Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Nostalgi Klassiskt julpynt

Görel Crona: Vi var torparbarn och de herrgårdsfamilj

25 okt, 2018
author
Görel Crona
Först hoppades hon på en karriär utomlands, men är sedan många år skådespelare och regissör i Sverige. Ett däckbyte och slumpen ledde henne till maken, men troligen sågs de redan som barn...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Görel Crona har under våren varit aktuell med både en gästroll i tv-serien Sommaren med släkten på Kanal 5 – liksom två olika mindre teaterföreställningar på turné som hon både regisserar och spelar huvudroll i.

I serien Sommaren med släkten blev det många nya kollegor som hon inte arbetat med tidigare.

– Det var roligt att jobba med Peter Magnusson, som även regisserar serien. Frånsett exempelvis Springfloden på SVT är mycket av det jag gjort på sistone annars sådant jag också håller i. De flesta inom branschen verkar tro att jag är helt självgående, men det är skönt att även kunna få en del roller ibland.

Går sina egna vägar

Görel är inte den som sitter och väntar på olika uppdrag utan en mycket driven person som går sina egna vägar och startar projekt i stället. Något hon lärde sig när hon bodde fem år i New York. Crona är inte bara regissör och skådespelare – utan även manusförfattare. Framför allt inom teatern men det har också blivit en film, Tysta leken från 2011. Ett drama med namn som Per Oscarsson, Malin Arvidsson och Carina Lidbom. Görel regisserade och skrev manus.

Läs också: Ingvar Hirdwall och Marika Lindström: Teatern är vårt andra hem

– Sedan dess har jag inte lyckats få göra någon mer film, även om jag gärna skulle vilja. Tysta leken tog sju år att göra och jag tycker att det är svårt att gå igenom de långa väntetiderna på att söka pengar. Det är en enorm beslutsprocess om man inte har stora producenter i ryggen.

Hon fortsätter:

– Det är enklare och går betydligt fortare att sätta upp en pjäs, speciellt om man bara har två tre personer i ensemblen. Jag gillar verkligen närheten man får till publiken och att varje föreställning är unik. Synd att barnen i skolan i dag nästan aldrig får titta på teater som förr, då skapas heller inget intresse.

Görel Crona med sonen Gabriel som hon har med skådespelaren Rafael Edholm.
Sonen Gabriel har hon med skådespelaren Rafael Edholm. Foto: IBL

Barndom på Gran Canaria

Görel är uppvuxen i Las Palmas på Kanarieöarna. Hennes pappa Börje var jazzmusiker och författare och mamma Annikki sjuksköterska och författare.

Annons

Pappan hade ett band och en jazzklubb i Las Palmas tillsammans med skådespelerskan Lena Endres pappa.

– Jag hade en jättebra barndom med en mycket fri uppfostran, men var alltid enormt intresserad av att lära mig saker. Jag gick på privatskolor hela min uppväxt och hade turen att hamna i skolor där jag blev sedd.

Familjen var litterär och det fanns alltid böcker. Resande, information och att ständigt hitta nya platser och lära sig av de ställen man kom till var viktigt. När Görel var åtta år såg hon en fars på Dramaten med sina föräldrar och insåg att det var på scenen hon ville stå i framtiden.

Nattklubbssångerska i Italien

Familjen flyttade hem till Stockholm igen först när Görel började i gymnasiet och hon studerade på Birkagårdens folkhögskolas teaterlinje. 1978 fick hon sin första betydande teaterroll som Eleonora i August Strindbergs drama Påsk, uppsatt av Strindbergsmuseet. Därefter gick karriären trögare och hon flyttade till Italien och jobbade bland annat som nattklubbssångerska i Sorrento.

Görel sökte till scenskolan, men kom inte in. Därför lämnade hon Sverige igen för att utbilda sig till skådespelare i New York. Där levde Görel i fem år och var under en tid gift med konstnären Jed Baum.

– Jag trivdes i New York som stad, men bodde bara där för att utbilda mig. Det är många amerikanska värderingar som jag ställer mig mycket frågande till och så länge Trump är president sätter jag inte min fot i det landet.

Genombrott i Varuhuset

Tillbaka i Stockholm igen fick Görel sitt genombrott i tv-serien Varuhuset 1987, som den före detta prostituerade Ylva. Trots att över 30 år passerat sedan dess påminns hon ofta om den rollen.

– Ha, ha, det är ungefär som det blev för Per Oscarsson. Han fick ju höra hela sin karriär om den där gången då han klädde av sig i enbart kalsonger i Hylands hörna.

Annons

Läs också: Christina Schollin minns 30-årsjubilaren Varuhuset: Det var en härlig bitchroll

Varuhuset var den första riktiga svenska tv-såpan och det sågs inte som något fint att vara med i. Vi fick många blickar på oss i korridorerna på SVT. De sa att det skulle förstöra våra karriärer, men det blev tvärtom för många av oss när serien blev en succé. Det öppnade många portar för mig.

