Här är Astrid Lindgrens alla barnbarn idag

Reportage hos Astrid Lindgren i Furusund. Sänt första gången 1965-08-22. Här ses författaren Astrid Lindgren tillsammans med sina barnbarn.

Reportage hos Astrid Lindgren i Furusund1965. Här ses Astrid Lindgren tillsammans med sina barnbarn.

Foto: Ulf Stråhle / SVT

För snart 20 år sedan lämnade Astrid Lindgren jordelivet, och kanske vandrar hon nu runt i Nangijala. Som för att bära vidare på hennes sagolika arv är det idag familjemedlemmar och barnbarn som styr skutan som kallas Astrid Lindgren AB.
Här är Astrid Lindgrens barnbarn idag!

Barnboksförfattaren Astrid Lindgren gick bort i januari 2002, och efter sig lämnade hon bland andra sina två barn Lars Lindgren och Karin Nyman.

Se också: Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de ut
2:11

Efter reklamen: Se också: Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de ut

(2:11)

Slå på ljud

Astrid Lindgrens barn och barnbarn

Astrids son Lars Lindgren är inte längre i livet. Han gick bort i sviterna av en hjärntumör 1986 och blev bara 59 år gammal.

Innan Lars gick bort berättade han om mamma Astrid i en intervju att: ”Astrid inte var en sån där mamma som satt stilla i parken på en bänk och tittade på sina lekande barn. Hon ville leka själv och jag misstänker att hon tyckte det var minst lika roligt som jag!”

Mellan åren 1950–1961 var Lars Lindgren gift med ingenjören Inger Wingren och tillsammans fick de sonen Mats Lindgren. Efter skilsmässan med Inger gifte han sig med Marianne Johansson, med vem han fick dottern Annika och sonen Anders Lindgren.

ARKIV 1966. Astrid Lindgren läser för barnbarnen Annika och Anders. Foto: Ove Wallin.

ARKIV 1966. Astrid Lindgren läser för barnbarnen Annika och Anders. Foto: Ove Wallin.

Idag är alla hans barn engagerade i de olika Astrid Lindgren-bolagen, där Annika Lindgren varit ett ansikte utåt i sin roll som förläggare.

Här är Annika Lindgren och framlidna författaren Gunilla Bergström 2016.

Barnbarnen arbetar inom familjeföretaget

Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman, som kom på namnet Pippi Långstrump, har barn tillsammans med framlidne maken Carl Olof Nyman. Varav sönerna Nils och Olle Nyman har haft direktörsposter inom Astrid Lindgren AB, och idag fortfarande är aktiva inom företaget.

nils nisse nyman - astrid lindgrens barnbarn

Nils "Nisse" Nyman var tidigare verkställande direktör för familjeföretaget Astrid Lindgren AB (tidigare Saltkråkan AB) som äger och bevakar upphovsrätten efter författaren Astrid Lindgrens verk. 2014 lämnade han över VD-posten till brodern Olle Nyman, som i sin tur lämnade posten 2020.

Efter tiden som vd blev Olle Nyman istället ordförande i familjens ägarråd och ansvarig för juridiska frågor inom koncernen.

Barnbarnets fina ord om mormor Astrid

Karin Nymans dottern Malin Billing är också en del av familjeföretaget som äger rättigheterna till Astrid Lindgrens verk. I en intervju med Mitt i 2019 berättade hon om sin mormor Astrid:

Jonna Liljendahl spelade Madicken – så ser hon ut i dag

– Hon var en jättebra mormor. Vi var hemma hos henne och käkade middag varje vecka under hela min barndom och ungdom, säger hon och gör klart att de under somrarna bodde grannar i Stockholms skärgård, och då träffades ännu mer ofta.

– När hon hade skrivit färdigt på förmiddagen kom hon till oss och tittade på när vi badade. Jag vet inte, hon liksom bara hängde med oss, berättar Malin Billing.

Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman samt barnbarnet Malin Billing 2007.

Astrids dotter Karin minns sin mamma

I fjol fyllde Pippi Långstrump-böckerna 75 år, och i samma veva gav dottern Karin Nyman en intervju i Hemmets Journal i vilken hon mindes tillbaka på sin mamma och sin uppväxt.

– Nej, men det var ett helt vanligt hem. När det här började på allvar med Pippi, då var hon ju inte hemma på dagarna, hon jobbade på Raben & Sjögren. Men visst var det ett öppet hem på det sättet att man kunde ta med sig kompisar hem efter skolan, säger Karin som poängterar att hon och mamma Astrid hade ett nära relation och att de kunde prata om allt. I intervjun gör hon även klart att mor och dotter kom ännu närmare efter det att Karins pappa Sture gick bort endast 53 år gammal 1952. Eftersom hennes bror Lars vid tillfället redan flyttat hemifrån bodde därför mamma Astrid och Karin själva i lägenheten i Vasastan, Stockholm.

{"totalCount":0,"result":[]}

Se också: 7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgren