Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Tragedierna efter Vi på Saltkråkan – dödsfall, bitterhet och fängelse

21 feb, 2022 
Till vänster, Torsten Lilliecrona spelade Farbror Melker, och Kajsa Dandenell som spelade Skrållan.
En dog i fängelse en annan kände sig utnyttjad. Allt var inte frid och fröjd efter att kameran hade slutat filma den idylliska tillvaron på Saltkråkan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Astrid Lindgrens Vi på Saltkråkan kan vara en av författarens mest kända verk.

Se också: Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut i dagBrand logo
Se också: Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut i dag

Förra året stod det klart att serien skulle bli filmatiserad i en ny tappning. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Vissa välkomnande ett nytt försök att fånga skärgårdsidyllen medan andra gick i taket.

Med andra ord: Nostalgi berör.

I skrivande stund finns de 13 avsnitten på SVT Play. Där kan vi se Tjorven, Malin, farbror Melker och alla de andra älskade karaktärerna. Även om skådespelarna många gånger blivit förknippade med sina rollprestationer i serien, har det inte alltid varit önskvärt för samtliga i serien.

Astrid Lindgren i centrum av gänget som spelade in hennes TV-serie Vi på Saltkråkan. Från vänster: Stephen Lindholm (Pelle i serien), Kristina Jämtmark (Stina, i Astrid knä), Louise Edlind (Malin), Maria Johansson (Tjorven) och Lillemor Österlund (Teddy).

I själva verket har inte allt varit frid och fröjd efter att inspelningarna var klara.

Detta hände med skådespelarna i Vi på Saltkråkan

Pelle blev journalist

Till vänster, Stephen Lindholm som Pelle i Vi på Saltkråkan, till höger Stephen Lindholm som journalist.

Pelle var Tjorvens bästa kompis i tv-serien och filmerna som följde. Stephen Lindholm som spelade rollen fortsatte aldrig med skådespeleriet. Han började jobba som journalist och har varit på tidningen Kommunalarbetaren i många år.

Annons

Han var tio år när serien spelades in. Till Expressen har han uttryckt missnöje kring betalningen som barnskådespelarna fick.

– Om jag minns rätt så fick jag 40 000 kronor för en tv-serie och fyra filmer. Jag hörde en uppgift om att bara filmerna spelade in över 20 miljoner kronor världen över – på den tiden. Det hade väl kanske varit snyggt om man fått en del av det. Nu känner man sig lite utnyttjad, har han berättat för kvällstidningen.

"Tjorven har förföljt mig"

Till vänster, Maria Johansson, spelade Tjorven i Vi på Saltkråkan.

Maria Johansson fick rollen som Tjorven när hon var sex år. I vuxen ålder utbildade hon sig på teaterhögskolan och blev sedan Stockholms dramatiska högskolas första doktorand. Hon gjorde också flera roller både i filmens och tv-seriernas värld. I slutet av 90-talet fick hon dock nog.

Annons

– Tills jag till slut blev så innerligt trött på detta att bli granskad och bedömd vad jag än gjorde i mitt yrke. Tänkte ibland att ”sitt inte där och glo på mig när jag jobbar”!, har hon tidigare sagt i en intervju med Allers.

Hon fick leva med att bli förknippad med den klassiska rollen.

– Tjorven har förföljt mig, det kan man lugnt säga. Å andra sidan var det inspelningarna som fick mig att vilja spela teater ”på riktigt”, har hon berättat för Svenska Dagbladet.

Hon har också sagt till Expressen att ersättningen varit i minsta laget.

– Det fanns inget avtal som gjorde att barn fick reprispengar då. Jag hoppas att det är bättre skydd och schysstare villkor för barnskådespelare i dag, säger Maria Johansson till kvällstidningen.

Malin kände en motvilja – och fick dickpics

Louise Edlind Friberg spelade Malin i Vi på Saltkråkan.

Louise Edlind Friberg var 16 år när hon fick rollen som Malin Melkersson.

Under somrarna som inspelningarna pågick, förstod hon att hon ville bli skådespelare. Louise sökte blev antagen till scenskolan. Bilden av "Malin" stod dock i vägen för karriären.

Annons

– Det fanns en period när Malin stod mig upp i halsen, det kan jag ärligt erkänna, har hon berättat för Expressen.

Vid flera tillfällen fick hon höra att hennes provspelning inför en roll hade gått bra, men att man endast tänkte på Malin när man såg henne.

– Det är ju hämmande. Man blir besviken och tänker ”fasen också, ska jag aldrig komma ur den här Malin-grejen”.

Se också: Kändisar med samma ålder som skådespelarna i Astrid Lindgrens klassikerBrand logo
Se också: Kändisar med samma ålder som skådespelarna i Astrid Lindgrens klassiker

Sommaren 2021 medverkade Louise Edlind Friberg i radioprogrammet Morgonpasset i P3. Där berättade hon att hon även fick uppleva kändisskapets baksidor. Förutom beundrarbrev fick hon också penisbilder skickade till sig, så kallade dickpics.

