Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Hjärtevärmande stunden – Victoria bjöd cancerdrabbade Emilia till slottet

14 feb, 2020 
Helena Wiklund
Victoria bjuder cancersjuka Emilia på kafferep på slottet via Min stora dag.
Kakfest, pepp – och kunglig kortege! Kronprinsessan Victoria bjöd cancerdrabbade Emilia på en helt magisk dag på Kungliga slottet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 saker du kanske inte visste om kronprinsessan VictoriaBrand logo
5 saker du kanske inte visste om kronprinsessan Victoria

Emilia har haft en form av hjärntumör. Men hon är också en sjuåring som älskar allt som är kungligt, som de fina klänningarna och diademen som prinsessorna brukar ha på sig. Stiftelsen Min Stora Dag – som arbetar med att ge barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser något att längta till, uppleva och minnas – såg därför till att Emilia fick träffa kronprinsessan Victoria.

– Det var så härligt att se kronprinsessan peppa Emilia! säger Min Stora Dags generalsekreterare Jennifer McShane till Svensk Damtidning.

– Hela den stora dagen blev ett fyrverkeri av positiva upplevelser som fyllde på med viktig glädje och ork. Emilia strålade ikapp med kronprinsessan hela tiden, och lyckan även i lillasysters och föräldrarnas ögon var underbar att bevittna. Det här blir ett minne för livet för Emilia och hennes familj!

Kronprinsessan Victoria – viktiga insatsen för Min Stora Dag

Det var en pirrig, men mycket glad familj, som satte sig tillrätta i limousinen i går förmiddag och rullade iväg till Kungliga slottet.

Annons

Emilia hade med sig sin nyinköpta handväska som hon packat omsorgsfullt med ett fint brev till Victoria. Hon hade också tagit med sig sin stora bok om prinsessor.

– Jag ville fråga kronprinsessan Victoria hur det känns att vara en riktig prinsessa och om hon också har det svårt i livet ibland, fast hon är prinsessa, sa Emilia inför besöket.

Väl framme lotsades familjen upp till den praktfulla Blå Salongen i Prinsessan Sibyllas våning där de mysiga sofforna, den stora sprakande brasan och det dignande kakbordet väntade.

Och sedan klev kronprinsessan Victoria in.

Det blev ett långt, innerligt och avslappnat samtal om allt mellan himmel och jord. Om att kronprinsessan bodde sina första år på slottet, om vilken kung i ordningen hennes pappa är, och om att diadem kräver en massa hårnålar för att sitta kvar på huvudet.

Victoria berättade också att det gäller att se upp när man går nerför trapporna till Nobelbanketten i långklänning. Och så pratade kronprinsessan och Emilia om livet – om att det går upp och ner.

Annons

Emilia och hennes syster Maja hann dessutom upptäcka att det gick jättebra att leka och springa runt på Kungliga Slottet, och att kakorna på faten till deras stora glädje hela tiden fylldes på!

När det var dags att säga hejdå hade kronprinsessan ordnat med en riktig drömöverraskning. När de kom ner på borggården stod nämligen två av kungens hästar och en vagn och väntade på att ta den hästintresserade Emilia och hennes familj genom Stockholms gator till Hovstallet. Det blev ett lyckligt farväl och många kramar innan hästarna skrittade nerför Slottsbacken.

Det var en lycklig Emilia som kunde se tillbaka på en riktigt lyckad dag.

Efter Emilias Stora Dag hos kronprinsessan Victoria på slottet fick hela familjen åka kunglig kortege.

– Det bästa med min Stora Dag har varit allting. Att få åka till slottet, träffa kronprinsessan på riktigt, att få åka med kungens häst och vagn och att få bada i poolen på hotellet, säger Emilia.

Den Stora Dagen avslutades med hamburgare och nya bad i poolen. En härlig final på en oförglömlig dag.

Så stöttar kungafamiljen Min Stora Dag

– Det var en underbar stämning på slottet under Emilias Stora Dag. Högtidligt såklart, men samtidigt så varmt och avslappnat, berättar Min Stora Dags generalsekreterare Jennifer McShane, som också var med under dagen, för Svensk Damtidning.

Annons

– Det märktes att det lagts tid och omsorg kring att göra det här till ett speciellt och minnesvärt tillfälle. Emilia och hennes familj fick ett otroligt varmt bemötande från kronprinsessan och alla andra närvarande från allra första stund.

Prinsessan Madeleine är Min Stora Dags beskyddare, men hela kungafamiljen är engagerad, och de har ordnat flera Stora Dagar på Kungliga slottet:

Kungen är också engagerad i Min Stora Dag, titta bara på de här underbara bilderna:

Foto: Kungl. Hovstaterna, Kate Gabor/Kungl. Hovstaterna, Raphael Stecksén/Kungl. Hovstaterna.

Vad är Min Stora Dag?

  • Det finns barn som åker till sjukhuset oftare än till skolan.
  • Min Stora Dag uppfyller därför önskningar och skapar viktiga pauser för barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser.
  • Varje år får nära 5 000 barn som kämpar vara med om en Stor Dag som ger extra kraft och glädje i en tuff vardag.
  • Min Stora Dags vision är att alla de 200 000 barn i Sverige som lever med allvarliga sjukdomar och diagnoser ska få en Stor Dag.
  • Min Stora Dags beskyddare är H.K.H. Prinsessan Madeleine.

Vill du också stötta Stiftelsen Min Stora Dag och deras viktiga arbete? Klicka här!

Annons