Hjärtevärmande stunden – Victoria bjöd cancerdrabbade Emilia till slottet

Victoria bjuder cancersjuka Emilia på kafferep på slottet via Min stora dag.
Kakfest, pepp – och kunglig kortege! Kronprinsessan Victoria bjöd cancerdrabbade Emilia på en helt magisk dag på Kungliga slottet.
5 saker du kanske inte visste om kronprinsessan Victoria
Slå på ljud

Emilia har haft en form av hjärntumör. Men hon är också en sjuåring som älskar allt som är kungligt, som de fina klänningarna och diademen som prinsessorna brukar ha på sig. Stiftelsen Min Stora Dag – som arbetar med att ge barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser något att längta till, uppleva och minnas – såg därför till att Emilia fick träffa kronprinsessan Victoria.

Min Stora Dag ordnade så att cancersjuka Emilia fick komma till slottet och träffa kronprinsessan Victoria.
En dröm som gick i uppfyllelse för Emilia! Och syrran Maja (till vänster) fick också följa med.

– Det var så härligt att se kronprinsessan peppa Emilia! säger Min Stora Dags generalsekreterare Jennifer McShane till Svensk Damtidning.

– Hela den stora dagen blev ett fyrverkeri av positiva upplevelser som fyllde på med viktig glädje och ork. Emilia strålade ikapp med kronprinsessan hela tiden, och lyckan även i lillasysters och föräldrarnas ögon var underbar att bevittna. Det här blir ett minne för livet för Emilia och hennes familj!

Kronprinsessan Victoria – viktiga insatsen för Min Stora Dag

Hur mycket kan du om kronprinsessan Victoria?

Det var en pirrig, men mycket glad familj, som satte sig tillrätta i limousinen i går förmiddag och rullade iväg till Kungliga slottet.

Emilia från Trelleborg fick komma till slottet och träffa kronprinsessan Victoria, tack vare Stiftelsen Min Stora Dag.
På väg för att träffa kronprinsessan.

Emilia hade med sig sin nyinköpta handväska som hon packat omsorgsfullt med ett fint brev till Victoria. Hon hade också tagit med sig sin stora bok om prinsessor.

Min Stora Dag såg till att cancersjuka Emilia från Trelleborg fick komma till slottet och träffa kronprinsessan Victoria.
Emilia och hennes syster Maja fick ett kungligt mottagande.

– Jag ville fråga kronprinsessan Victoria hur det känns att vara en riktig prinsessa och om hon också har det svårt i livet ibland, fast hon är prinsessa, sa Emilia inför besöket.

Väl framme lotsades familjen upp till den praktfulla Blå Salongen i Prinsessan Sibyllas våning där de mysiga sofforna, den stora sprakande brasan och det dignande kakbordet väntade.

Cancersjuka Emilia och hennes syster Maja fick komma till slottet och träffa kronprinsessan Victoria, genom Min Stora Dag.
Pirrig väntan i Blå salongen.

Och sedan klev kronprinsessan Victoria in.

Systrarna Emilia och Maja fick träffa Victoria. En av alla Stora Dagar som Stiftelsen Min Stora Dag ordnar varje år.
Dukat till kakfest!

Det blev ett långt, innerligt och avslappnat samtal om allt mellan himmel och jord. Om att kronprinsessan bodde sina första år på slottet, om vilken kung i ordningen hennes pappa är, och om att diadem kräver en massa hårnålar för att sitta kvar på huvudet.

Victoria berättade också att det gäller att se upp när man går nerför trapporna till Nobelbanketten i långklänning. Och så pratade kronprinsessan och Emilia om livet – om att det går upp och ner.

Cancersjuka Emilia fick kronprinsessan Victoria, ett hjärtevärmande möte på Kungliga slottet.
Ett hjärtevärmande möte på Kungliga slottet.

Emilia och hennes syster Maja hann dessutom upptäcka att det gick jättebra att leka och springa runt på Kungliga Slottet, och att kakorna på faten till deras stora glädje hela tiden fylldes på!

Cancersjuka Emilia och hennes familj fick komma till slottet och träffa kronprinsessan Victoria, genom Min Stora Dag.
Emilia fick sitta bredvid Victoria i den berömda förlovningssoffan.

