Hovet avslöjar – så ska prinsessan Estelle firas på 10-årsdagen!

Prinsessan Estelle på sin 9-årsdag 2021.

Foto: Kate Gabor, Kungliga Hovstaterna/TT

Det börjar dra ihop sig till prinsessan Estelles första jämna födelsedag. Vilken milstolpe! Och nu vet vi mer om firandet.

Nedräkningen har börjat: Om 33 dagar blir det kalas! Då fyller Sveriges framtida drottning tio år, en dag som hon själv med all säkerhet har längtat mycket efter.

Tio år, då är man ju nästan stor.

Se också: 11 gånger prinsessan Estelle har charmat oss

11 gånger prinsessan Estelle har charmat oss
1:17

Efter reklamen: 11 gånger prinsessan Estelle har charmat oss

(1:17)

Slå på ljud

Så hur blir firandet? Detta är ju prinsessan Estelles första jämna födelsedag. Ska vi räkna med fullt kungligt pådrag, eller i alla fall med en liten officiell ceremoni?

Hovets informationschef Margareta Thorgren har svaret:

Kronprinsessan Victoria Prinsessan Estelle

Flaggan i topp för prinsessan Estelle!

Foto: Kungliga Hovstaterna

– Prinsessan Estelles tioårsdag kommer att uppmärksammas på samma sätt som hennes tidigare födelsedagar, det vill säga med nya födelsedagsbilder och med en officiell gratulation. Men det blir inte något ceremoniellt, och inte något officiellt utöver detta. Dagen firas med familjen.

9 bilder på kronprinsessan Victoria och Estelle – när de är lika gamla

Prinsessan Estelle – sådan är hon privat

Det var den 23 februari 2012, i ett mycket snöigt Stockholm, som 51 centimeter långa Estelle Silvia Ewa Mary, prinsessa av Sverige och hertiginna av Östergötland, kom till världen på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Prinsessan Estelle

Prinsessan som snart fyller tvåsiffrigt!

Foto: TT

Sedan dess har hon vuxit ordentligt på längden och blivit en tredjeklassare som älskar att spexa och dansa, och som rätt nyligen har börjat spela basket.

Hon är en pysseltjej, säger mamma Victoria, och i salongen på Haga slott står ett av hennes verk, skapat av papier maché och en pilatesboll. Men detta är också Sveriges enda tioåring som har en egen kulturstiftelse – och som redan har yrkesvalet klart. Det är drottning som gäller, punkt slut.

Så det är både en högst vanlig och väldigt ovanlig tioåring som kommer att få blåsa ut ljusen på tårtan när det är dags. Och som nog är rätt nöjd med att de där kungliga ceremonierna får vänta lite till.

Prinsessan Estelle och prins Oscar

Prinsessan Estelle med sin sidekick, lillebror Oscar.

Foto: Linda Broström/Kungliga Hovstaterna

Året med kungafamiljen 2021

Foto: Kate Gabor/Kungliga Hovstaterna, Linda Broström/Kungliga Hovstaterna, TT, Kungliga Hovstaterna.