Annons

– Då var jag nästan lite chockad för det började välla in brev och dick pics säger Louise Edlind Friberg. Jag blev jättegenerad, fattade inte vad det var först. Jag minns att jag började gråta och jag tänkte ”herregud vad är det här?”.

Louise Edlind Friberg hade också en kort internationell karriär då hon spelade mot Steve McQueen i storfilmen ”Le Mans”. Hon har också varit politiker för dåvarande Folkpartiet och även jobbat som producent.

Louise har också uttryckt liknande tankar som sina kollegor om ersättningen för insatsen.

- Ekonomiskt så blev vi lite smålurade. Men det var också ett stort äventyr att vara med. Hur många skådespelare blir ihågkomna som vi har blivit?

Hon la inte skådespeleriet på hyllan efter serien och filmerna. Vi har kunnat se henne i Vänner och fiender och i Morden i Sandhamn. Senast kunde vi se henne i Netflix-serien Störst av allt.

Farbror Melker – dog i hemmet

Skådespelaren Torsten Lilliecrona spelade farbror Melker i VI på Saltkråkan.

Torsten Lilliecrona (1921–1999) spelade Melker Melkersson.

Han hade en karriär från teaterns värld redan när han blev farbror Melker.

Annons

Men folkkär blev han först är han började trilla i vattnet i Vi på Saltkråkan.

Efter åren i Astrid Lindgrens succéserie fortsatte han vid Göteborgs stadsteater där han var verksam fram till början av 1990-talet.

Där kunde han få höra från publiken: ”Titta, där är farbror Melker” så fort han bara visade sig.

Torsten Lilliecrona dog hemma i huset i skånska Höganäs år 1999. Han blev 78 år.

Nisse blev bitter

Regissör Olle Hellbom, till väster, och skådespelaren Bengt Eklund vid en inspelning.

Bengt Eklund (1925–1998) var en väletablerad skådespelare innan han blev Nisse i Vi på Saltkråkan. I hela två decennier var en han del av Dramatens fasta skådespelar-ensemble. Han var också med i flera av Ingmar Bergmans filmer, bland annat Sommaren med Monika, Törst och Skammen.

Annons

Men efter att Sveriges enda tv-kanal hade visat Vi på Saltkråkan i mitten av 1960-talet, blev han för evigt Tjorvens pappa Nisse Grankvist.

Hans sonson, författaren Sigge Eklund, har berättat att Bengt var bitter över att bara förknippas med ”Vi på Saltkråkan”-rollen.

Bengt Eklund dog 1998, 73 år gammal.

Stina blev retad

Tjorven (Maria Johansson), Hund Båtsman ocj Stina (Kristina Jämtmark) i Vi på Saltkråkan.

Kristina Jämtmark sökte rollen som Tjorven men fick den inte. Produktionen fastnade ändå för henne. De skapade rollen en ny roll för henne – Stina.

Kristina Jämtmark har dock berättat om hur hon senare retades i skolan för ”Vi på Saltkråkan”.

Annons

– De retade mig jättemycket, jag kom hem till mamma som sa ”Men Kristina, de är bara avundsjuka”. De tyckte jag var mallig, berättade hon 2017 i en sällsynt intervju med Youtube-kanalen ”Alla vi barn från filmerna”.

Hon valde senare helt andra vägar i livet än att vara skådespelare. Kristina har bland annat jobbat som frisör och receptionist.

Björn – dömdes till fängelse

STOCKHOLM 20050922 ARKIV Skådespelaren Tommy Johnson har avlidit i en ålder av 74 år i sitt hem i Stockholm.Foto Leif R Jansson / SCANPIX Code 50020

Tommy Johnson (1931–2005) spelade Björn Sjöblom i Vi på Saltkråkan. Han var lärare till Teddy och Freddy i serien.

Tommy hade en lång tv-karriär även efter inspelningarna från skärgårdsidyllen. Han var bland annat med i Bo Widerbergs Mannen från Mallorca och hade också en roll i Badjävlar. Tommy syntes också i en annan Astrid Lindgren-produktion: Bröderna Lejonhjärta.

Allt gick på räls för Tommy Johnson tills han dömdes till fängelse för grov misshandel. Efter avtjänat straff slutade rollerna att komma, men regissören Richard Hobert gav honom en ny chans i Spring för livet från år 1996.

Filmen Naken från år 2000 blev hans sista roll.

År 2005 hittades Tommy Johnson död i sin lägenhet.

Tommy Johnson blev 73 år.

Källor: Expressen, Svenska dagbladet, allas.se, Allers.

Annons