Författaren bakom tv-succén Big little lies aktuell med ny roman

Porträtt av författaren Liane Moriarty som har skrivit romanen Big little lies.
Författaren Liane Moriarty gjorde succé med romanen Big little lies, som blev en hyllad tv-serie på HBO. Nu är hon aktuell med romanen Nio främlingar – som även den blir tv-serie med Nicole Kidman i huvudrollen.

Vad händer om nio främlingar blir inlåsta på ett begränsat utrymme under stränga regler och hård fysisk och psykisk stress i tio dagar?

Den frågan ställer sig den australiensiska författaren Liane Moriarty, 53, i sin senaste roman som på svenska heter Nio främlingar. I boken möts bland annat en författare av kärleksromaner som befinner sig i en karriärkris, en familj som har förlorat en son och ett ungt par som vunnit på Lotto på Tranquillum House.

5 saker du kanske inte visste om Big little lies:

Videon kunde inte hittas

Nya boken Nio Främlingar

Det är ett spaställe som lovar att förändra deras liv för alltid, vilket också händer – men inte som personerna föreställt sig. För den karismatiska spaföreståndaren visar sig vara beredd att ta till mycket okonventionella metoder och plötsligt är deltagarna mer pressade än de räknat med.

Deras fasader rämnar, och det är något jag är väldigt intresserad av

– Deras fasader rämnar, och det är något jag är väldigt intresserad av. Både som författare och i livet i allmänhet. Du behöver inte vara tillsammans med andra människor särskilt länge för att inse att de inte är exakt som de verkar.

– Dessutom är jag fascinerad av idén om förändring. Jag är en av dem som alltid kommer att klicka på artiklar som utlovar ett helt nytt liv om jag bara ändrar en enda sak, säger Liane.

Kända ansikten från tv-succén Big little lies: Shailene Woodley, Zoë Kravitz, Laura Dern, Reese Whiterspoon, Meryl Streep och Nicole Kidman. Foto: TT

Kända ansikten från tv-succén Big little lies: Shailene Woodley, Zoë Kravitz, Laura Dern, Reese Whiterspoon, Meryl Streep och Nicole Kidman. Foto: TT

Som i senaste romanen

I sin senaste roman möts gästerna av hårda regler: ingen alkohol, inget socker och inga mobiltelefoner – och total tystnad i början. Att följa reglerna blir tufft för de flesta. Det känner Liane väl till.

– För flera år sedan var jag och en väninna på ett hälsospa. Vi hade båda hjärtesorg och smugglade in både alkohol och choklad. Efteråt har jag hört att det är helt normalt, och det är ju lite roligt att folk åker iväg för att bli sunda och så beställer de kebabpizza och tar emot den i smyg genom någon bakdörr, säger Liane.

Camilla Läckberg: ”Folk blir glada när jag ser hemsk ut”

Detta exempel är inte det enda i boken där Liane delar med sig av sig själv. En av huvudpersonerna är författaren Frances som skriver kärleksromaner och kämpar med värmevallningar, dåliga relationer och sitt livs första negativa recension.

Det är uppenbara skillnader mellan Frances och Liane, till exempel att Frances är barnlös och Liane är mamma, men det finns också likheter.

– När jag berättade för min man att en av mina karaktärer i boken är författare sade han: ”Du är införstådd med att folk kommer att tro att hon är du, eller hur?”. Och jag svarade: ”Ja, därför har jag gjort henne så charmig som möjligt”, säger Liane och skrattar.

Tv-serie med Nicole Kidman

I boken både skrattar och gråter vi med författaren Frances över hur hopplös hon är. I verkligheten är Liane på toppen av sin karriär och har varit så i många år, även innan Nicole Kidman gjorde en tv-serie baserad på hennes roman om en grupp överengagerade mödrar: Big little lies (Små stora lögner på svenska).

Utifrån kan det annars verka som om Lianes lycka var gjord när Nicole Kidmans ”folk” en dag kontaktade hennes agent och frågade om hon ville träffa Nicole i Sydney. Men dels var Liane redan en bestseller-författare både i Australien och USA, dels hade hon inte speciellt höga förväntningar på filmbranschen.

