Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Emma Molin: Frikyrkodottern som gör succé i På Spåret

06 okt, 2020 
Elin Samuelsson
Närbild på skådespelaren Emma Molin.
Emma Molin var med och bildade humorgruppen Grotesco redan som tonåring.
Som dotter till två frikyrkopastorer fick Emma Molin tidigt i livet en självständig och trygg grund att stå på. Och när hon som tonåring såg en Povel Ramel-revy bestämde hon sig för att det var skådespelare hon skulle bli. När hon nu tävlar i På spåret för tredje året i rad ser hon fram emot att plocka hem många, snabba poäng.
– Jag tror det blir en enkel match…
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Missionsskolan på Lidingö invigdes 1908 och har sedan dess utbildat 3 000 pastorer, missionärer, diakoner och fritidsledare. I det stora, gula huset var korridorerna långa och våningarna många. Skolan var omgiven av en stor park och det var inte ovanligt med besökare från världens alla hörn.

Det var i denna spännande miljö som skådespelaren Emma Molin växte upp med sina föräldrar och två bröder.

– Pappa var rektor, och för mig och de andra barnen till lärare och personal som bodde på skolan var det som en enda stor fantastisk lekplats, säger hon.

Se också: 5 fakta om Emma Molin

5 fakta om Emma MolinBrand logo
5 fakta om Emma Molin

Den frikyrkliga uppväxtmiljön beskriver Emma som spännande och berikande. Här fanns en stark sammanhållning med många trygga vuxna som brydde sig om och såg henne.

– Man åkte på läger och träffade jättemycket människor. Plötsligt kunde det vara någon delegation från Sydafrika i skolparken som sedan kom upp till oss och drack te. Jag fick verkligen en bra social träning tidigt i livet.

Annons

Missionskyrkan beskriver Emma som lite lik Svenska kyrkan, att den är ganska ”light”.

– I min uppväxt fick jag alltid höra att jag måste välja själv, både angående tro och allt annat i livet.

Se också: De tävlar i På spåret med Emma Molin 2020/2021

Här är alla deltagare i "På spåret"Brand logo
Här är alla deltagare i "På spåret"

Emma Molin bildade Grotesco med Henrik Dorsin

Ganska tidigt i livet visste Emma att hon ville bli skådespelare. I den kyrkliga miljön var det naturligt att man sjöng och uppträdde, och under högstadiet började hon på Sagateaterns teaterskola på Lidingö.

– Där var de verkligen bra på att lyfta oss ungdomar som hade ett teaterintresse. Och så hade jag turen att få åka ner till Göteborg och se Povel Ramels Knäpp igen-revy, där min bästa kompis Emelies pappa Magnus Uggla var med. Då kände jag att ”det här är min miljö, det är här jag vill vara”, berättar Emma.

Det här är Emma Molin

Ålder: 41 år.
Bor: Radhus i Bagarmossen söder om Stockholm.
Familj: En son, 11 år, och en dotter, 9 år.
Yrke: Skådespelare, manusförfattare och programledare
Karriär i urval: Revyer och tv-serier med humorgruppen Grotesco, Pang Prego i Sveriges Radio P3, barnprogram och julkalendrar på SVT, roller i bland annat SVT-serien Andra åket och komedifilmen till Tills Frank skiljer oss åt, Sommar i P1 2018. Har lett Grammisgalan och Guldbaggegalan och syns ofta i underhållningsprogram på tv.
Aktuell: Skriver just nu en pjäs för Norrbottensteatern med Grotesco-kollegan Emma Peters och tävlar i På Spåret på SVT, premiär den 27 november.
Emma Molins motståndare i På spåret, grupp 3: Tomas Alfredson och Ernst Billgren samt Irena Pozar och Patrik Arve.

Annons

Under gymnasiet lärde Emma känna Henrik Dorsin, som också var knuten till Sagateatern. Tillsammans med ett gäng kompisar bildade de humorgruppen Grotesco, som bland annat gjort revy på Scalateatern i Stockholm och en komediserie i tre säsonger på SVT.

