Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Första kärleksbilderna på Abba-Björn och Agneta

23 sep, 2021 
Henrik Högström
Agneta Fältskog och Björn Ulvaeus 1969
Sveriges största popband är så stora att de kan turnera som hologram. Men det finns så klart en tid innan Abbatarerna. Som när Larsåke Thuresson hälsade på de blivande popikonerna i en lägenhet på Kungsholmen.
– Det är det första reportaget där man får reda på att Björn och Agneta är ett par, säger ikonfotografen känd som ”Skuggan”.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Abba har gjort en osannolik comeback med singlarna I still have faith in You/ ”Don´t shut med down. En aptitretare inför albumet The Voyage och showen med samma namn som ska sättas upp i London våren 2022.

Pop-gruppens ställning i det allmänna medvetandet verkar onekligen intakt trots en paus på 40 år.Och historien om Abba fortsätter att fascinera nya generationer.

På Dunkers kulturhus i Helsingborg kan man få en inblick i hur det började i utställningen ikoner. Bilder på svensk och utländsk pop och rocknoblesse som fotografen Larsåke Thuresson fångade på 1960- och 1970-talen.

Fotografen var alltid på plats utan att själv ta plats och fick smeknamnet ”Skuggan” för denna förmåga.

När Bob Dylan skrattade

Samtidigt var kändisarna lättare att komma åt. Det fanns ingen skyddande mur av agenter och pr-konsulter som stod i väggen. ”Skuggan” kunde ta bilder på en skrattande Bob Dylan i ett baksäte i ett Solna i april 1966 efter en presskonferens där Lennart Swahn precis ställt infamt tondöva frågor som ”varför har du så skrynkliga byxor”?.

Annons

– Jag stack ner kameran genom takluckan på bilen och tog bilden på Dylan i baksätet. Det kan vara sista gången Bob Dylan skrattar på en bild, säger Larsåke Thuresson.

– Och vet du vem som körde bilen…Lasse Berghagen! Och det var Lill-Babs merca han körde. Det finns sådana stories till varje bild.

"Jag kände ju de flesta"

Samtidigt var Larsåke i rätt ålder och jämnårig med den nya tidens idoler. Äldre generationer avfärdade pop och rockartisterna som långhåriga skränfockar.

– Jag kände ju de flesta då och det fanns inte så många fotografer som delade mitt intresse.

promotionbild för den japanska marknaden
Larsåke kallades in för att snabbt som ögat ta en promotionbild för den japanska marknaden i typisk svensk miljö. Det blev Skansen och en dalahäst. Artisterna lär dessutom bära trätofflor.

Kontakterna med Abba grundlades redan innan bandet fanns. Han följde både Björn Ulvaeus och Benny Andersson i deras respektive band Hotenanny Singers och Hepstars innan Agneta och Annifrid kom med i leken. Och de hade egna karriärer parallellt.

Se också: Hör Benny spela nya Abba-låten

Hör Benny spela nya Abba-låten "I still have faith in you"Brand logo
Hör Benny spela nya Abba-låten "I still have faith in you"

Romansen en "snackis"

Redan tidigt i bandets karriär surrade rykten om att kemin inte bara handlade om musikaliska harmonier. Var det inte i själva verket så att de var par även civilt?

Annons

Larsåke ”Skuggan” Thuresson och en reporter fick i uppdrag att reda ut saken för Veckorevyns läsare sensommaren 1969.

– Det var ju en snackis det där. Är de ihop eller körar bara tjejerna?

– Man undrade ju om de var ett par och ringde mig eftersom de visste att jag kände dem. Det här var i deras lägenhet på Kungsholmen och man fick en inblick i deras vardag. Det hade man inte fått innan.

hemma hos Agneta Fältskog och Björn Ulvaeus
Nyförälskade och nyfönade

På bilderna syns det unga paret, och Benny som är på besök, bete sig som unga par gör mest (åtminstone innan det fanns varningstexter på farliga njutningsmedel). De tar en cig, dricker en öl, fönar håret (Agneta) och pussas lite.

Agneta Fältskog och Björn Ulvaeus 1969
Björn och Agneta på Kungsholmen 1969. Det skulle dröja till 1972 innan ABBA bildades.

Veckorevyn fick scoopet ”Sommarens stora romans-Agneta Fältskog Björn Ulvaeus” men valde märkligt nog bort bilderna med askkoppar och öl.

Annons

På omslaget hade de turturduvorna tätt intill varandra och inne i tidningen Larsåkes bild av paret på en parkbänk med ryggen mot kameran.

Bjussiga blivande världsstjärnor

De senaste åren har Agneta Fältskog sällan eller aldrig släppt in en reporter eller fotograf i hemmet. Intervjuer är sällsynta förutom en alldeles nyligen för Svensktoppen. Det är uppenbart att hon är mån om sin integritet och sitt privatliv.

Agneta Fältskog leker med håret
Agneta Fältskog lattjar framför Larsåke Thuressons kamera.

Larsåke Thuresson var där innan hon hade hunnit tröttna på uppmärksamheten.

Den blivande världsstjärnan leker glatt framför kameran.

– Jag hade en idé på 70-talet om att göra en bok där kända artister gör grimaser. Det är därifrån den bilden med håret kommer. De gjorde ju hela gänget. Det blev aldrig någon bok men det är en trevlig bild.

Larsåke Thuresson
Larsåke "Skuggan" Thuressons Ikoner ställs ut på Dunkers kulturhus i Helsingborg.

Utställningen ikoner visas på Dunkers kulturhus i Helsingborg till den 31 oktober.

Annons