Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Eva Rydberg längtar efter scenen: ”Det är så vansinnigt roligt!”

31 maj, 2021 
Elin Samuelsson
Efter ett tufft år av svår sjukdom och förmodad coronasmitta är Eva Rydberg tillbaka på sin älskade Fredriksdalsteater igen. Premiären av Pang i bygget skjuts upp ytterligare ett år, men Eva ser fram emot fyra testföreställningar i sommar.
– Det är så vansinnigt roligt så det är inte klokt!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det strålar om Eva Rydberg där hon står på Fredriksdalsteaterns scen i Helsingborg. Solen gassar, men det bekommer inte ensemblen som med stor inlevelse framför en scen ur Pang i bygget. Den karakteristiska ringklockan plingar, Basil Fawlty sitter och latar sig bakom hotellreceptionen och hans fru Sybil står och skvallrar med en kompis i telefonen.

Eva Rydberg om kärleken till scenenBrand logo
Eva Rydberg om kärleken till scenen

– Jag trivs så bra med att spela Sybil! Hon är så mycket – bestämd, tjusig, och så fruktansvärt trött på Basil, haha. Det enda som är svårt är de högklackade skorna, men jag har hittat ett par som funkar nu! säger Eva Rydberg och skrattar gott.

Adde Malmberg som Basil Fawlty, Eva Rydberg som Sybil, Birgitta Rydberg som Polly och Kalle Rydberg som Manuel på Fredriksdalsteatern i Helsingborg.
Adde Malmberg som Basil Fawlty, Eva Rydberg som Sybil, Birgitta Rydberg som Polly och Kalle Rydberg som Manuel.

När allas.se träffar Eva Rydberg och gänget är det för att berätta att de kommer göra fyra testföreställningar innan midsommar. De har repat i ett par veckor, och Eva som inte stått på sin älskade scen på väldigt länge sprudlar.

Annons

– Det är så vansinnigt roligt så det är inte klokt!

John Cleese har skrivit manus

I pjäsen gör Adde Malmberg rollen som den tväre hotellägaren Basil, och Eva Rydbergs barn Birgitta och Kalle Rydberg spelar alltiallon Polly respektive den virrige kyparen Manuel. För regin står Anders Albien.

Redan 2014 gjorde de en egen version av Pang i bygget, men denna är specialskriven för scen av John Cleese i egen hög person, som skrev manus tillsammans med sin dåvarande fru Connie Booth och spelade hotellägaren i tv-serien Fawlty Towers från 1970-talet.

– Pjäsen är helt underbar. John Cleese väver ihop alla scener så skickligt och replikerna är så bra. Det är verkligen tacksamt att spela få spela det här, berättar Eva.

Eva Rydberg tillsammans med John Cleese som skrivit manus till Pang i bygget på Fredriksdalsteatern i Helsingborg.
Det är John Cleese som skrivit manuset till Fredriksdalsteaterns uppsättning av Pang i bygget, där Eva Rydberg spelar Sybil Fawlty.

Egentligen skulle föreställningen, som tidigare endast spelats i Australien, haft Europapremiär på Fredriksdalsteatern redan sommaren 2020. På grund av coronapandemin blev den framflyttad till i år.

Annons

Men trots lättade restriktioner sommaren 2021 med ett höjt publiktal på 500 personer för sittande publik utomhus, tvingas den självfinansierade teatern av ekonomiska skäl att flytta fram premiären ytterligare en sommar. Teatern har i vanliga fall plats för drygt 1200 gäster, men för att kunna hålla ett säkert avstånd publiken emellan får endast varannan bänkrad fyllas, och minst två stolar mellan varje sällskap måste vara tomma. Det gör att endast 300 personer kan se en föreställning.

– Det är verkligen jättetråkigt att vara borta från scenen så länge, men så fick jag ju göra Melodifestivalen i år vilket gav mig mycket energi. Även om det bara var ett nummer så var det mycket att träna in, så jag har haft en hel del att göra trots pandemin, säger Eva Rydberg, som blir 78 år den 20 juni.

Se när Eva Rydberg bjussar på Mello-dansen – som Sybil Fawlty!

Se när Eva Rydberg bjussar på Mello-dansBrand logo
Se när Eva Rydberg bjussar på Mello-dans

Tillsammans med kollegan och nära vännen Ewa Roos kom Eva Rydberg till andra chansen med låten Rena rama ding dong. Och på köpet fick Eva en helt ny publik – barnen.

Annons

– De kan till och med komma och ringa på dörren hemma hos mig, och om jag är ute och handlar så är det många barn som tittar efter mig. Det är jättekul, och de kan ju dansen. Det är en miljon som gjort den på TikTok, det är inte klokt!

Eva Rydberg och Ewa Roos i Melodifestivalen 2021 med låten Rena rama ding dong.
Power-pinglor! Dansen som Eva Rydberg och nära vännen Ewa Roos gjord i Mello 2021 till låten Rena rama ding dong har dansats en miljon gånger på sociala medier-appen TikTok.

Som den entertainer Eva Rydberg är ställer hon glatt upp på att visa oss dansen. I den lummiga allén intill Fredriksdalsteatern, iklädd Sybil Fawltys klassiska kråsblus och ceriserosa ylledräkt, steppar Eva fram och tillbaka och sjunger ”kom allihopa, nicke-docka med oss, dansa loss sing-a-long, rena rama ding dong” till flera förbipasserandes stora förtjusning.

