Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Jill Johnson breddar karriären – med vin och skådespeleri

15 mar, 2021 
Elin Samuelsson
Jill Johnson med Linus Wahlgren i Udda veckor samt med sitt vin Nashville Stories
Sångerskan Jill Johnson är countrydrottningen som inte bara gör succé på scenen och som programledare i SVT:s Jills veranda. Nu gör hon även skådespelardebut i serien Udda veckor, där hon spelar mot bland andra Christine Meltzer och Linus Wahlgren. Dessutom pluggar hon till sommelier och lanserar ett nytt vin i serien Nashville Stories.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Drygt ett år har gått sedan countrymusikern Jill Johnson gjorde sin sista turné innan coronapandemin satte stopp för resten av årets spelningar. Efter en över 30 år lång och framgångsrik karriär blev det plötsligt tvärnit för den drivna artisten.

– Jag blev nog lika rädd som alla andra, man har ju fortfarande löpande utgifter men plötsligt inga inkomster. Men det är svårt att stå still när branschen rullar på, så när allt stannade upp passade jag på att försöka vila, säger Jill, 47.

Jill Johnson gör skådespelardebut som Camilla i serien Udda veckor på discovery+
Jill Johnson som Camilla i serien Udda veckor på discovery+. I bakgrunden skymtas skådespelaren Charlie Gustafsson.

Musikmässigt har hon under året gjort några enstaka konserter, men tack vare luckorna i kalendern har hon även fått chansen att kika in i ett par helt nya branscher. I vår gör hon skådespelardebut i dramakomedin Udda veckor med bland andra Christine Meltzer, Linus Wahlgren, Vanna Rosenberg och Gustaf Hammarsten.

Annons

– Jag har fått frågan om att skådespela flera gånger genom åren, men har varken haft tid eller vågat tacka ja tidigare. Jag var supernervös inför provfilmningen, men efteråt skuttade jag stolt därifrån och redan dagen därpå ringde de och sa att de ville ha mig med, säger Jill och ler åt minnet.

Känner igen sig i rollkaraktären i Udda veckor

Helt ovan att stå framför en kamera är hon dock inte. Bland annat medverkade Jill 2006 i Colin Nutleys film Heartbreak Hotel i rollen som sig själv, och förra året sändes den fjärde säsongen av den populära intervju- och musikserien Jills veranda på SVT. Men att spela en roll i ett drama är nytt.

– Jag känner inte på något sätt att jag är skådespelerska bara för att jag fått göra den här serien, jag har stor respekt för yrkesroller. Men detta var så magiskt och kul! Det var något med manuset och de inblandade som fick mig att känna att detta måste jag fasen i mig testa!

Jill Johnson gör skådespelardebut som Camilla i serien Udda veckor på discovery+
Jill Johnson har spelat sig själv i Colin Nutleys film Heartbreak Hotel men rollen som Camilla i Udda veckor är första gången hon skådespelar på riktigt.

Udda veckor handlar om Frida (Christine Meltzer) som blir varannan vecka-förälder när hon skiljer sig från Jonas. Jill spelar hans nya flickvän Camilla, som oundvikligen blir en del av familjens livspussel – inte helt olikt Jills egna erfarenheter. Som 22-åring klev hon själv rakt in i en ”storfamilj”, som hon kallar det, när hon träffade sin ex-make Håkan Werner.

Annons

– Camilla är dock mer ”chill” än vad jag var. Jag har alltid gått in 200 procent i mina relationer och ville så mycket då, jag försökte jobba mig in den befintliga familjen och ville vara alla till lags. Jag stötte på väldigt många utmaningar som jag tacklade på både bra och dåliga sätt, vilket jag lärde mig väldigt mycket av, säger hon.

Linus Wahlgren stor trygghet under inspelningen

Jill tror att hon fick rollen för att den ligger nära henne själv, men anser att teamet var ”modiga som tog in en amatör”.

– Det var jättekul att först tolka manuset och sedan få regi under inspelningen med instruktioner som ”lite ledsnare” eller ”lite gladare”. Det var så häftigt att känna på nyanserna. Det är en sådan nerv i skådespeleri, jag trodde inte jag skulle våga ”bli någon annan” på det sättet, säger Jill entusiastiskt.

