Hanna Hedlund om Martin Stenmarck, karriären och ”Ture Sventon”

Porträtt av Hanna Hedlund som bland annat är aktuell i filmen om Ture Sventon.

För Hanna Hedlund har 2019 varit ett bra år. Just nu är den folkkära artisten aktuell i TV4:s stora familjedrama Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet. Men åren innan dess var tunga och hon har burit på en stor sorg.

För artisten Hanna Hedlund betyder nyårsafton eftertanke och reflektion.

– Vi har inte några seder som vi följer slaviskt, ibland har vi firat med vänner hemma på Lidingö och ibland har vi åkt utomlands, antingen själva eller tillsammans med vänner.

Hanna brukar inte avge några nyårslöften.

– Jag har ändå så svårt att hålla dem. Däremot brukar vi ge betyg på året som gått. Dels hur det varit jobbmässigt, men även inom familjen.

Hanna om sorgen efter pappa

Och Hanna ger år 2019 ett riktigt högt betyg. Det har innefattat en massa roliga jobbprojekt. Och hon tycker att familjelivet också känts mer lugnt och harmoniskt.

Hanna Hedlund, aktuell i Ture Sventon, höjer ett glas och skålar för 2020.

Hanna Hedlund skålar för det nya året. Foto: Frida Funemyr

Det kändes som om sorgen dämpade det mesta i tillvaron

– De två år som var dessförinnan var riktigt tunga på grund av sorgen efter min pappas bortgång. Det kändes som om sorgen dämpade det mesta i tillvaron. Dessutom befann sig alla barnen i olika ”utvecklingsåldrar” som krävde mer från mig som förälder.

– Sorgen efter pappa kommer självklart alltid finnas kvar, men det har inte känts lika panikartat det senaste året. Min önskan inför nästa år är att det kommer fortsätta vara så här bra.

Tillsammans med Martin Stenmarck

Under nyårsmiddagen brukar Hanna och maken Martin Stenmarck, barnen och deras vänner ta varvet runt bordet, där alla får skåla över något som de upplevt som vackert.

– Det kan vara en tacksamhet över den vackra sandstranden man gick på i Grekland eller den där fantastiska soluppgången man såg häromdagen.

Det finns ett nyår som alltid kommer betyda mer för Hanna än andra. Det har nu gått 22 år sedan hon och Martin Stenmarck blev ett par. Hanna jobbade då på Wallmans salonger och Martin på Oscarsteatern.

– För alla oss som jobbade inom show och restaurang ordnades det en nyårsfest och även om vi hade haft ögon för varandra vid tidigare tillfälle var det denna natt som Martin kom fram med en champagneflaska i sin hand och frågade ”Ska vi dela på den här och lära känna varandra?”.

Hanna minns hur de hittade en skrubb, med någon slags stolsförvaring, dit de kröp in, satte sig och drog för ett draperi. Sedan pratade de och timmarna gick.

– Jag minns att vi plötsligt reagerade över hur tyst det var i lokalen. När vi kikade fram bakom draperiet var det helt tomt. Alla hade gått hem och vi såg på klockan att det blivit morgon.

Hanna Hedlund är gift med Martin Stenmarck. Foto: TT

Hanna Hedlund är gift med Martin Stenmarck. Foto: TT

Flyttade snabbt ihop

Hanna och Martin satt kvar tills städarna kom och sedan den där nyårsnatten var de ett par.

När jag kom hem visste jag att jag hade hittat min själsfrände

– När jag kom hem visste jag att jag hade hittat min själsfrände. Det är svårt att sätta ord på vad jag fastnade för, men det bara hände något. Det fanns inga frågetecken. Vi var så kära, oskiljaktiga. Det tog endast tre veckor innan jag flyttade in till honom. Vi tänkte att om vi inte kan bo tillsammans så kommer det ju ta slut ändå.

Men tre barn senare så är Hanna och Martin fortfarande ett starkt team där båda ger varandra utrymme genom att stötta varandras drömmar och idéer, men också genom att inte kontrollera varandra.

