytta ihop blev det i Göteborgstrakten.

Se också: Lottas och Mikaels kärlekssaga

1:02

Efter reklamen: Lotta Engbergs och Mikael Sandströms kärlekshistoria

(1:02)

I programmet Tillsammans med Strömstedts berättade Mikael att han skulle sluta som läkare på sjukhusgolvet, och för Hänt avslöjade han både skälet till beslutet och vad han nu ville göra istället.

”Skälet till att jag skall "sluta" är att jag jobbat kliniskt som läkare i över 35 år, och dessutom har jag gått ca 2 500 jourer, vilket motsvarar ytterligare nästan sju år av oavbrutet arbete. Så jag kan det där hyfsat bra. När jag dessutom nu har mer mediala möjligheter att nå ut med medicinska förklaringar vill jag gärna göra detta. Tänk att vid 62 års ålder få välja ett nytt yrke. Hur kul är inte det? Så jag går inte i pension, utan ändrar lite fokus bara.”, skrev Mikael till Hänt då.

Doktor Mikaels nya projekt

Nu vet vi ett av projekten Mikael tagit sig an – tillsammans med Vården.se kommer han i en podcast hjälpa lyssnarna att hitta rätt i sjukvårdsdjungeln. Det blir med andra ord som han tänkt: han får använda sig av sina mediala möjligheter för att nå ut med sin kunskap.

Dr Mikael: Här är faktorerna som ökar risken för blodproppar

Och precis som Mikael gör i TV4 kommer han att på ett lättillgängligt sätt prata om komplicerade frågor. Lyssnarna får påverka innehållet genom att ställa egna frågor och utöver att avhandla dem kommer ett nytt ämne för Mikael att folkbilda kring tas upp i varje avsnitt.

Podcasten har premiär den 9 april och släpps varannan fredag.