Kort om Jill Johnson

Ålder: 47 år.

Bor: Pendlar mellan Ängelholm, Borås och Stockholm.

Familj: Döttrarna Havanna, 17, och Bonnie, 11, pojkvännen Mattias Elg.

Aktuell: Med serien Udda veckor (premiär på discovery+ den 2 april) och lanseringen av ett vitt vin i serien Nashville Stories.

En stor trygghet för Jill under inspelningen var de namnkunniga motspelarna, inte minst Linus Wahlgren.

Annons

– Linus är så väldigt begåvad, och har en sådan tajming och humor. En del i skådespeleri handlar väl om att våga vara fysisk och titta någon i ögonen och mena det man säger, vilket jag kände mig trygg i. Med en proffsig person i andra änden har man någon som fångar upp en när man är sårbar.

Om det blir fler roller vill Jill avgöra först när hon sett serien och sin egen prestation.

– Enligt regissörerna gjorde jag ett bra jobb, och det får jag ju lita på, men jag vill se vad jag själv tycker också. Blir jag nöjd med resultatet kan jag absolut tänka mig att skådespela igen, säger hon.

Jill Johnson ville bli polis

För Jill Johnson är det, och har alltid varit, musik som legat henne varmast om hjärtat. Redan som 13-åring vann hon sin första talangtävling hemma i Ängelholm och vid 14 års ålder började hon sjunga och turnera med countrybandet Tomboola band på helger och lov, främst i Norge och Danmark.

– Att mina föräldrar vågade släppa iväg mig själv med ett gäng 15–25 år äldre män har vi pratat mycket om i efterhand, haha. Men det var en annan tid och jag var väldigt brådmogen, driftig och hade skinn på näsan. Och allt gick ju bra.

Countryartisten Jill Johnson som är aktuell i serien Udda veckor och med sitt nya vita vin Nashville Stories
Redan som tonåring började Jill Johnson sjunga med countrybandet Tomboola band. Efter en lång och framgångsrik karriär är hon nu känd som Sveriges okrönta countrydrottning.

Att kunna leva på musiken var dock inget Jill tog för givet eller vågade drömma om. 1996 släppte hon countrypopskivan Sugartree i Danmark, men musikkarriären lossnade aldrig riktigt. Så när hon fick låten Kärleken är på sitt bord för att tävla i Melodifestivalen 1998 kände Jill att hon skulle göra ett nytt försök.

Annons

– Jag satt med ansökan till Polishögskolan i ena handen och demoskivan i den andra. Och jag valde musiken. Annars hade jag nog passat bra som polis också, jag känner mycket sympati för människor, har hög moral och tycker det finns ett rätt och ett fel som man av solidariska skäl måste förhålla sig till så att alla får plats, säger hon.

Jill Johnsons bäst sålda album

Poliskåren fick klara sig utan Jill, för kärleksballaden tog det svenska folket med storm och kom etta i Melodifestivalen. Vid Eurovision Song Contest i England hamnade den på tionde plats och året som följde snurrade på som en cirkuskarusell. Jill hade egentligen velat följa upp succén med en till countryskiva, men i yran blev hon ganska lätt övertalad att göra en skiva på svenska i stället.

Men ett par popskivor senare släppte hon så den countrydoftande Roots & Wings, som än i dag är det bäst sålda av Jill Johnsons 26 album. Skivan föregicks av att Jill, som ville utforska sin musikaliska identitet, åkte till Nashville första gången 2001 för att skriva musik tillsammans med ett gäng countrymusiker.

Jill Johnson i Nashville i SVT-serien Jills veranda.
Musikserien Jills Veranda där Jill Johnson intervjuar och gör musik tillsammans med andra svenska artister i Nashville har hittills gått i fyra säsonger på SVT.

– Det var mycket svårare än jag trodde! Jag har lätt för att skriva melodier, men i Nashville är det så mycket viktigare att kunna beröra med ord. Jag insåg att jag hade levt ett ganska privilegierat liv, och om man inte stannar upp och känner efter har man inte så mycket att skriva om.