När det var dags att säga hejdå hade kronprinsessan ordnat med en riktig drömöverraskning. När de kom ner på borggården stod nämligen två av kungens hästar och en vagn och väntade på att ta den hästintresserade Emilia och hennes familj genom Stockholms gator till Hovstallet. Det blev ett lyckligt farväl och många kramar innan hästarna skrittade nerför Slottsbacken.

Emilias Stora Dag slutade med en kunglig kortege.
Emilias Stora Dag slutade med en kunglig kortege.

Det var en lycklig Emilia som kunde se tillbaka på en riktigt lyckad dag.

Efter Emilias Stora Dag hos kronprinsessan Victoria på slottet fick hela familjen åka kunglig kortege.

– Det bästa med min Stora Dag har varit allting. Att få åka till slottet, träffa kronprinsessan på riktigt, att få åka med kungens häst och vagn och att få bada i poolen på hotellet, säger Emilia.

Den Stora Dagen avslutades med hamburgare och nya bad i poolen. En härlig final på en oförglömlig dag.

Så stöttar kungafamiljen Min Stora Dag

– Det var en underbar stämning på slottet under Emilias Stora Dag. Högtidligt såklart, men samtidigt så varmt och avslappnat, berättar Min Stora Dags generalsekreterare Jennifer McShane, som också var med under dagen, för Svensk Damtidning.

Cancersjuka Emilia och hennes familj träffade kronprinsessan Victoria på Kungliga slottet, genom Min Stora Dag.
En lycklig sjuåring på slottet med sin familj.

– Det märktes att det lagts tid och omsorg kring att göra det här till ett speciellt och minnesvärt tillfälle. Emilia och hennes familj fick ett otroligt varmt bemötande från kronprinsessan och alla andra närvarande från allra första stund.

Prinsessan Madeleine är Min Stora Dags beskyddare, men hela kungafamiljen är engagerad, och de har ordnat flera Stora Dagar på Kungliga slottet:

Prinsessan Madeleines sagokalas på Kungliga slottet för Stiftelsen Min Stora Dag: de 12 barnen fick ett minne för livet.
2016 bjöd prinsessan Madeleine på kungligt sagokalas i Spegelsalen på Kungliga slottet, och efter saften och bullarna blev det fiskdamm och trolleri med Tobbe Trollkarl. Ett minne för livet för de tolv barnen som var med.
Prinsessan Madeleines sagokalas för Min Stora Dag på Kungliga slottet.
Hela kalasgänget, och längst fram sitter prinsessan Leonore i skär prinsessklänning.

Kungen är också engagerad i Min Stora Dag, titta bara på de här underbara bilderna:

Leukemisjuke Akrams dröm gick i uppfyllelse - han fick träffa kungen med sin tvillingbror, en Stor Dag ordnad av Min Stora Dag.
Leukemisjuke Akrams stora dröm var att få träffa kungen, och Min Stora Dag ordnade så att den gick i uppfyllelse. Det blev en magisk dag för 7-årige Akram och hans tvillingbror.
Leukemisjuke Akram fick träffa kungen på slottet, tack vare Min Stora Dag.
Så fint! Min Stora Dags verksamhet gör verkligen skillnad.

Foto: Kungl. Hovstaterna, Kate Gabor/Kungl. Hovstaterna, Raphael Stecksén/Kungl. Hovstaterna.

Vad är Min Stora Dag?

  • Det finns barn som åker till sjukhuset oftare än till skolan.
  • Min Stora Dag uppfyller därför önskningar och skapar viktiga pauser för barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser.
  • Varje år får nära 5 000 barn som kämpar vara med om en Stor Dag som ger extra kraft och glädje i en tuff vardag.
  • Min Stora Dags vision är att alla de 200 000 barn i Sverige som lever med allvarliga sjukdomar och diagnoser ska få en Stor Dag.
  • Min Stora Dags beskyddare är H.K.H. Prinsessan Madeleine.

Vill du också stötta Stiftelsen Min Stora Dag och deras viktiga arbete? Klicka här!

Spännande detaljerna i nya bilden på Victoria och familjen