Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Janne Carlsson: Så blev han ”Loffe” med hela svenska folket

11 mar, 2022 
https://image.allas.se/image-202116?imageId=202116&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Henrik Högström
En knutte från söder med svänget i kroppen och dålig riskbedömning.
Hur kunde en sådan vildbase bli folkkär?
I biografin Hela svenska folkets Loffe svarar Janne Carlsson själv.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Kändisarna som medverkat i Småstjärnorna som barnBrand logo
Se också: Kändisarna som medverkat i Småstjärnorna som barn

Janne Carlsson gick bort i augusti 2017 efter en längre tids kamp mot cancer. Han blev 80 år och hade hunnit vara verksam i svenskt nöjesliv sedan 1960-talet.

Vid det laget var han folkkär och kanske främst ihågkommen för sin roll som soldaten ”Loffe” i tv-serien Någonstans i Sverige.

Men trots att smeknamnet hängde kvar var ”Loffe” bara en ganska blygsam del av hans värv. Någon minns kanske programledaren som hängde grönsaker på sina gäster, andra minns det känsliga skådespeleriet i Vem älskar Yngve Frej. En tredje kanske minns reklamkampanjen för Spola kröken.

Annons

Janne ”Loffe” Carlsson följde lusten

I nya biografin Hela svenska folkets Loffe (Bokfabriken) tecknar författaren Mikael Jansson en bredare bild av den glada mannen med mustaschen och den rastlösa energin. En biografi som bygger på både intervjuer med huvudpersonen själv och röster från svenskt nöjesliv som jobbat med honom.

Och när Loffe själv berättade om karriären beskrev han en man som följt lusten och litat på försynen. Han började spela trummor för att få råd att köpa penslar och staffli så att han kunde måla.

På köpet blev han en nyskapande trummis med egna bandet Hansson & Karlsson och samarbeten med namn som Jimi Hendrix, Dexter Gordon och Pugh Rogefeldt. Så kan det gå. Det blir dråpliga historier från vägar och scener men också lite mörker med kamrater som är lite väl glada i spånken och brass.

Hansson & Karlsson
Hansson & Karlssons låtar kunde ta vindlande vägar. Ibland visste inte ens musikerna var de var på väg.

Prioriterade familjelivet över karriären

När han bildade familj ville han ha en nio till fem-tillvaro och började göra reklamfilmer. Janne Carlsson vill ha skoj och lattjo och det syns i filmerna som bolaget producerar. Ett återkommande grepp i åtminstone två kampanjer är "Loffe" i mässingen med minimalt kamouflage i grenen. Det var nästan som ett förebud om"ballongdansens" födelse några år senare.

Annons

Det var ett återkommande fenomen i berättelsen om "Loffe". Han hade idéer som han senare fick se andra genomföra. Som exempelvis att köra reklamfilm på tv-skärmar i livsmedelsbutiker där han var långt före sin tid. Eller idén om att göra en film på svenska män som gör repmånad tillsammans. Eller hur svenskar beter sig på segelsemester.

”Det var inget jag grämde mig över men jag har haft en massa sådana idéer som jag har snackat med filmfolk om, och sedan har någon annan gjort film av det”, berättade "Loffe" i biografin.

Janne "Loffe" carlsson i Karlsson på Taket
Janne Carlsson med Tage Danielsson när Karlsson på taket spelades på Chinateatern 1974.

Ikoniska repliken: ”Nu jävlar har de skitit i det blå skåpet”

Idésprutan Carlsson blev hur som helst även en folkkär skådespelare med ett brett register från 47:an Löken till Vem älskar Yngve Frej och Gräsänklingar till exempel. Det var känsla och garv i samma verktygslåda. I kioskvältaren Göta Kanal fick Loffe också chansen att improvisera fram klassiska repliken:"Nu jävlar har de skitit i det blå skåpet. Nu är det krig!"

”Det kom från min pappa. Då visste man att man låg illa till”, avslöjade han i biografin.

Göta kanal 3, Janne "Loffe" Carlsson
Det skulle bli uppföljning på succén med Göta kanal. Här är "Loffe" i 3:an Kanalkungens hemlighet.

Fick kärleken från folket – inte från medierna

Av minnena att döma kände "Loffe" folkets kärlek genom hela karriären. Kritiker och medier var emellanåt lite snålare med den varan. Speciellt efter att Loffe gått ut med att han var emot den tidens heta potatis; löntagarfonderna. Det var åtminstone hans egen analys.

Annons

Samtidigt var han öppen om satsningar som floppat och filmer som... ähum, kunde blivit bättre. När han talade om sitt liv talade han om tillfälligheter som fört honom i olika riktningar. Han trodde på de undermedvetna krafterna. Och att ha kul.

Biografin om Janne "Loffe" Carlsson
Intervjuerna med "Loffe" blev stommen till en biografi

Ett axplock ur Janne "Loffe" Carlssons karriär

På skiva:

Hansson & Karlsson, Lidingö Airport (1967), Pugh Rogefeldt, Ja, dä ä dä (1969), Doris, Did you give the world some love today baby? (1970), Loffe plays pop and party hits (1975), Lars Gullin, Alma mater-Alma Almah (2014)

På film och tv:

Anderssonskans Kalle (1950), 47:an Löken (1970), Någonstans i Sverige (1973), Vem älskar Yngve Frej (1973), Drömmen om Amerika (1976), Göta kanal (1981), Smugglarkungen (1985), Vänner och fiender (1996), Jordgubbar med riktig mjölk (2001), Rallybrudar (2008)

Övrigt:

Programledare för Melodifestivalen 1981 och ledde tv-shower som Lördagsblandning (1978), Janne Carlsson Show (1981), Loffe på Cirkus (1987) och Carlssons kula. 2010 erhöll han konungens medalj av åttonde storleken i högblått band för "mångåriga och uppskattade insatser som musiker, skådespelare och underhållare".

Annons