Annons

Över 50 resor till countrymusikens huvudstad senare har Jill äntligen hittat hem musikaliskt.

– Nashville blev min musikutbildning. Men det är bara ett halvår sedan som jag insåg hur jag vill skriva min musik. Så det har tagit ganska lång tid, säger hon ödmjukt.

Jill Johnson om samarbetet med Robin Stjernberg

Hur lång tid det än tagit är Jill Johnson Sveriges okrönta countrydrottning, och 2014 bjöd hon in de svenska tittarna till sitt älskade Nashville i SVT-serien Jills veranda. Även om hon sedan tidigare var bekant med staden och dess utkanter så fick Jill tillsammans med sina svenska musikergäster även se alla de lager som hon annars inte skulle ha kommit i kontakt med.

– Utan ”verandan” hade jag aldrig strosat runt i de svarta områdena, eller bland människor som lever i misär i vackra gamla gruvstäder utanför stan. Jag är så tacksam över att ha fått se hur människor utanför musikens mecka lever, det är sådana ytterligheter, säger hon.

Jill Johnson och Robin Stjernberg under premiären av Allsång på Skansen 2020
Jill Johnson med låtskrivarkollegan och sångpartnern Robin Stjernberg under premiären av Allsång på Skansen förra sommaren.

En annan skåning som framgångsrikt prövat sina vingar i Nashville är artisten och låtskrivaren Robin Stjernberg. Sedan en tid tillbaka har de två musikerna skrivit låtar ihop och släppt två singlar som en duo, senast i höstas med låten When I get older.

Annons

– Robin är verkligen en sann begåvning. När vi väl började skriva gick det så lätt och blev så bra, så det kommer vi att fortsätta med, säger Jill.

Inför låtskrivarsessionerna brukar Jill ofta komma förberedd, eftersom det inte alltid är under kontorstid som idéerna kommer till henne.

– Får jag feeling när jag sitter i bilen eller står med en disk i köket så sjunger jag in en bit på mobilen och tar med till Robin. Lika ofta har han med sig en idé, men vi skulle också kunna skriva från scratch. Som i Nashville där man sätter sig ner med en kopp kaffe och börjar snacka om något som gjort en upprörd eller fått ens hjärta att brista, och så skriver man en låt, berättar hon.

Som med allt i livet föredrar Jill att göra saker tillsammans med andra, även att skriva låtar.

– Men nu har jag börjat tycka det är kul att skriva själv, eftersom jag har kommit på att jag kan!

Jill Johnson och pojkvännen Mattias Elg utbildar sig till sommelier

Ytterligare en utmaning som Jill tagit sig an under det senaste året är att sätta sig i skolbänken igen för första gången sedan grundskolan. I höstas påbörjade hon nämligen en sommelierutbildning.

Annons

– Det är så roligt att mitt i livet ta sig an en annan slags profession och lära sig något nytt, som ändå har funnits med mig hela livet genom mitt stora intresse för mat och musik, säger hon.

Countrystjärnan Jill Johnson med pojkvännen Mattias Elg.
Intresset för vin delar Jill Johnson med pojkvännen Mattias Elg, som hon nu går en sommelierutbildning med.

En stor del av utbildningen sker på distans på grund av pandemin, men en av klasskamraterna träffar hon ändå väldigt ofta. Nämligen pojkvännen Mattias Elg.

– Det är på alla sätt ljuvligt att göra detta med Mattias, först och främst för att han är lite bättre än mig på vin. Men så är det ju också trevligt att dricka vin ihop, göra blindprov på varandra och bolla tankar. Dessutom kan vi överraska varandra med olika viner eftersom vi inte alltid är tillsammans.

Se också: Jill Johnson avslöjar hur hon träffade pojkvännen Mattias Elg

Jill Johnson avslöjar – så träffade hon kärleken MattiasBrand logo
Jill Johnson avslöjar – så träffade hon kärleken Mattias

Jill pendlar mellan Borås, där hennes barn bor, Ängelholm, som är hennes barndomsstad, och Stockholm, varifrån hon driver sitt företag. Mattias har barn i Östersund men utgår från Stockholm i sitt arbete som organisationspsykolog. Det är där de har sin gemensamma bas, och även går sommelierutbildningen.