Dansen har alltid varit en del av Evas liv. Som barn gick hon i balettskola och spelade barnteater i Malmö Folkets Park, och efter skolan blev hon antagen som balettelev på Malmö Stadsteater. Som tonåring dansade hon vidare till Stockholm och Knäppupp-revyn med Hasse & Tage och en lång och framgångsrik karriär tog fart. Hon har gjort musikaler, kabaréer och revyer på de stora teatrarna, cirkus, tv-program, spelat in fem skivor och legat på Svensktoppen flera gånger. Första gången hon var med i Melodifestivalen var 1977, när hon sjöng låten Charlie Chaplin skriven av Tomas Ledin.

Annons

Det är inte utan att man undrar hur denna pigga kvinna lyckats hålla sig så ung efter en över 60 år lång karriär. Det visar sig att Eva satsar stort på sin hälsa.

– Jag tränar, gör tibetansk yoga, är ute och går, motionscyklar och dansar zumba då och då. Det är jättekul! Man kan inte bara sätta sig ner bara för att man blir äldre.

Dessutom har Eva Rydberg inte ätit rött kött på 40 år, något hon tycker har gjort stor skillnad för välmåendet.

– Ibland äter vi kalkon, och då är det fest! Men jag försöker äta mest vegetariskt, och så mycket ekologiskt som möjligt.

Blev frisk av naturmediciner

Men efter Mello i vintras var Eva ganska trött. Redan i december 2019 blev hon ordentligt sjuk, och det är inte säkert att hon ens hade kunnat spela Pang i bygget förra sommaren.

Eva Rydbergs barn Birgitta Rydberg och Kalle Rydberg går i sin mammas fotspår,här som Polly och Manuel i Pang i bygget.
Barnen Birgitta och Kalle Rydberg går i sin mamma Eva Rydbergs fotspår.

– Jag tror att det var en person i ensemblen som smittade mig. Han hade varit i Tyskland, och när han kom hem sjuk blev vi alla smittade. Då visste vi inte vad det var, men nu är jag övertygad om att det var covid

Annons

På vårdcentralen fick Eva höra att det var ”dagissmitta”, och hon fortsatte jobba. Men hon blev bara sjukare och sjukare, med ont i kroppen och halsen, feber, bihåleinflammation, lunginflammation med en hosta så svår att hon knappt kunde andas.

– Jag var så vansinnigt sjuk och fick kortison och penicillin i flera omgångar. Men till slut sa kroppen stopp, och det var först när jag gick till en naturterapeut som jag blev bra. Han gav mig sin medicin, och genast lättade det i bihålorna och hostan försvann. Jag vet inte exakt vad den innehåller, men jag är mycket för naturläkemedel. Hellre det än konventionella mediciner. Men det är klart att är man väldigt sjuk så ska man gå till en läkare.

De flesta i ensemblen har eller ska vaccinera sig mot covid-19. Men Eva vill varken vaccinera sig eller känner sig orolig för att bli sjuk igen.

– Jag är immun, och det bästa immunförsvaret finns i kroppen. Sedan har jag APC-resistens, vilket innebär att jag har lätt att få blodproppar. Så jag vill inte vaccinera mig, konstaterar hon.

Annons

Barnen går i Eva Rydbergs fotspår

Eva Rydberg och hennes make, producenten Tony Johansson, tog över driften av Fredriksdalsteatern 1994. Dessförinnan var det den legendariske revystjärnan Nils Poppe som höll i spakarna i 28 år. Sommaren 2023 blir Evas sista som teaterchef, därefter löper kontraktet med Helsingborgs kommun ut.

Och teatern är lite av ett familjeföretag. Båda barnen, Kalle, 46, och Birgitta, 40, har gått i sin mammas fotspår.

– Vi har det i oss, vi har ju alltid funnits med bakom kulisserna, sålt fika och delat ut filtar till publiken, säger Birgitta och Kalle fyller i:

Det här är Eva Rydberg

Född: 20 juni 1943 i Malmö.

Bor: I Helsingborg.

Familj: Maken Tony Johansson, barnen Birgitta och Kalle.

Gör: Skådespelare, sångerska, dansare och komiker. Chef för Fredriksdalsteatern i Helsingborg.

– Det har varit en sådan lyx. Jag har aldrig gått teaterskola utan lärt mig genom att spela mot genier som Lasse Brandeby, Johan Ulvesson… och så mamma såklart. Hon upphör aldrig att inspirera mig. Hon är så förbaskat rolig och har en sådan komisk tajming! säger han.

Annons

Visst har de ibland fallit in i rollerna som mor och son, menar Kalle, men tycker samtidigt att Eva är en väldigt bra lärare.

– Man har alltid behövt vara på tårna, hon är väldigt noggrann och exakt, säger han och skrattar.

För Eva Rydberg innebär det en trygghet att spela mot sina barn.

– Jag tänker inte på att de är mina barn, det är väldigt kul att de är med. Visst vill jag såklart chefa över dem, men det går inte! När jag vill att de ska göra något går jag via regiassistenten, eller så skickar jag fram min vän Ewa. Men barnen har ju förstått att det egentligen är min vilja som ska fram och bara: "Men ååh, mamma, sluta!”

Att det inte blir något Pang i bygget sommaren 2021 betyder inte att Eva blir sysslolös. Hon är i full färd med att plugga manus till ett par än så länge hemliga filmroller. Och om hon som 80-åring kommer gå i pension efter sista året på Fredriksdalsteatern?

– Jag har aldrig tänkt på det här med pension. Jag tror fortfarande att jag är 25–30 år gammal! Men när jag ser bilder på mig själv inser jag att det inte stämmer, säger Eva Rydberg med sitt smittande skratt.

Annons