– Det är klart att det funnits svackor under alla dessa år, inte minst när barnen kom och en av oss plötsligt blev tvungen att hela tiden göra avkall på vissa jobb. Men vi har hela tiden förstått varandra på djupet och har en bra kommunikation som håller ihop oss trots motgångar.

Precis som för alla par tjafsas det även hemma hos Hanna och Martin, främst om planeringen.

– Jo men ingen av oss gillar egentligen att planera, men det blir jag som sköter all planering och är nog ganska bra på det.

Hus i Hälsingland

Under ledig tid åker familjen ofta upp till sitt hus i Hälsingland där de gör allt från att spela Yatzy till att snickra på huset.

– Vi har alla samma intresse när det handlar om att laga och äta mat, kolla film eller gå på teater. Det är sådant som vi gärna gör tillsammans som familj. Vi tycker även om att resa.

Men ska Hanna göra något på egen hand då ger hon sig gärna ut på vågorna och surfar.

Martin Stenmarck om uppväxten: ”Ville passa in”

– Det var kring min 40-årsdag som jag bestämde mig för göra något som jag drömt om även om jag är dålig på det. Jag åkte då på en yoga- och surfingresa till Biarritz och blev helt hooked. Där på brädan handlar det verkligen om att släppa taget och bara samarbeta helt med vågen, naturen. Det är en magisk känsla och mitt i havet känner man sig så liten, men samtidigt så ödmjuk.

– Det är ungefär samma känsla som jag fylls av när jag får stå på scen. Man är fullständigt här och nu.

Sedan dess har Hanna surfat bland annat i Varberg och Dominikanska republiken, men även om hon känner enorm passion för sin nya hobby vågar hon sig inte upp i de större vågorna.

Hanna känner ödmjukhet

Hanna tror att när man förlorat någon som man stått nära så blir man mer tacksam och ödmjuk till livet.

– Samtidigt har jag en tro på att det måste finnas något mer än bara det på jorden. Jag kan känna och förundras över pappas närvaro trots att han inte finns här rent fysiskt. Det var också första gången jag såg en död människa och jag insåg då att en människa eller personlighet inte finns i själva kroppen utan det handlar om ens själ.

Hanna stod sin pappa mycket nära och saknar honom oerhört.

Jag lever med sorgen och har accepterat den

– Jag lever med sorgen och har accepterat den. Det känns som om den kommer över mig i vågor. Pappa var en jättestor del av både mitt och barnens liv. En fantastisk pappa som alltid stöttat. Han ställde aldrig några krav på att vi skulle gå i hans akademiska fotspår utan sa alltid till mig och Lina att ”ha kul och kör på så länge det går för universiteten står ju ändå alltid kvar”.

Hanna uppträdde på Idrottsgalan i vintras tillsammans med maken Martin Stenmarck, syrran Lina Hedlund och svågern Nassim. Foto: TT

Hanna uppträdde på Idrottsgalan i vintras tillsammans med maken Martin, syrran Lina och svågern Nassim. Foto: TT

Systern Lina Hedlund

Båda Hanna och systern Lina Hedlund, som ju också är artist, har lytt sin pappas råd. På frågan om systrarna aldrig känt av rivalitet eller avundsjuka sinsemellan menar Hanna att ingen av dem har känt sådana känslor rent privat.

Däremot har de insett att de inte kan jobba tillsammans.

– Det blev så tydligt år 2002 när vi gjorde Big Time Party i Melodifestivalen tillsammans. Vi insåg att vi inte kunde vara professionella med varandra. Om man till exempel har pms eller en dålig dag anstränger man sig extra när man jobbar med andra, men vi två skärpte inte till oss det där extra som behövs.

– Det slutade med att vi kände rivalitet kring småsaker som att vi ville ha samma klänning eller om vilken stämma man ville ta i låten.

Tomas Ledin om musiken och filmen ”En del av mitt hjärta”

Svågern Nassim Al Fakir

Efter det framförandet tog systrarna ett konkret beslut att inte jobba mer tillsammans, berättar Hanna.