Efteråt blev det roller i bland annat filmatiseringen av Birgitta Stenbergs roman Apelsin-mannen, Änglagård, Anna Holt – polis och Drottningoffret.

– På senare år har jag fått agera tuffa och ganska elaka kvinnor. Med andra ord långt från mig själv som person. Det är en rolig utmaning, men jag vill inte hamna i något fack. Jag har en bred repertoar som skådespelare och vill göra så olika karaktärer i skilda genrer som möjligt.

Görel Crona med maken Henrik von Koch på hundpromenad.
Görel Crona med maken Henrik von Koch. Foto: IBL

Mötte maken Henrik von Koch av en slump

Att kombinera yrket med att vara mamma har inte alltid varit det enklaste.

– När min son Gabriel var liten hade jag svårt att få ihop bilden att vara mamma och fortfarande skådespelare. Jag tackade nej till Dramaten, där jag varit i fem år, till tv-serier och annat. Det är något jag senare ångrade.

Sonen är i dag 19 år och honom fick Görel tillsammans med skådespelande exmaken Rafael Edholm.

Sedan sex år tillbaka är hon gift med Henrik von Koch och bor i en villa i Brunnsviken i Stockholm. De träffades 2007 vid infarten till Görels hus. Hon skulle byta däck på bilen och Henrik var på väg att hälsa på en kusin i närheten.

Annons

– Om inte Henrik kommit förbi och hjälpt mig hade jag antagligen fått bilen över mig, skrattar Görel. Men han berättade bara hur jag skulle bära mig åt, så jag klarade det ändå själv rent praktiskt.

De började prata och bestämde sig för att träffas igen. Snart var de ett par.

– Det mycket speciella och roliga var att Henrik och jag förmodligen träffades när vi var små, utan att ha någon aning om varandra. När min familj bodde på Kanarieöarna åkte vi hem varje sommar till min farmor och farfar i Blekinge. Bara några minuter från deras hus bodde Henriks familj på en stor gård. Min sommarkompis pappa jobbade på den gården och vi var där några gånger.

Hon tillägger:

– Vi var torparbarn och de en herrgårdsfamilj. Och så fann vi varandra när vi blev vuxna i Stockholm. Visst är det märkligt? Men jag tror att det alltid finns en sådan mening med att två personer träffas.

Vill sjunga mer

Görel har alltid tyckt om att rida och har fått med sig Henrik på hästryggen. De delar också det kulturella intresset.

Hon både skriver och sjunger egen musik vid sidan av skådespeleriet och har gett ut den kritikerrosade skivan Sjunde ön.

– Jag skulle gärna vilja hålla på ännu mer med sången. Det har varit svårt att få tiden att gå ihop, men förhoppningsvis mer i framtiden, avslutar Görel Crona med ett leende.

Det här är Görel Crona

Namn: Görel Crona.
Född: 23 augusti 1959 i Stockholm.
Familj: Gift med Henrik von Koch, sonen Gabriel (19) från tidigare förhållande (med Rafael Edholm). Har en dansk-svensk gårdshund som heter Richert.
Bor: I ett hus i Brunnsviken i Stockholm.
Intressen: Teater, film, litteratur, konst, musik.
Bästa egenskap: Entusiastisk.
Sämsta egenskap: Dåligt tålamod.
Största fobin: Att åka bil.
Tyngsta lasten: Loppisköp.
Värsta hushållssysslan: Städa.
Aktuell med: Turné med monologerna Selmas samlade vrede och Shakespears dotter.

Annons

Hur bra på en skala från ett till tio är du på att …

… passa tider?

– Det är jag väldigt noga med, en tia!

… montera ihop Ikeamöbler?

– Jag har nästan enbart äldre möbler köpta på exempelvis loppis. Tror faktiskt aldrig att jag skruvat ihop något därifrån. Men jag kanske skulle vara en femma.

… ta itu med saker?

– En tia, jag gillar inte att skjuta på saker. Jag vill få det gjort.

… laga mat?

– Det är ganska kul, skulle vilja säga att jag är medelmåttig. En femma.

… vara romantisk?

– Det är det som är sockret i livet och guldet i tillvaron. En tia.

… träna/motionera?

– Vi har hund så det blir ofta promenader. Jag går minst 1,5 timme varje dag. Brukar även cykla och så rider jag en gång i veckan. Men att träna på gym är absolut inget för mig. En sexa eller sjua.

Av Joakim Löwing

Läs också:

Sven Melander: Döden är inget jag grunnar på

Terry Evans om sin fru: Andarna sa att hon skulle bli min

Linda Lindorff: Övertygad om att jag och min man levt tillsammans i ett tidigare liv

Annons