I den tredje säsongen som visades hösten 2017 skrev Emma manus till ett av avsnitten, Ladies night, som i stora drag pekar på de patriarkala strukturer som finns inom humorscenen.

– När jag växte upp var det ju mest män som satt på maktpositionerna inom humor, det var Hasseåtage, Povel Ramel, Galenskaparna… det är klart det sätter ett avtryck i ens självförtroende som kvinna.

En gruppbild på delar av humorgruppen Grotesco, med bland annat Emma Molin, Henrik Dorsin och Per Andersson.
Delar av humorgruppen Grotesco: Anna Vnuk, Henrik Dorsin, Emma Peters, Jonas Kahnlund, Hanna Dorsin, Rikard Ulvshahmar, Per Andersson och Emma Molin.

När hon började sin skådespelarbana kände Emma att det var en värld som hon måste bevisa att hon hade rätt att vara i.

Annons

– Skillnaden mellan mig och mina manliga kollegor var att de slapp ta hänsyn till yttre faktorer, vilket gjorde att de helt kunde fokusera på att bli roliga och bra. Som ny kvinna i branschen blir man inte lyssnad på, man får höra ”kul att du kan vara så rolig, trots att du är tjej”. Det är en välmenande kommentar, men den stjälper en fullständigt. Det var det vi ville visa med Ladies night.

6 snabba med Emma Molin

 1. Min bästa egenskap
  – Att jag kan se något positivt i nästan alla situationer.
 2. Min sämsta egenskap
  – Jag är ostrukturerad. Man tror att man kan ha allt i huvudet, men det kommer inte funka i det långa loppet. Jag måste skärpa mig.
 3. Det läskigaste jag gjort
  – Jag är ganska modig och tycker inte saker är så läskiga förrän efteråt när reflekterar och undrar vad de var som egentligen hände. Men det var ganska läskigt att köra bil i Jerusalem, på motorväg med tolv filer. Men det var också kul.
 4. Senast lästa bok
  – Nina Wähäs Testamente.
 5. Bästa barndomsminnet
  – När jag var sju år bodde vi i Chicago på ett utbyte med en systerskola till Missionsskolan. Jag längtade hem konstant, men det var verkligen en fantastisk upplevelse som formade mig. Jag kom hem med ett nytt språk och fick inblick i en annan del av världen, på den tiden hade man ju inte tillgång till världen på samma sätt som nu.
 6. Min paradrätt
  – Matlagning är inte min starka sida… mina barn undrar hur ska det gå nu när deras pappa inte lagar all mat längre, eftersom vi har separerat. De säger: ”Oj vad gott, men jag är inte så hungrig just nu. Jag kommer äta lite av det här och tar flingor sen, okej?” Men jag kämpar på, jag tycker själv att jag är ganska bra. Jag tycker om att äta mat! Just nu lagar jag mycket pasta med rostade tomater i ugn och burrata.
Annons

Emma Molin hade tidigare skrivit lite för radio och hemma på kammaren, men genom att kliva in i Grotescos manusrum trädde hon in i en ny yrkesroll.

– Det var läskigt att ta platsen som manusförfattare. När humor ska uppstå måste man öppna upp sinnet och känna sig bekväm i situationen för att kunna skapa. Att då samtidigt hävda sin plats är en svår balansgång. Men när jag väl fick vara med blev jag verkligen lyssnad på, och alla hjälpte verkligen till för att avsnittet skulle bli bra, säger hon.

En uppmuntrande pappa

Sin feministiska övertygelse har Emma delvis fått från flera starka kvinnor som hon haft i sin närhet under uppväxten. Men lika mycket kommer den från hennes pappa.

– Han har alltid uppmuntrat mig att ta plats och visa framfötterna. Särskilt när jag ville vara med och skriva manus i Grotesco, då sa han åt mig att ”nu är det dags, kliv fram!”