– Däremot gläds vi enormt mycket för varandras framgångar och även för våra män, Martin och Nassim, och deras karriärer. Av avundsjuka blir man bara olycklig och det slutar med att man blir bitter. Så vill jag verkligen inte leva mitt liv.

– Detta är något som jag också försöker överföra till mina barn. Det kommer inget gott ur att jämföra sig med varandra.

Hanna har spelat fotboll

Hanna, som är gammal fotbollsspelare, tränar sin yngsta dotters lag och ser tendenserna hur man inom laget trissar upp sig och att det i väldigt tidig ålder handlar om att vinna.

– Självklart är det roligt att vinna en fotbollsmatch och att alla ger sitt allt, men jag brukar också prata om hur man tar en förlust och att vi hade kul när vi spelade matchen.

Hanna spelar med i tv-serien Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet”. Foto: TV4

Hanna spelar med i tv-serien Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighe”. Foto: TV4

Aktuell i Ture Sventon

Hanna har jobbat med både teater och musik. Men det är först det senaste åren som hon börjat filma teater. Först kunde vi se henne i ”Finaste familjen” på TV4 och nu är hon alltså aktuell i ”Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet”.

Det är en ny, modern tv-serie i sex delar med en nyskriven historia om den klassiska Ture Sventon, vars äventyr först skildrades av Åke Holmberg i böcker utgivna mellan 1948 och 1973.

Med Robert Gustafsson och Johan Glans

I huvudrollerna syns bland annat Robert Gustafsson som Ture Sventon, Helena Bergström som Fröken Jansson och Johan Glans som Ville Vessla.

– Min karaktär spelar mamman till en av flickorna som samarbetar och löser gåtan tillsammans med Ture Sventon. Serien riktar sig till hela familjen och kan ses av äventyrssugna barn likväl som nostalgiskt längtande vuxna.

– Det var jättekul att spela in serien och miljön var så charmig och sagolik. Och för mig har det känts som väldigt mycket nostalgi med just Ture Sventon.

Jul och nyår 2019: Här är bästa programmen på tv

Hanna beskriver sin karaktär som en väldigt dömande, kontrollerande och resultatinriktat mamma.

– Jag kan nog inte säga att jag känner igen mig så mycket i henne, inte mer än att vi båda månar och bryr oss väldigt mycket om våra barn. Det tar sig bara lite olika uttryck.

Som mamma i det verkliga livet beskriver Hanna sig själv som inte så värst sträng.

– Däremot kan jag nog vara rätt kontrollerande. Jag har insett, nu när jag har två tonåringar, att jag kan vara rätt jobbig. En sådan där mamma med många frågor som vill veta vart, när och hur de kommer hem.

– Min äldsta dotter går i 9:an och hade konsert häromkvällen på sin skola och jag insåg hur snabbt tiden har gått. Jag satt och storgrinade för jag insåg att nu, det är nu de är på väg ut i livet.

– Samtidigt älskar jag stora barn och att man är förbi punktmarkerings-perioden och verkligen kan sitta ner och prata på riktigt. Största utmaningen för mig som mamma har nog handlat om att just släppa kontrollen, att jag inte ständigt kan ha koll på allt och inte heller alltid kan hjälpa.

En scen från tv-serien "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet” där Hanna Hedlund spelar mamma. Foto: TV4

En scen från tv-serien Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet där Hanna Hedlund spelar mamma. Foto: TV4

Hanna Hedlund vill göra film

Hanna befinner sig i en bra fas i livet och får hon drömma vilt inför det nya året hoppas hon få fortsätta jobba som hon gör.

– Gemenskapen med min familj och mina vänner gör mig genuint lycklig. Jag har världens roligaste jobb och jag har verkligen fått mersmak för skådespeleriet i tv, därför skulle jag gärna göra en långfilm.

– Annars, om jag får fortsätta drömma, vore det spännande att se mer av världen, som Australien, Peru, Japan…