Annons

– Den primära anledningen till att jag utbildar mig är för att jag fått släppa egna viner för en av Sveriges största vinimportörer. För mig är det viktigt att visa att jag är intresserad på riktigt, och inte är någon som bara vill släppa ett kändisvin, säger Jill.

Jill Johnson gör egna vinerna Nashville Stories

Under våren lanserades hennes vita vin Nashville Stories Bianco, en uppföljare till ett rött vin och en prosecco. Framställningen av vinerna har Jill varit högst delaktig i, främst med hjälp av sina smaklökar.

– Det går ju inte att sätta en amatör bland vintunnorna med en pipett för att blanda vin! Men med det första, röda vinet fick jag beskriva för vinmakarna vad jag uppskattade med ett vin. Jag sa att jag älskar det vin som man dricker när man lagar mat, men som också passar att dricka till maten.

Countrystjärnan Jill Johnson älskar att laga mat.
Jill Johnson älskar att laga mat, något som går hand i hand med hennes intresse för vin.

Efter ett gäng provsmakningar, bland annat i Kalifornien där druvorna kommer ifrån, kom Jill fram till en fyllig druvblandning som passar mustiga grytor, grillat och stekar som hon gärna lagar.

Annons

För det vita vinet skulle Jill ha varit med vid druvblandningen i Piemonte i Italien, men på grund av pandemin fick hon i stället blandningarna hemskickade för provsmakning.

– Nu när jag dricker det färdigtappade vinet är det ännu godare än jag minns det, och det är häftigt att se hur ett vin utvecklas på vägen från ranka till flaska. Jag är så himla stolt och glad över att få göra denna resa, och har lärt mig att lita på mina smaklökar!

Hur framtiden ser ut för Jill är skrivet i stjärnorna. De spelningar som ställdes in förra året har flyttats fram till sommaren och hösten, men ingen vet om de kommer gå att genomföra.

– Det är klart jag vill spela, men just nu är det ganska tur att jag inte har några gig, för steg två i den här utbildningen är typ 200 procent svårare än den första. Så nu sitter jag här och sliter mitt hår och försöker nöta in olika vindistrikt, franska vintermer, jästsorter, jordmåner och druvsorter. Men det är så kul!

7 snabba frågor med Jill

 1. Vad har du för oanad talang?
  – Jag är ganska bra på att rimma!
 2. Vem skulle du vilja byta liv med för en dag?
  – Egentligen ingen, för jag är så tacksam för mitt liv. Men jag säger Oprah Winfrey, för att hon är en svart kvinna med inflytande. Det skulle vara spännande att få inblick i hur det är att vara afroamerikan, något man som vit aldrig kan förstå.
 3. Det sista du gör innan du somnar?
  – Jag plockar ut mina linser, för det brukar jag alltid glömma innan jag går och lägger mig! Sedan somnar jag på 30 sekunder.
 4. Din vardagsparadrätt?
  – En thaiwok med klibbris, ett särskilt ris som man lägger i blöt över dagen och sedan ångar i en sil. Sedan klibbar man ihop små bollar som man doppar i soja eller sås och äter med en massa goda grönsaker, kyckling eller räkor och massa koriander. Det är roligt för ungarna att få äta med fingrarna.
 5. Vad är du mest stolt över i ditt liv?
  – Mina barn. Jag tycker jag har fått så fina döttrar, de har så fina personligheter och är starka och trygga.
 6. Din bästa egenskap?
  – Det är svårt att svara på själv, men jag vill att det ska vara omtanke och kärlek som jag tycker är så viktigt att visa, om det så bara är ett leende till en främmande person.
 7. Din sämsta egenskap?
  – Det finns flera men jag säger mig rastlöshet. Ibland önskar jag att jag kunde koppla bort mitt driv, hänga av det som en jacka i hallen och bara sätta mig ner. Det känns ibland som att jag har åtta armar och hjärnhalvor och alltid en massa bollar i luften.
Annons