Alexander Skarsgård spelar hustrumisshandlare i Bil Little Lies. Foto: TT

Alexander Skarsgård spelar hustrumisshandlare i Bil Little Lies. Foto: TT

– När min son, som är 11 år nu, var liten visades det intresse för att filmatisera en av mina andra böcker, En annan Alice, men sedan hände det inte mer med det. Så när Nicole sa att hon ville filmatisera min bok Stora små lögner, sa jag: ”Jag vet att jag inte ska förvänta mig något”, men hon svarade: ”Jo, det ska du”, säger Liane och ler.

Big little lies hade premiär 2017

Nicole Kidman höll sitt löfte. Ett manus blev skrivet med utgångspunkt från boken, och resultatet blev HBO-serien Big little lies som hade premiär 2017 med bland annat Nicole Kidman själv, Reese Witherspoon och Laura Dern i huvudrollerna.

– Det var framförallt helt enkelt en väldigt rolig upplevelse att få en inblick i den världen, att besöka inspelningsplatserna tillsammans med mina barn och att få gå på Emmy-galan.

Karin Slaughter har skrivit deckaren ”Bilder av henne”

Inte alla författare har den upplevelsen att känna sig så välkomnade av filmbranschen, men de här människorna var så härliga och varma. Inte alls så cyniska och coola som jag hade trott, berättar Liane.

Skrev säsong två av Stora små lögner

Tv-serien Big little lies blev som bekant en enorm succé och vann Emmys, Golden Globes med flera priser, och det blev snabbt prat om en andra säsong.

– Jag har aldrig skrivit en fortsättning på något jag gjort, så jag envisades med att tacka nej till att skriva den. Men jag envisades också med att säga att om det skulle bli en säsong två så kunde de ju göra si och så, säger hon med ett skratt.

Till slut pratade hon med en av sina fem systrar som sa: ”Gör det, om det känns kul”. Och det som kunde göra det riktigt roligt var att skriva en roll åt sin favoritskådespelare, Meryl Streep.

Meryl Streep spelar svärmor till Nicole Kidmans rollfigur Celeste i säsong två av Big little lies. Foto: TT

Meryl Streep spelar svärmor till Nicole Kidmans rollfigur Celeste i säsong två av Big little lies. Foto: TT

Meryl Streep fick rollen

Så det gjorde hon, och gav Meryl Streep rollen som Nicole Kidmans svärmor, Mary Louise, som också är Meryl Streeps ursprungliga namn. Liane fick naturligtvis även möjligheten att träffa sin idol.

När man träffar en stjärna som henne, ja, eller som Nicole eller Reese, får man en form av dubbelseende där man också ser alla de roller man har upplevt dem i

– När man träffar en stjärna som henne, ja, eller som Nicole eller Reese, får man en form av dubbelseende där man också ser alla de roller man har upplevt dem i. det måste vara väldigt konstigt för dem att bli sedda på det viset.

Men Meryl var vidunderlig och skapade sin helt egen Mary Louise.

Är en anonym författare

Själv blir Liane inte igenkänd när hon är ute och handlar eller rastar hunden hemma i Sydney.

– Det sker oerhört sällan, så när det händer är verkligen både konstigt och kul. Som när en kvinna lutade sig fram över kyldisken i mataffären och sa: ”Jag älskar dina böcker” och sedan bara gick iväg. För mig är detta det perfekta sättet att vara känd på, säger Liane.

Hennes vardag har inte heller ändrat sig särskilt mycket efter att hon gått på röda mattor i Hollywood.

Laura Dern spelar advokaten Renata Klein i Big little lies.

Laura Dern spelar advokaten Renata Klein i Big little lies. Foto: TT

– Jag har en massa roliga historier att berätta för mina barnbarn och några lite mer glamorösa nya vänner, och så är jag ju självklart tacksam för att ha fått ännu fler läsare. Men till vardags sitter jag fortfarande hemma och skriver, berättar hon.