Och eftersom Emmas pappa jobbade nära hemmet var han även en närvarande förälder.

– Mamma och pappa hade en väldigt jämställd relation. Mamma jobbade mycket, ungefär lika mycket som en normal man, haha. Hon är en väldigt omtyckt person och det var många som ryckte i henne, vilket jag kunde bli lite avundsjuk på som barn.

Annons

Likt sin make var Emmas mamma också pastor, ett yrke som Emma jämför med sitt eget.

– Man jobbar utifrån en övertygelse och ger hundra procent när man jobbar. Vi är ganska lika – två starka och frihetssökande kvinnor!

Skådespelarna Emma Molin och Jakob Setterberg och deras två barn.
Emma Molin med sina två barn och Jakob Setterberg, Grotesco-kollegan som hon nyligen har separerat ifrån.

När Emma själv fick barn för 11 år sedan släppte mycket av pressen som skådespelaryrket innebär. Hon slutade bråka med sig själv och kände att hon skiftade fokus.

– Det var en lyckoinjektion rakt in i hjärtat. Livet höjdes 150 nivåer och allt annat kändes som en bonus. Plötsligt var det inte lika viktigt att lyckas som skådis. All fokus hamnade på den lille fetknoppen!

I dag har hon två barn tillsammans med Grotesco-medlemmen Jakob Setterberg, som hon nyligen separerade ifrån efter ett nästan 20 år långt förhållande.

Annons

– Vi var båda överens om separationen och träffas fortfarande ofta, säger Emma.

Emma Molin: En veteran i På spåret

I samma veva som Ladies night-avsnittet visades på SVT slog Metoo-uppropet ner som en bomb världen över. Emma Molin som dittills varit en del av en humorgrupp började nu synas mer i tv på egen hand, bland annat som programledare för Guldbaggegalan och som deltagare i På Spåret, tillsammans med Grotesco-kollegan Hanna Dorsin. I år är de med i frågesportprogrammet för tredje året i rad.

– Första året hade jag så otroligt dålig koll. När vi satt i den där buren frågade jag Hanna: ”Är det städer eller länder vi ska säga?” Hon bara tittade på mig med fasa och tänkte nog ”vad är det för mähä jag sitter bredvid!?”

Skådespelarna Emma Molin och Hanna Dorsin i På spåret. De drar i en handbroms och ser förvånade ut.
Radarparet Emma Molin och Hanna Dorsin tävlar snart i På spåret för tredje året i rad.

I år känner sig Emma varmare i kläderna.

– Jag känner mig supertaggad, det ska bli jätteroligt! Jag och Hanna har en otrolig formkurva. Jag är förtjust i tågresorna och ordvitsandet, det finns så många poäng att plocka i dem, vilket jag gillar eftersom jag är så lat. Det är mycket poäng för lite arbete. Det blir en enkel match tror jag…

Emma Molin om…

… psykningar inför På spåret:
– Jag sprang jag in i Dilan Apak häromdagen, hon var ganska kaxig. Men det sista jag sa innan vi skildes åt var: ”Vad kul det ska bli när vi ska krossa er i kvartsfinalen”, haha. Första året blev vi extremt psykade av Gunnar Bohlin som drog de absolut svåraste frågorna från tidigare år. Han var mycket snällare efter inspelningen!

… tanterna i sitt liv:
– Som barn var jag omgiven om många tanter, vilket var en otrolig trygghet. Det var mormor, farmor, mormors systrar, min kusins mormor och alla tanter i kyrkan. Det var så otroligt tant-rikt när jag var liten! Mina barn känner inte ens några tanter. Deras farmor går på magdans, bor på söder och dricker rödvin. Det är inte så tantigt!

… självförtroende:
– Det är något jag kämpar med. När man som jag hoppar mellan olika världar kan man känna att ”oj, vad jag sitter här och låtsas som att jag vet vad jag pratar om!”. Men så känner ju alla. Och oftast funkar det!

Annons