Inger Nilsson blir inte av med Pippi-stämpeln: ”Får fortfarande beundrarbrev”

Inger Nilsson är fortfarande mest känd för rollen som Pippi Långstrump som hon gjorde som barn.

Foto: Christine Olsson/TT

Att bli känd som barnskådespelare har både för- och nackdelar. För Inger Nilsson har det inneburit en fortsatt karriär framför kameran. Men att hela tiden förknippas med Pippi Långstrump kan bli lite tjatigt. Det och mycket mer pratade hon om när hon debuterade som sommarvärd i P1 i somras.
TV: 7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker
1:48

Efter reklamen: TV: 7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker

(1:48)

Slå på ljud

Hon har medverkat i filmer som Efterskalv och Dröm vidare, och tv-serier som Jägarna och Kommissarien och havet. Hon har också spelat på teatrar i Stockholm, Växjö, Göteborg och Falun. Men det är fortfarande för den nu 50 år gamla rollen som Pippi Långstrump skådespelerskan Inger Nilsson är mest känd. Serien kom 1969 och därefter följde flera Pippi-filmer.

– Jag får fortfarande flera beundrarbrev i veckan, säger Inger Nilsson, 62, över telefon hemifrån sin lägenhet i Stockholm.

Pippi Långstrump med apan Herr Nilsson på axeln.

Inger Nilsson som Pippi Långstrump med apan Herr Nilsson på axeln.

Foto: Bo-Aje Mellin/TT

Det är smått otroligt med tanke på att det gått över 50 år sedan den blonda och fräkniga lilla flickan från Kisa i Östergötland fick komma på audition till Stockholm, sedan pappa Bertil skickat in ett foto efter att en efterlysning gått ut på tv.

– Jag tror det är för att Pippi är drömkaraktären som alla vill vara. Pippi är självständig, rolig, rik och gör som hon vill. Jag tror det attraherar alla människor, säger Inger.

Villa Villekullahus till salu – kika in här!

Hon var bara sju år första gången hon kom till Stockholm och högst olik den karaktär hon senare skulle bli världskänd som.

– Jag minns att jag var väldigt mammig och hängde mamma Karin i kjolarna. Jag hade knappt varit utanför Kisa, säger hon och skrattar.

Astrid Lindgren var en favorit

Men snart väntade en annan tillvaro. Åtta år gammal började Inger inspelningen av tv-serien om världens starkaste flicka tillsammans med de andra barnskådespelarna Pär Sundberg som spelade Tommy och Maria Persson som spelade Annika. De fick filma och bo utan sina föräldrar i Stockholm, Norge och på Gotland.

– I dag är det är helt otroligt att mina föräldrar skickade iväg mig till helt främmande människor. Man gör inte så i dag, men det var en annan tid då, säger hon eftertänksamt.

Inger Nilsson som obducent i Kommissarien och havet.

I deckarserien Kommissarien och havet spelar Inger obducent.

Foto: Eurotroll/TV4

Helt ensamma var dock barnen inte. De hade lärarinnan ”barnmamman” Gunilla Gullmert, som såg efter dem och hjälpte dem med medhavda läxor. Gunilla stod också för trygghet.

– Jag tyckte jättemycket om henne. Hon var fantastisk och jag skulle gärna vilja få kontakt med hennes dotter, säger Inger.

Astrid Lindgren var en annan favorit hos Inger.

– Astrid var väldigt bra på att lyfta människor. Hon hade ett stort intresse för andra människor och det var alltid roligt att prata med henne.

Inger Nilsson kramar om Astrid Lindgren under inspelningen av Pippi Långstrump.

Astrid Lindgren och Inger Nilsson kramas under inspelningen av På rymmen med Pippi Långstrump.

Foto: TT

Inger höll kontakt med Astrid fram till hennes död 2002. Hon har också kontakt med ”Tommy” och ”Annika” som båda bor i Spanien i dag.

– Vi har en liten chattgrupp som vi hörs i, säger hon.

Se också: Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de ut

Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de ut
2:11

Efter reklamen: Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de ut

(2:11)

Slå på ljud

Inger Nilsson väntar på den stora kärleken

Det har inte bara varit odelat positivt med rollen som Pippi. Inger har ofta känt att människor sett henne som annorlunda och inte tagit henne på allvar. Blandat ihop rollen som Pippi med Inger.

– Herregud, allt jag gör, säger och känner behöver inte relatera tillbaka till Pippi, och sätt inte hennes karaktärsdrag på mig. Det kan kännas lite fel, säger Inger.

Kändisskapet har också gjort det svårare för henne att hitta kärleken. Hon har haft relationer, men inte träffat den rätte.

– Jag tror att den riktigt stora kärleken kommer att komma. Det ska bara vara rätt tajming i livet och man får vara optimistisk. Men man ställer också högre krav på kärleken när man är äldre mot när man är 22 år. Jag klarar mig alldeles utmärkt själv, har bostad, jobb och lön, och ska bara ha honom till kärlek – och då måste det också vara riktigt stor kärlek, säger Inger.

Inger Nilsson som Pippi Långstrump med Pär Sundberg som spelade Tommy och Maria Persson som spelade Annika.

Inger Nilsson har fortfarande kontakt med Pär Sundberg och Maria Persson som spelade Tommy och Annika i Pippi Långstrump-filmerna.

Foto: Jan Delden/TT

Inger har dejtat tidigare, dock inte nu på senare tid och vet precis vilken egenskap som är viktigast.

– Han måste ha humor, annars blir det ju så tråkigt.

Att inte ha hittat den rätte i livet, betyder i Ingers fall också att hon aldrig blev mamma, något hon tycker är trist.

– Jag hade gärna haft barn, men nu blev det inte så och det är inget man kan göra något åt. Det är inget att älta, bara att konstatera och jag är väldigt lycklig som får jobba med det jag gör och leva det liv jag lever, säger hon.

Inger Nilsson

Född: 4 maj 1959 i Kisa i Östergötland.

Bor: I en lägenhet i Stockholm.

Familj: Ja.

Gör: Skådespelerska.

Lyssna: Inger Nilssons sommarprat finns att lyssna på här.

I sommar skrev Inger ett nytt kapitel i sitt liv när hon debuterade som sommarvärd i P1. Hon bjöd på ett härligt sommarprat med många spännande minnen från tider som flytt.

– Jag har gett massa intervjuer igenom åren, men det är annorlunda att få ha sitt eget program i radio. Där jag kunde bestämma helt själv och det gjorde mig kreativ. Det kändes som jag vunnit Nobelpriset!