Två tv-serier på HBO

Bästsäljare, HBO-serier, Emmys och goda recensioner. En bra make och två barn och fem systrar hon är nära. Det kan låta som om Liane helt enkelt är en lyckans ost. Så ser hon även själv på sitt liv.

– Jag är verkligen på en fantastisk plats just nu. Mina barn är i en härlig ålder, jag kan leva på att skriva och vi har hälsan. Jag har haft sådan tur och jag tänker ibland att det är för mycket tur, så jag går ofta och tar i trä för att allt inte bara ska försvinna igen. Och hon fick faktiskt ett litet smakprov på hur det kan vara att inte enbart hyllas när hon skrev romanen Andras vänner efter Små stora lögner.

– För första gången någonsin var jag orolig för om folk skulle gilla det jag skrev, och det drog ut på processen. Jag blev lite handlingsförlamad. När Andras vänner kom ut var det några som inte tyckte den var lika bra som mina andra böcker. De var aggressiva, ibland avskyvärda, i sina omdömen.

– Det sårade mig mycket, men jag tog mig igenom det och kom ut på andra sidan med större acceptans och lugn, för det visade sig ju att det inte var jordens undergång, förklarar hon.

Nio främlingar blir tv-serie

När Liane skrev Nio främlingar, som också ska bli en tv-serie på HBO, var det bara med glädje.

Jag tycker att det är min roligaste bok hittills, kanske eftersom den är skriven med ett lite lättare hjärta

– Jag tycker att det är min roligaste bok hittills, kanske eftersom den är skriven med ett lite lättare hjärta. Men det finns också ett stort allvar och sorg i boken, säger hon med syftning på karaktärerna som mist en son.

Quiz: Vad kan du om "The Handmaid's tale"?

– Jag tror att speciellt kvinnor alltid tänker ”tänk om det var jag” när andra upplever något hemskt, och det är bra att vi gör det. Faktiskt tycker jag att vi är skyldiga människor som upplever tragedier att försöka sätta in oss i deras situation.

– Men det var förfärligt att gå in i bokens tragedi och jag kämpade också lite med om det var okej att skriva om något så allvarligt i en roman som också är rolig, säger hon.

Det råder inga tvivel om Lianes talang att beskriva karaktärer som många kvinnor kan spegla sig i – från den vackra och plågade Celeste i Big little lies till den svettande, sockerhungrande Frances i Nio främlingar – kommer från ett empatiskt hjärta.

Nu är hon uppe i arbetet med nästa bok.

– Jag har haft det riktigt stressigt de senaste åren och jag behövde lite längre tid på mig för att lämna mitt senaste manus, så det blir inte förrän i år. Men jag skriver fortfarande, för det gör mig glad.

– Ända sedan jag skrev min första bok har jag haft en känsla av lättnad när jag skriver, det är lite som när jag dricker kaffe. Jag behöver båda delar! Hon har även ökat sitt intresse för meditation och yoga, åtminstone en smula... teoretiskt:

– Jag har lyssnat på en massa podcasts om det, men jag har inte börjat att faktiskt göra det än. Men jag försöker vara närvarande i nuet, andas rätt och att praktisera tacksamhet för allt jag har.

Vem är Liane Moriarty?

  • Född 15 november 1966i Sydney, Australien, som den äldsta i en syskonskara som består av sex barn.
  • Har arbetat inom reklam och marknadsföring och haft eget företag inom det området, innan hon tog en examen i kreativt skrivande på Macquarie University i Sydney. I samband med sin examen skrev hon och gav ut romanen Tre önskningar (2004), och som kom ut på svenska 2016.
  • Slog igenom internationellt som författare med romanen Öppnas i händelse av min död och 2017 blev hennes bok Stora små lögner (Big little lies) tv-serie på HBO.
  • Aktuell med boken Nio främlingar, som också blir tv-serie, med Nicole Kidman i huvudrollen.
  • Är gift och mor till två barn på 9 och 11 år. Familjen bor i Sydney.

Svensk bearbetning: Charlotte Silfverberg